Skip to main content

Όλα όσα έγιναν στη γενική συνέλευση των πρώην μετόχων του ΟΑΣΘ

Πάνω από χίλιοι παλιοί μέτοχοι έδωσαν το «παρών» - Οι ερωτήσεις στους νομικούς, η απόγνωση, οι διαιτησίες και η ένταση για τις προσφυγές

του Νίκου Ηλιάδη

Περισσότερα από χίλια άτομα, παλιοί μέτοχοι του ΟΑΣΘ συγκεντρώθηκαν το πρωί της Κυριακής στο «Ι. Βελλίδης», στη γενική συνέλευση των έξι επαγγελματικών σωματείων στα οποία συμμετέχουν (Αναγέννηση, Φίλιππος, Άγιος Δημήτριος, Άγιος Χριστόφορος, Μακεδονία και ΚΤΕΛ). Ανάλογη προσέλευση έχει να παρατηρηθεί εδώ και πολλά χρόνια, απόδειξη της αγωνίας που διακατέχει τους περίπου 1.900 μικρομετόχους για το μέλλον της περιουσίας τους, μετά την κρατικοποίηση του Οργανισμού.

Μετά την εισαγωγική ομιλία του τέως προέδρου του ΟΑΣΘ Χρήστου Στεφανίδη, ακολούθησαν ερωτήσεις προς τους νομικούς παραστάτες των πρώην μετόχων σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι από δω και στο εξής.

Απαλλοτρίωση χωρίς αποζημίωση

Ο δικηγόρος Δημήτρης Κυριακόπουλος είπε ότι «ο τρόπος τον οποίο επέλεξε η κυβέρνηση να κρατικοποιήσει τον ΟΑΣΘ ήταν ο χειρότερος για ένα κράτος δικαίου». Σύμφωνα με τον ίδιο θα έπρεπε το κράτος πρώτα να προσδιορίσει την αξία της περιουσίας των μετόχων, να τους αποζημιώσει και εν συνεχεία να κρατικοποιήσει τον Οργανισμό. «Δεν είναι δυνατόν εν έτη 2017 να απαλλοτριώνεις ιδιωτική περιουσία χωρίς αποζημίωση» ανέφερε. Επίσης, εξήγησε προς τους πρώην μετόχους ότι στόχος όλων των κινήσεων είναι η επανάκτηση της περιουσίας τους, δηλαδή του ΟΑΣΘ και όχι η διεκδίκηση αποζημιώσεων. Γι’ αυτό τους τόνισε ότι έως ότου κριθεί η συνταγματικότητα ή μη του νόμου δεν θα πρέπει να υποβληθούν αγωγές αποζημίωσης.

Η προσφυγή στο ΣτΕ

Η εκπρόσωπος του δικηγορικού γραφείου «Λαζαράτος και συνεργάτες», Μαργαρίτα Παναγοπούλου ανέλυσε τα ένδικα μέσα τα οποία έχουν ασκηθεί έως τώρα. Εξήγησε ότι η πλέον κρίσιμη δικαστική μάχη είναι αυτή η οποία θα δοθεί στις 5 Δεκεμβρίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας στο οποίο προσέφυγαν οι πρώην μέτοχοι ζητώντας να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νόμος για την κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ. Όπως τόνισε η κ. Παναγοπούλου με την προσωρινή απόφασή του το ΣτΕ ανέστειλε τη διαδικασία της εκκαθάρισης καθώς απαγόρευσε στο δ.σ. του κρατικού ΟΑΣΘ να προσλάβει εταιρεία η οποία θα αποτιμήσει τα περιουσιακά στοιχεία του Οργανισμού. Τόνισε ότι είναι αντισυνταγματικό να μην συμμετέχει στην αποτίμηση της περιουσίας του ΟΑΣΘ και εκπρόσωπος των πρώην μετόχων Επίσης, υπογράμμισε, ότι δεν μπορεί, κατά τη γνώμη της, να γίνει συμψηφισμός των χρεών του ΟΑΣΘ με τις αποζημιώσεις προς τους πρώην μετόχους. Η κ. Παναγοπούλου είπε, πως οι πρώην μέτοχοι θα πρέπει να αντιδράσουν στις αποφάσεις που λαμβάνει η κρατική διοίκηση του Οργανισμού περί παραιτήσεως από διεκδικήσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από το δημόσιο «διότι με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να απομειωθεί η περιουσία του ΟΑΣΘ», όπως είπε.

