Skip to main content

Όλα τα μάτια στραμμένα στο «οικόπεδο 12»

Αυτό που συμβαίνει στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου ενδεχομένως να σηματοδοτήσει σοβαρές εξελίξεις, με απρόβλεπτες διαστάσεις.

Ένα έντονο πολιτικό – διπλωματικό παιχνίδι εξελίσσεται από σήμερα στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου. Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα έχουν ξεκινήσει οι πρώτες, δοκιμαστικές, γεωτρήσεις στο «οικόπεδο 12» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Και με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της Τουρκίας, η οποία, σχεδόν ταυτόχρονα έχει δεσμεύσει τη ναυτική περιοχή ΝΑ του Καστελόριζου, για να κάνει δικές της υποθαλάσσιες έρευνες.

Το κλίμα έντασης στην περιοχή είναι κάτι παραπάνω από τεταμένο, η Άγκυρα εκτοξεύει παντού απειλές, ωστόσο από την Αθήνα δηλώνουν ότι όλα είναι υπό έλεγχο και ότι η κατάσταση παρακολουθείται με ψυχραιμία και νηφαλιότητα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Τουρκία απειλεί ευθέως  τη Λευκωσία ότι εάν δεν διακοπούν άμεσα οι έρευνες για φυσικό αέριο, τότε θα ξεκινήσει και αυτή τις δικές της έρευνες υπό την προστασία πολεμικών πλοίων μεταξύ των ακτών της και των ακτών του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους, ορίζοντας ουσιαστικά μονομερώς ΑΟΖ. Παράλληλα, απειλεί με έρευνες στη μη οριοθετηθείσα ελληνική ΑΟΖ νότια και νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, καθώς και σε περιοχή δυτικά της Πάφου που ανήκει στην επίσης μη οριοθετηθείσα κυπριακή ΑΟΖ. 

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν, η Άγκυρα είναι πιθανόν να αρχίσει τις έρευνες μέσα στην εβδομάδα. «Η Νότια Κύπρος, με το Ισραήλ και μάλιστα με την Ελλάδα, έχουν ανακοινώσει αποκλειστική οικονομική ζώνη και εμείς έχουμε κάνει το ίδιο βήμα με την «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου»», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Απαντώντας ο Κύπριος πρόεδρος, Δημήτρης Χριστόφιας, διαβεβαίωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση «έχει βάλει κάτω όλα τα σενάρια σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα και όλους τους παράγοντες, που μπορούν να εμπλακούν σε μια κρίση, με σκοπό την προετοιμασία για όλα τα ενδεχόμενα».

Τουρκικές εφημερίδες αναφέρουν  μάλιστα ότι την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου ετοιμάζεται να ξαναστείλει το Σισμίκ στο Αιγαίο.

Από την πλευρά της, πάντως, η ΕΕ απηύθυνε κάλεσμα στην Τουρκία να απόσχει από οποιαδήποτε απειλή ή ενέργεια, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Ωστόσο, ό,τι συμβαίνει σήμερα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, ενδεχομένως να σηματοδοτήσει σοβαρές εξελίξεις, με απρόβλεπτες διαστάσεις, τις οποίες αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει επακριβώς. Πάντως, στο ελληνικό Πεντάγωνο δεν υπάρχει καμίας μορφής επιφυλακή, αλλά η προσοχή είναι τεταμένη, καθώς και η παραμικρή λεπτομέρεια μπορεί να αλλάξει τον ρου των γεγονότων.

 

Τελευταία ενημέρωση: 22:30