Skip to main content

Οι τράπεζες βασικός μέτοχος εισηγμένων, λόγω ...δανείων

Περισσότερες από 12 εταιρίες, οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι εισηγμένες στο ΧA, έχουν ως έναν από τους βασικούς τους μετόχους κάποια από τις ελληνικές τράπεζες, εξαιτίας των δανείων που εξέπεσαν.
Περισσότερες από 12 εταιρίες, οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, έχουν ως έναν από τους βασικούς τους μετόχους κάποια από τις ελληνικές τράπεζες. Ο λόγος; Τα δάνεια που εξέπεσαν, επειδή δεν τακτοποιήθηκαν, είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατραπούν σε μετοχικές αξίες, προκειμένου τα πιστωτικά ιδρύματα να κατοχυρώσουν τα δικαιώματα τους. Και κάπως έτσι, έκοντα - άκοντα, βρέθηκαν να κατέχουν σήμερα μεγάλα μερίδια μετοχικών κεφαλαίων εισηγμένων εταιριών, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμα και το 10%.

Μια απλή ματιά στην τελευταία ενημέρωση του μετοχολογίου που κάνει σε τακτά χρονικά διαστήματα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αρκεί για να πείσει για του λόγου το αληθές. Εννοείται ότι η εξέλιξη αυτή δεν συνιστά τίποτα άλλο παρά μια στρέβλωση και μαρτυρά την κακή κατάσταση του επιχειρείν στη χώρα μας, εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Για πόσο καιρό ακόμα θα συνεχισθεί αυτή η κατάσταση; Στο ερώτημα αυτό απάντηση δυστυχώς δεν μπορούν να δώσουν ούτε οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, αλλά ούτε και οι τράπεζες.