Ένταση για τις προσφυγές

Μεταξύ της κ. Παναγοπούλου και του τέως προέδρου του ΟΑΣΘ υπήρξε έντονη διαφωνία σχετικά με τον αριθμό των πρώην μετόχων οι οποίοι προσέφυγαν στο ΣτΕ. Απαντώντας σε διαμαρτυρίες πρώην μετόχων, γιατί δεν κλήθηκαν να περιληφθούν και αυτοί στην προσφυγή στο ΣτΕ ο κ. Στεφανίδης είπε ότι από το δικηγορικό γραφείο ζητήθηκαν μόνον δυο, τρία ονόματα. Αυτό το αντέκρουσε η κ. Παναγοπούλου λέγοντας πως ζητήθηκαν ει δυνατόν όλα τα ονόματα, γεγονός που προκάλεσε ένταση στην αίθουσα. Όπως, τελικά, εξήγησε η κ. Παναγοπούλου οι πρώην μέτοχοι έχουν τη δυνατότητα ως τις 15 Νοεμβρίου να δηλωθούν και αυτοί στο δικόγραφο της προσφυγής. Είπε ότι είναι σημαντικό να εμφανίζονται σε αυτό όλοι οι μέτοχοι και ανέφερε πως η υπόθεση, λόγω της σπουδαιότητάς της θα κριθεί τελικά από την ολομέλεια του ΣτΕ. Τόνισε, δε, πως η απόφαση μπορεί να βγει μετά έναν χρόνο.

Οι διαιτησίες

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Διονύση Καραλή η απόφαση την οποία έλαβε το νυν δ.σ. του κρατικού ΟΑΣΘ να παραιτηθεί των οικονομικών διεκδικήσεων του Οργανισμού από το δημόσιο, για οφειλόμενα προηγούμενων ετών, δεν έχει παράξει προς το παρόν έννομο αποτέλεσμα καθώς, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει δεκτή από διαιτητικό δικαστήριο αφού αυτό δεν έχει συγκροτηθεί, επειδή το δημόσιο κωλυσιεργεί εσκεμμένα μην ορίζοντας εκπρόσωπο.

«Το δ.σ. του ΟΑΣΘ έχει υποχρέωση να διεκδικήσει τα οφειλόμενα από το δημόσιο διότι διαφορετικά συμπράττει στην απομείωση της περιουσίας του Οργανισμού και αυτό συνιστά παράβαση καθήκοντος» ανέφερε ο δικηγόρος κ. Κυριακόπουλος. Εξήγησε, επίσης ότι «οι ισχυρισμοί του προέδρου του ΟΑΣΘ Στέλιου Παππά ότι έχει ξεκινήσει η εκκαθάριση του ΟΑΣΘ είναι μόνον για τις εντυπώσεις καθώς οποιαδήποτε εσωτερική απογραφή διενεργείται δεν παράγει κανέναν έννομο αποτέλεσμα καθώς, σύμφωνα με το νόμο, αυτό θα πρέπει να γίνει από εξωτερικό συνεργάτη».

Οι ασφαλιστικές εισφορές

Μιλώντας προς τη Voria.gr πρώην μέτοχοι του ΟΑΣΘ δήλωσαν ότι είναι σε απόγνωση καθώς το μικρό, έστω, μέρισμα που έπαιρναν (καθαρά γύρω στα 350 ευρώ) ήταν γι’ αυτούς σημαντικό εισόδημα το οποίο τους αφαιρέθηκε αιφνιδιαστικά, χωρίς αποζημίωση. Την ίδια ώρα, όπως τόνιζαν, είναι υποχρεωμένοι, παρότι έχουν δημευτεί οι μετοχές τους, να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΕΦΚΑ, τουλάχιστον έως ότου κριθεί από το ΣτΕ η συνταγματικότητα του νόμου. Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τους ίδιους, οι πρώην μέτοχοι θα κληθούν να πληρώσουν προκαταβολή φόρου για το μέρισμα του 2017 παρότι οι περισσότεροι, όπως είπαν, δεν εισέπραξαν τίποτε μέσα στο τρέχον έτος, ενώ και όσοι εισέπραξαν, πήραν μέρισμα ως και τον Ιούνιο.

Προς το τέλος της γενικής συνέλευσης προκλήθηκε ένταση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθούν οι δικαστικές δαπάνες.