Skip to main content

Όλο το σχέδιο για το αποθεματικό και τις νέες εκδόσεις

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει εισηγηθεί τη δημιουργία ενός αποθεματικού στο οποίο θα στηριχθεί η μόνιμη επιστροφή στις αγορές

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης (Τσακαλώτος – Χουλιαράκης) έχει εισηγηθεί στον πρωθυπουργό την δημιουργία ενός αποθεματικού, στο οποίο θα στηριχθεί η μόνιμη επιστροφή στις αγορές όταν ολοκληρωθεί το υφιστάμενο πρόγραμμα το επόμενο καλοκαίρι

Βάσει του σχεδίου που έχει εκπονηθεί, τα λεφτά του θα προέρχονται από τις εκδόσεις που θα γίνουν από τώρα έως και τον Αύγουστο του 2018, οπότε λήγει το τρίτο μνημόνιο.

Αντικειμενικός σκοπός του αποθεματικού, είναι να μην χρειασθεί η Ελλάδα ανοικτή γραμμή πίστωσης από τους δανειστές (ECCL) μετά το πρόγραμμα. Κι άρα να μην πρέπει να λάβει νέα μέτρα, δηλαδή να μην μπει σε νέο – άτυπο έστω – μνημόνιο.

Μια τέτοια εξέλιξη, αν κι εφόσον επιτευχθεί, θα συνιστά «καθαρή έξοδο» από το μνημόνιο, κατά το πρότυπο της Πορτογαλίας και της Κύπρου.

Βεβαίως, η πρόβλεψη που γίνεται είναι ότι η Ελλάδα δύσκολα θα τα καταφέρει. Στις Βρυξέλλες, με όποιον και αν μιλήσεις, χαρακτηρίζει την χώρα μας «ειδική περίπτωση». Ακόμα και σε θέματα όπως η επιστροφή της στις αγορές.

Σε ό,τι αφορά αυτό το μέτωπο, αν δεν υπάρξει κάποια νέα μεγάλη ανατροπή, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) αναμένεται να ανακοινώσει τουλάχιστον δύο ή τρεις ακόμα εκδόσεις 5ετών ομολόγων έως τον Αύγουστο του 2018. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών των εκδόσεων, θα κυμαίνεται μεταξύ 2 και 4 δισ. ευρώ.

Εννοείται ότι η προσδοκία του οικονομικού επιτελείου είναι η αποδόσεις τους να είναι χαμηλότερες από 4,95%, που είχε επιτύχει η κυβέρνηση Σαμαρά με τo 5ετές του 2014.

Απομένει να επαληθευτεί στην πράξη, όπως συνέβη και προ ολίγων ημερών.