Skip to main content

Ολάντ: Το Euro 2016 θα είναι μια γιορτή της ευρωπαϊκής ιδέας

Στο Euro θα παίξουν ομάδες που εκπροσωπούν μέλη της ΕΕ, εφόσον αποφασίσουν να μείνουν, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, υπαινισσόμενος τη Βρετανία.

Ως μια «γιορτή του ποδοσφαίρου και την ευρωπαϊκής ιδέας» χαρακτηρίζει το Euro 2016, o Φρανσουά Ολάντ, μερικές ώρες πριν δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα της διοργάνωσης και ανάμεσα σε δύο αστεϊσμούς για τη Ρουμανία και τη Βρετανία.

«Για τη Ρουμανία, δεν επιμένω επειδή απόψε υπάρχει ένας αγώνας ποδοσφαίρου (της εθνικής ομάδας της Γαλλίας) με τη Ρουμανία, άρα αγαπάμε πολύ τη Ρουμανία, μέχρις ενός ορισμένου σημείου», αστειεύθηκε ο αρχηγός του Κράτους.

«Όπως και να 'χει θα υποδεχθώ σε λίγο τον ρουμάνο πρωθυπουργό και αυτή θα είναι επίσης μια γιορτή για την Ευρώπη», είπε κατά την απονομή του «Βραβείου καλλιτεχνικής και πολιτιστικής τόλμης» σε μαθητές και εκπαιδευτικούς στο προεδρικό μέγαρο.

«Θα έρθουν να παίξουν ομάδες που εκπροσωπούν χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», εφόσον αποφασίσουν να μείνουν, είπε ακόμη ο Ολάντ, υπαινισσόμενος τη Βρετανία η οποία θα αποφανθεί στις 23 Ιουνίου με δημοψήφισμα για την παραμονή της ή όχι στην Ένωση.

«Αλλά η Βρετανία έχει πάντα ιδιαιτερότητες», ειρωνεύτηκε ο Ολάντ, επισημαίνοντας ότι η χώρα αυτή «εκπροσωπείται από τρεις ομάδες» στη διοργάνωση.

«Κι έπειτα υπάρχουν χώρες που θα εκπροσωπηθούν σε αυτή τη μεγάλη διοργάνωση που είναι το Euro και οι οποίες δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Τουρκία, αλλά και η Ρωσία, η Αλβανία, έστω κι αν η Αλβανία είναι υποψήφια» για ένταξη, όπως και η Τουρκία, είπε.

«Άρα θα είναι μια γιορτή του ποδοσφαίρου, αλλά και μια γιορτή της ευρωπαϊκής ιδέας, που εκτείνεται πολύ πιο πέρα από τα σύνορα», κατέληξε ο Φρανσουά Ολάντ.