Skip to main content

Όλα του Brexit δύσκολα για την Τερέζα Μέι

Μεγάλες δυσκολίες αντιμετωπίζει η Βρετανή πρωθυπουργός να συμβιβάσει τους σκληρούς οπαδούς του Brexit και να συμφωνήσει με την ΕΕ.

Ανάμεσα σε συμπληγάδες βρίσκεται η Βρετανή Πρωθυπουργός. Από τη μια προσπαθεί να πείσει τους σκληρούς οπαδούς του Brexit στο υπουργικό συμβούλιο να συμβιβαστούν και να την στηρίξουν, από την άλλη έχει την αδιάλλακτη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο συνοριακό καθεστώς στην Ιρλανδία.

Σε άτυπη συνάντηση οκτώ υπουργών την Δευτέρα το βράδυ, στην "Συνάντηση της Πίτσας" όπως ονομάστηκε από το έδεσμα που τους πρόσφερε η οικοδέσποινα Αντρια Λέτσομ, δεν φαίνεται να συμφωνήθηκε κάποια κοινή στάση έναντι της Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αναμένονται  άμεσες παραιτήσεις υπουργών αλλά θα είναι άθλος για την Τερέζα Μέι να πείσει τους σκληρούς Brexiteers  υπουργούς να αποδεχθούν την αντιπρόταση της για παραμονή όλου του Ηνωμένου Βασιλείου στην Τελωνιακή Ένωση έως ότου βρεθεί μια λύση στο θέμα των συνόρων στην Ιρλανδία.

Στενεύουν τα περιθώρια

Οι Βrexiteers απαιτούν να υπάρξει στην συμφωνία ακριβής ημερομηνία αποχώρησης από την Τελωνιακή Ένωση. Από την πλευρά τους οι Βρυξέλλες επιμένουν ότι η παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στην Τελωνιακή Ένωση και την Ενιαία Αγορά είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν επιδέχεται ημερομηνία λήξεως. Ο διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ ανακοίνωσε πως η αντιπρόταση του Λονδίνου απαιτεί επεξεργασία εβδομάδων ενώ αντιθέτως ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράτκαρ, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα πρέπει να δοθεί παράταση στην επίτευξη συμφωνίας έως τον Δεκέμβριο.

Ούτως ή άλλως δεν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια για να τεθεί το θέμα στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής. Εκτός απροόπτου φυσικά γιατί τα απρόοπτα τείνει να γίνουν καθεστώς σε αυτή την διαπραγμάτευση.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

Πηγή: Deutsche Welle