Skip to main content

Όλοι εμείς είμαστε η Ευρώπη, το μήνυμα της 9ης Μαΐου

Τι είπαν Παυλόπουλος, Κατρούγκαλος, Αβραμόπουλος, Σχοινάς για την Ημέρα της Ευρώπης στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο «Σταύρος Νιάρχος».

του Θοδωρή Καραουλάνη

Παρά τα πολλά προβλήματα και τις σύγχρονες προκλήσεις, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα μπορεί να οδηγήσει σε ευημερία των λαών, ήταν το νόημα της λαμπρής εκδήλωσης για τα 40 χρόνια  της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα και τα 60 χρόνια από την υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης, που διοργάνωσαν η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το Υπουργείο Εξωτερικών στο νέο στολίδι της Αθήνας, στο «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Αν χωρούσαν σε έναν τίτλο όλες οι τοποθετήσεις αυτός θα ήταν: «Εμείς είμαστε η Ευρώπη».

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Πάνος Καρβούνης, ο οποίος είχε και τον ρόλο οικοδεσπότη, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους στην εκδήλωση στην εκδήλωση της Ημέρας της Ευρώπης, με τη συμπλήρωση 60 ετών από την υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης, όπου φέτος ταυτόχρονα εορτάζονται τα 40 χρόνια της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Αθήνα, σε ένα κτίριο που γιορτάζει η Ελλάδα, αναφερόμενος στο ΚΠΙΣΝ που φιλοξένησε την εκδήλωση.



ΠτΔ Π. Παυλόπουλος: Αρχές και Αξίες στη βάση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος

Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ οφείλουμε όλοι να υπερασπιστούμε την Ευρώπη, τις αρχές και τις αξίες της, που απορρέουν από τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Αυτές οι αρχές και οι αξίες, ο Ευρωπαϊκός Πολιτισμός, στηρίζονται σε τρεις πυλώνες: στην αρχαία Ελλάδα – τον χώρο του πνεύματος, στην αρχαία Ρώμη – τον χώρο των θεσμών και του δικαίου, την χριστιανική διδασκαλία – το χώρο του συνανθρώπου και της αλληλεγγύης.

Στον σημερινό ταραγμένο κόσμο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει να χάσει τις τέσσερις βασικές αξίες πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε:
1: την Ειρήνη
2. τον Ανθρωπισμό και την Αλληλλεγγύη, σύμφωνα με τις οποίες η οικονομία και το νόμισμα υπηρετούν τον άνθρωπο και ώστε το οικονομικό να μην επιβάλλεται στο θεσμικό.
3. τη Δημοκρατία, τα θεσμικά αντίβαρα, την αντιπροσωπευτικότητα
4. τη Δικαιοσύνη, με βάση την ισότητα και την προστασία των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων
Με αυτές τις αρχές μόνο, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, θα αποφύγουμε τους εφιάλτες του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ελλάδα, σημείωσε κλείνοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με την πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων, δίνει ένα μεγάλο και συνεπές παρών στο ευρωπαϊκό μέλλον.


Κατρούγκαλος: αλλαγές τώρα αλλά «Εμείς είμαστε η Ευρώπη»!

Ο Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος διαπίστωσε την επίκαιρη ανάγκη για αλλαγή των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών που εφαρμόζονται στην Ευρώπη τις τελευταίες δύο περίπου δεκαετίες, ώστε η Ευρώπη να ξαναβρεί το χαμένο κοινωνικό της πρόσωπο για τους πολίτες. Ο ΑνΥΠΕΞ ανέλυσε συνοπτικά προτάσεις της Ελληνικής κυβέρνησης προς αυτήν την κατεύθυνση, για αλλαγές στις ευρωπαϊκές πολιτικές, όπως αυτή για την καταπολέμηση της ανεργίας.
«Εμείς είμαστε η Ευρώπη», τόνισε ο Γιώργος Κατρουγκαλος και επειδή δεν μπορούμε να την αποδεχθούμε όπως είναι σήμερα, πρέπει να την αλλάξουμε, σημείωσε χαρακτηριστικά στο τέλος της ομιλίας του, «για εμάς και τα παιδιά μας».

