Skip to main content

Οι τρεις σκόπελοι του Παπανδρέου για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα

Ο πρωθυπουργός μπορεί να ζητάει συναίνεση από τον Αντώνη Σαμαρά, ωστόσο το εσωτερικό της κυβέρνησης τον προβληματίζει έντονα.

Του Σπύρου Νάννου

Αλλεπάλληλες συσκέψεις είχε σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου με κορυφαίους υπουργούς, ώστε να μπει ένα «τέλος» στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα το οποίο ως γνωστόν βρίσκεται στην «τελευταία» φάση οριστικοποίησής του με τις ευλογίες της τρόικας. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός, εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της κυβέρνησης, καθώς μπορεί να επιζητεί συναίνεση από τη Νέα Δημοκρατία και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ωστόσο η εσωκομματική συναίνεση δεν μπορεί – προς το παρόν – να επιτευχθεί.

Και αυτό επειδή συμβαίνει το εξής:

  • Υπουργοί δεν θέλουν να ακούν για... εξωκοινοβουλευτικούς, λέγοντας πως σε αυτή τη κρίσιμη συγκυρία χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις.
  • Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αρχίζουν να αφήνουν αιχμές για το οικονομικό επιτελείο ενώ αφήνουν επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσουν νομοσχεδια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος (π.χ. ο βουλευτής Αθανασιάδης για τη ΔΕΗ)
  • Αρκετές συνδικαλιστικές οργανώσεις «φεύγουν» από την Ιπποκράτους, όπως έκανε πρόσφατα η ΠΑΣΚΕ - ΟΤΑ.

Και την ίδια στιγμή, ο Δημήτρης Δρούτσας, στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου βάζει «φωτιά» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, που καλείται να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, μετά τις προτάσεις του που διατύπωσε στη ΝΕΤ για τα προνόμια των μελών του κοινοβουλίου, προκαλώντας... νευρικό κλονισμό σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που βγήκαν αμέσως με δημόσιες δηλώσεις τους και αποδοκίμασαν τον υπουργό Εξωτερικών.

Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα είπε ο Χρήστος Πρωτόπαπας ο οποίος κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών να ασχοληθεί με τα του υπουργείου του, «και να αφήσει τους βουλευτές που αυτή τη στιγμή τραβάνε τον δικό τους Γολγοθά, που πρέπει να στηρίζουν το μνημόνιο ενώ πιθανά έχουν και αντιρρήσεις και άλλες οπτικές, που πρέπει να απολογούνται κάθε μέρα και καλά κάνουν στους ψηφοφόρους τους για την πράξη που έκαναν και το τι ψήφισαν και να το εξηγούν, που έχουν μπροστά τους να ψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο και μια πολύ δύσκολη πολιτική που πρέπει να φέρουμε εις πέρας για να σωθεί η χώρα».

Να σημειωθεί τέλος πως ο Γιώργος Παπανδρέου νιώθει έντονα την πίεση και των Βρυξελλών και από σήμερα πιέζει με την σειρά του τους υπουργούς, ξεκινώντας από το οικονομικό επιτελείο και συνεχίζοντας με τους μνημονιακούς υπουργούς, ώστε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα να είναι έτοιμο για τις 6 Ιουνίου που θα συνεδριάζει εκτάκτως το Eurogroup.