Skip to main content

Οι τρεις «σωματοφύλακες» που απειλούν την ελληνική οικονομία

Η υποβάθμιση της Fitch, οι σκέψεις της S&P και οι ανακοινώσεις της Moody’s, που προκαλούν ανησυχία.
Μετά τη Fitch, η οποία, ως γνωστόν, προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, πληροφορίες αναφέρουν ότι κι άλλοι μεγάλοι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης ετοιμάζονταν να κάνουν το ίδιο.

Συγκεκριμένα, συνήθως καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι στα σκαριά υπάρχει υποβάθμιση κι από την πλευρά της S&P, εδώ και αρκετές μέρες. Οι εξελίξεις των ημερών, δε, είναι τέτοιες που μάλλον ενισχύουν παρά αποθαρρύνουν αυτό το ενδεχόμενο, γεγονός το οποίο, αν δρομολογηθεί, θα επιβαρύνει το ούτως ή άλλως κακό κλίμα. Υπενθυμίζεται ακόμα ότι ο τρίτος της ίδιας παρέας, η Moody’s, χθες, επανήλθε στο ενδεχόμενο λέγοντας ότι οι πιθανότητες περαιτέρω υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας τους προσεχείς μήνες συγκεντρώνει πιθανότητες 50%.

Είχε προηγηθεί άλλη, ανάλογη, δήλωση την Τρίτη, στελέχους του ίδιου οίκου στο πρακτορείο Bloomberg, με την οποία αφήνονταν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα. Όλα τα παραπάνω, όπως είναι φυσικό, ρίχνουν βαριά τη σκιά πάνω από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε θα ήταν να δει και τους άλλους δύο «παίκτες» της αγοράς να προχωρούν σε υποβαθμίσεις. Κάτι τέτοιο θα είχε άμεσο αντίκτυπο στα spreads, τα οποία, από χθες, επανήλθαν στην περιοχή των 400 μονάδων βάσης, γεγονός το οποίο προκάλεσε αναστάτωση και ανησυχία.