Πέμπτη 19 Απριλίου 2018
x

ΟΛΛΑΝΔΙΑ:ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩ

Ολλανδοί βουλευτές ζήτησαν, μετά τις εκλογές του Μαρτίου, να καταρτιστεί αναλυτική έκθεση για το μέλλον του ενιαίου νομίσματος

Μετά τις εκλογές του Μαρτίου θα συζητηθεί διεξοδικά στο κοινοβούλιο η μελλοντική σχέση της Ολλανδίας με το ευρώ καθώς Ολλανδοί βουλευτές ζήτησαν να καταρτιστεί αναλυτική έκθεση για το μέλλον του ενιαίου νομίσματος. Η πρωτοβουλία καταγράφεται εν μέσω της ενίσχυσης του ευρωσκεπτικισμού, κάτι που λαϊκιστικά κόμματα ευελπιστούν να μεταφραστεί σε ψήφους υπέρ τους.

Η έκθεση, για την κατάρτιση της οποίας δεν τίθεται κανένας περιορισμός, μπορεί να δώσει απαντήσεις στο ερώτημα εάν και κατά πόσον είναι εφικτό η Ολλανδία να αποχωρήσει από το ενιαίο νόμισμα και, εάν ναι, πώς, σημείωσε ο βουλευτής Πίτερ Όμζιχτ.

Ακόμη, το Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται να εξετάσει πώς το ευρώ θα μπορούσε να γίνει σταθερότερο, καθώς και τις «πολιτικές και θεσμικές επιλογές για το μέλλον του».

Η γνώμη του Συμβουλίου δεν είναι δεσμευτική, αλλά έχει μεγάλο κύρος στην Ολλανδία.

Οι περισσότεροι Ολλανδοί ψηφοφόροι δηλώνουν πως τάσσονται υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην Ευρωζώνη, αλλά το ευρωσκεπτικιστικό, ακροδεξιό κόμμα του Χέερτ Βίλντερς αναμένεται να καταγράψει μεγάλα κέρδη. Δεν αναμένεται πάντως να συγκεντρώσει τόσο μεγάλο αριθμό ψήφων που θα του επέτρεπε να σχηματίσει κυβέρνηση.

Η πιθανότερη έκβαση των βουλευτικών εκλογών στην Ολλανδία θεωρείται ο σχηματισμός μιας νέας κυβερνητικής συμμαχίας κεντρώων κομμάτων, συμπεριλαμβανομένων των Χριστιανοδημοκρατών, που όπως και άλλα κόμματα εκδηλώνουν ρητά την αντίθεσή τους στην πολιτική της ΕΚΤ.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