Αβραμόπουλος: «Όλοι εμείς είμαστε η Ευρώπη» - επίτευγμα η ειρήνη, καθήκον για αλληλεγγύη, αντίσταση στον λαϊκισμό και τον εθνικισμό

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τη μετανάστευση, τις εσωτερικές υποθέσεις και την ιθαγένεια, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος στην αρχή της ομιλίας του διαπίστωσε ότι η Ειρήνη αποτελεί το βασικό ευρωπαϊκό επίτευγμα, αλλά σήμερα οι δυνάμεις του λαϊκισμού και του εθνικισμού, σε συμπόρευση με τους ευρωσκεπτικιστές, προσπαθούν να αποδυναμώσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο οι σημερινές ηγεσίες αναλαμβάνουν την ευθύνη όχι μόνο να στηρίξουν αλλά και να αναπτύξουν το ευρωπαϊκό όραμα, με στόχο την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και την αντίσταση στον λαϊκισμό και τον εθνικισμό. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρθηκε στα κενά που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα στην άμυνα, στην ασφάλεια, στην εξωτερική πολιτική, στην οικονομική πολιτική, στη δικαιοσύνη. Ανέλυσε ιδιαιτέρως τα θέματα του χαρτοφυλακίου και τις δράσεις που έχει υλοποιήσει μέχρι σήμερα.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έδωσε έμφαση στο «καθήκον για αλληλεγγύη», που πηγάζει από τις βασικές αρχές των συνθηκών της ΕΕ, αλλά και στην κοινωνία των πολιτών και τη δημοκρατική νομιμοποίηση που αποτελούν τη βάση την ευρωπαϊκών πολιτικών, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει «κράτος των Βρυξελλών». «Όλοι εμείς είμαστε η Ευρώπη», τόνισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, δίνοντας χαρακτηριστικά παραδείγματα: οι πολίτες, οι πολιτικοί, τα κόμματα, οι θεσμοί, τα κοινοβούλια, η αυτοδιοίκηση, τα ΜΜΕ, οι οργανώσεις κλπ.

Ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην περιοχή μας και ιδίως στα Βαλκάνια, κάνοντας λόγω για πολιτική «επαναβαλκανοποίηση» ενάντια στη θέληση των λαών για ευρωπαϊκή πορεία. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ολοκλήρωσε την ομιλία του με αναφορά στις ευρωπαϊκές εξελίξεις τονίζοντας ότι δεν είναι η Ιστορία που επαναλαμβάνεται αλλά οι άνθρωποι που επαναλαμβάνουν τα λάθη της Ιστορίας επειδή δεν την μελετούν και δεν μαθαίνουν από αυτά και ευχήθηκε να μην επανέλθουμε ποτέ στην εποχή των διαιρέσεων.

Σχοινάς: ιστορικά δικαιωμένο το όραμα του Κ. Καραμανλή, όμως τα μελλούμενα είναι πιο σημαντικά από τα επιτεύγματα
ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στα στελέχη της Κομισιόν και το σημαντικό έργο τους, με ιδιαίτερη αναφορά στους καταγόμενους από την Ελλάδα, που δίνουν πολλαπλές μάχες και προς την Ευρώπη και προς της Ελλάδα προς όφελος της χώρας. Ο κ. Σχοινάς εξήρε τον επαγγελματισμό των στελεχών που καθιέρωσαν την Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια. Αυτά τα 40 χρόνια, τόνισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, είναι βαρόμετρο για όσα πετύχαμε αλλά και όσα δεν καταφέραμε ακόμη και πρόσθεσε ότι τα 40 αυτά χρόνια πρέπει να φωτίσουν τα μελλούμενα.

Ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι σήμερα είναι ιστορικά δικαιωμένο το όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή – και, τότε, δυστυχώς, λίγων ακόμη… Μέσα από αυτήν την ευρωπαϊκή πορεία, η δημοκρατία στη χώρα μας από ζητούμενο έγινε δεδομένο, ενώ η  ένταξη της Ελλάδας σε όλες τις ευρωπαϊκές συνθήκες έκανε τη χώρα μας πρωταγωνιστή στην περιοχή. Σήμερα, τόνισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, χάρη στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, η Ελλάδα σημαίνει για όλους τους Ευρωπαίους «ιστορία, πολιτισμό, ασφάλεια, τουρισμό, γαστρονομία, ποιότητα ζωής».

Κάνοντας μία σύντομη αναφορά στις οικονομικές δυσκολίες των τελευταίων ετών, ο Μαργαρίτης Σχοινάς έδωσε ιδιαίτερη έμφαση «στα μελλούμενα» σε αυτά που οφείλουμε ως Ελλάδα – και ως Ευρώπη – να δώσουμε έμφαση:
Στο κράτος, ως πάροχο υπηρεσιών στους πολίτες και όχι ως δυνάστη
Στην παραγωγή πλούτου και όχι χρεών
Στις ευκαιρίες που δίνουν και κληρονομούν οι παλαιότερες γενιές στις νέες, αντί για γραμμάτια και υποχρεώσεις

Ο κ. Σχοινάς έθεσε ως άμεσους επόμενους στόχους:
 1.    την ανατροπή της αντίληψης ότι «ΕΕ=πόροι», καθώς η ΕΕ, βασικά, είναι αξίες και ταυτότητα.
 2.    Να πετύχουμε την υποστήριξη του ευρωπαϊκού οράματος από όλες τις πολιτικές δυνάμεις ώστε να δημιουργηθεί ένα στέρεο πολιτικό consensus για την ΕΕ
 3.    Οι σημαίες της ΕΕ σήμερα και αύριο να κυματίζουν ως ασπίδα ενάντια στον εθνικισμό, τον λαϊκισμό και την πατριδοκαπηλία – φέρνοντας μάλιστα ως παραδείγματα τις πολιτικές εξελίξεις στο Παρίσι, στη Βουδαπέστη, στη Βαρσοβία, στο Βουκουρέστι.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς έκλεισε την παρέμβασή του τονίζοντας ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη ήταν, είναι και θα είναι κόντρα στις δυνάμεις του μίσους.



Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου και εκτός από τους ομιλητές παραβρέθηκαν Υπουργοί, κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές, επτά από τους εννέα Έλληνες που θήτευσαν ως Επίτροποι, πρώην πρωθυπουργοί, πρέσβεις και δεκάδες εκπρόσωποι κοινωνικών, επαγγελματικών, επιστημονικών και άλλων φορέων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Αθήνα δημιούργησε για την εκδήλωση εξαιρετικά βίντεο για τα 60 χρόνια της ΕΕ αλλά και τους Έλληνες Επιτρόπους που υπηρέτησαν την Κομισιόν από την ένταξή μας και μετά.

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης έκλεισε με ένα βίντεο για όσους υπηρέτησαν ως επικεφαλής στο γραφείο της ΕΕ στην Αθήνα, ενώ ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Πάνος Καρβούνης, με έναν συγκινησιακά φορτισμένο λόγο τόνισε τις δυσκολίες των τελευταίων ετών και, παρότι ο μακροβιότερος επικεφαλής μέχρι σήμερα, προανήγγειλε την ολοκλήρωση της καριέρας του μέσα στο 2017. Η εκδήλωση συνεχίστηκε με ένα δεύτερο πολιτιστικό μέρος (ιδέα της Πρέσβειρας της Αυστρίας στην Αθήνα, όπως τόνισε ο ΑνΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος) καθώς ο πολιτισμός βρίσκεται στην καρδιά της ευρωπαϊκής ιδέας και η Αθήνα αποτέλεσε την πρώτη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.