Skip to main content

Ολική επαναφορά για το Airbnb στη Χαλκιδική - Πρώτοι στη ζήτηση Βαλκάνιοι και Ρώσοι

Ποιο το προφίλ των ενδιαφερομένων, τι ζητούν - Στην αγορά για το καλοκαίρι και ακίνητα που βρίσκονται στις λιγότερο τουριστικές περιοχές της Χαλκιδικής

Σημαντικά αυξημένη ζήτηση για τους καλοκαιρινούς μήνες, που αγγίζει το 15% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου καταγράφεται για τις κατοικίες βραχυχρόνιας μίσθωσης στη Χαλκιδική. Πρωτοστάτες στη ζήτηση οι Βαλκάνιοι και οι Ρώσοι που επιλέγουν ωστόσο διαφορετικούς τύπους κατοικιών.

Ρώσοι, Βούλγαροι και οι Ρουμάνοι, οι οποίοι δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης, κατά κύριο λόγο, στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, επιλέγουν μεγαλύτερες και πιο πολυτελείς κατοικίες. Στο εν λόγω γκρουπ μισθωτών είναι και κάποιοι Σκοπιανοί, ενώ οι Σέρβοι επιλέγουν, συνήθως, μικρά οικονομικά διαμερίσματα.

Δεδομένου πως το 2023 όπως όλα δείχνουν, εκτός απροόπτου, θα αποτελέσει χρονιά ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό, το κομμάτι της βραχυχρόνιας μίσθωσης στη Χαλκιδική ανανεώνεται συνεχώς με προσθήκες νέων καταλυμάτων.  

Είναι ενδεικτικό πως οι ιδιοκτήτες κατοικιών βλέποντας το...come back της βραχυχρόνιας μίσθωσης που είχε πέσει για ένα διάστημα σε χειμερία νάρκη, ως απόρροια και του κορωνοϊού, ρίχνουν στην αγορά τα ακίνητά τους ακόμη και αν κάποια εξ αυτών βρίσκονται σε λιγότερο τουριστικές περιοχές της Χαλκιδικής.

Όπως εξηγεί στη Voria.gr, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Χαλκιδικής, Κωνσταντίνος Καρούλης το γεγονός πως πέρυσι για τη βραχυχρόνια μίσθωση ήταν μια καλή χρονιά, «άνοιξε την όρεξη ιδιοκτητών» με αποτέλεσμα να προστεθούν στο απόθεμα των Airbnb νέα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Αυτό το γεγονός και παρά το ότι η ζήτηση για μίσθωση έχει αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι κρατά τις τιμές σταθερές, έτσι ώστε τα καταλύματα να νοικιαστούν ευκολότερα.

Η επιλογή της περιοχής στην οποία θα καταλύσουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές εξαρτάται από τις απαιτήσεις και τις ανάγκες των ενδιαφερομένων, με τη διάρκεια της μίσθωσης να είναι, συνήθως, τρεις μήνες. Η εγγύτητα στη θάλασσα, αλλά και η δυνατότητα για διασκέδαση ή για περισσότερη απομόνωση αποτελούν παραμέτρους που θέτουν ως προϋποθέσεις οι ενδιαφερόμενοι για τη μίσθωση μιας κατοικίας.   

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Καρούλης, η ζήτηση προέρχεται κυρίως από οικογένειες με παιδιά που ταξιδεύουν συχνά και με τους παππούδες, αλλά και από επιχειρηματίες που αφήνουν την οικογένειά τους για διακοπές και οι ίδιοι πηγαινοέρχονται.

Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στη βραχυχρόνια μίσθωση

Στο top-3 των χωρών με τη μεγαλύτερη αύξηση ζήτησης στην αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης για το φετινό καλοκαίρι βρίσκεται η Ελλάδα, με τον αριθμό των κρατήσεων να αυξάνεται και εκτός της πολύ υψηλής περιόδου του Αυγούστου σε μία προσπάθεια του ταξιδιωτικού κοινού να εξασφαλίσει πιο χαμηλές τιμές.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως προκύπτει από τα δεδομένα που συγκεντρώνει και επεξεργάζεται η εταιρεία αναλύσεων AirDNA, -από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες Airbnb και VRBO-, πως η Ελλάδα καταγράφει την τρίτη υψηλότερη αύξηση της ζήτησης για το καλοκαίρι, με ένα ενδεικτικό +96% όσον αφορά τις διανυκτερεύσεις για τις οποίες έχουν γίνει κρατήσεις τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Αξίζει να σημειωθεί πως πολλοί επισκέπτες της Ελλάδας φέτος σκοπεύουν να ταξιδέψουν εκτός του peak της σεζόν του Αυγούστου, προκειμένου να εξασφαλίσουν και καλύτερες τιμές κάτι που είναι και βασικό ζητούμενο για τη χώρα μας, η οποία παρουσιάζει ως γνωστόν έντονη εποχικότητα.