Skip to main content

Σφίγγει ο κλοιός για τις off shore εταιρείες και τους ιδιοκτήτες τους

Δημιουργείται εθνικό αρχείο καταγραφής των τελικών δικαιούχων των υπεράκτιων εταιρειών, σε συνέχεια της πρωτοβουλίας των μεγάλων «πέντε» της ΕΕ.

Στη δημιουργία εθνικού αρχείου καταγραφής των τελικών δικαιούχων των υπεράκτιων εταιρειών (off shore) που συναλλάσσονται μέσω του ελληνικού τραπεζικού συστήματος – δηλαδή έχουν λογαριασμούς- προχωρούν οι ελληνικές τράπεζες και το Δημόσιο σε εφαρμογή απόφασης σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας. Πρόσβαση στο μητρώο θα έχουν οι αρχές καταπολέμησης νομιμοποίησης από εγκληματικές δραστηριότητες και οι φορολογικές αρχές. Το μέγαλο «όπλο» για τη δημιουργία του αρχείου έγκειται στο γεγονός ότι στο εξής οποιοδήποτε εταιρικό σχήμα, όπου και να βρίσκεται, εφόσον κάνει συναλλαγές μέσω του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, θα πρέπει να έχει και ελληνικό ΑΦΜ. Κατά συνέπεια, ο εντοπισμός και των υπεράκτιων εταιριών θα είναι πιο εύκολος.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η ελληνική πρωτοβουλία αποτελεί μέρος μιας συνολικής ευρωπαϊκής καμπάνιας για το ίδιο ζήτημα. Αφορμή στάθηκε η ιστορία με τα Panama papers. Ως γνωστόν, οι υπουργοί Οικονομικών της Μ. Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ έκαναν έκκληση σε όλες τις χώρες να συμπεριλάβουν πλέον στα «εθνικά αρχεία» τελικούς δικαιούχους εταιρειών, τραστ, ιδρυμάτων, εταιρείες-κελύφη κ.λπ.

Για να παροτρύνουν και τις άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο, οι «πέντε» ανακοίνωσαν ότι αρχίζουν την πιλοτική εφαρμογή «της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών» σε ό,τι αφορά τους «τελικούς δικαιούχους των υπεράκτιων εταιρειών». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το όλο project τρέχει υπό την προσωπική επίβλεψη του κ. Βόλφαγκ Σόιμπλε.