Skip to main content

Οικονομικά ινστιτούτα κατά του μηχανισμού στήριξης

Αντιβαίνει στο πνεύμα της Συνθήκης του Μάαστριχτ το πακέτο βοήθεια της ευρωζώνης προς την Ελλάδα, σύμφωνα με οκτώ κορυφαία ευρωπαϊκά οικονομικά ινστιτούτα.
Στο πνεύμα της Συνθήκης του Μάαστριχτ αντιβαίνει το πακέτο βοήθεια της ευρωζώνης προς την Ελλάδα, σύμφωνα με οκτώ κορυφαία ευρωπαϊκά οικονομικά ινστιτούτα, ενώ σημειώνουν ότι το ΔΝΤ πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε οποιοδήποτε σχέδιο σωτηρίας.

«Τέτοιου είδους βοήθεια αντιβαίνει στο πνεύμα της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Για να εξασφαλίσουμε ότι η νομισματική ένωση δεν θα υποστεί περαιτέρω ζημιά, τα ινστιτούτα θεωρούν ότι είναι κρίσιμο το ΔΝΤ να είναι υπεύθυνο για την επιτήρηση των όρων που θα υπαγορευθούν… και για την απόφαση για την απελευθέρωση περαιτέρω κεφαλαίων (για βοήθεια)», υπογραμμίζουν τα ινστιτούτα.

«Για να αποφευχθεί η απώλεια εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη, ένας μηχανισμός που θα προσέφερε τακτικά βοήθεια στις χώρες-μέλη θα ήταν αντιπαραγωγικός. Η πιθανότητα να χρειαστεί βοήθεια θα αυξανόταν και οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θα καθυστερούσαν ή και θα ακυρώνονταν, με τον κίνδυνο να παρουσιαστεί ανάγκη για πρόσθετη βοήθεια», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι τα πέντε ινστιτούτα είναι από τη Γερμανία, τα δύο από την Αυστρία και ένα από την Ελβετία.