Skip to main content

Ολοκλήρωση σχεδίου νομισματικής ένωσης ζητάει το ΔΝΤ

Να ολοκληρώσουν το σχέδιο της νομισματικής ένωσης κάλεσε τις χώρες της ευρωζώνης το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Να «ολοκληρώσουν το σχέδιο της νομισματικής ένωσης» κάλεσε τις χώρες της ευρωζώνης το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Όπως αναφέρει σε έγγραφό του που υποβλήθηκε τη Δευτέρα στους υπουργούς οικονομικών της ζώνης του ευρώ, «οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν αποφασιστικά μέτρα για την ολοκλήρωση του σχεδίου της νομισματικής ένωσης».

Στο ίδιο έγγραφο το Ταμείο επισημαίνει πως «η σημερινή κρίση στη ζώνη του ευρώ προκύπτει από μη βιώσιμες δημοσιονομικές πολιτικές σε ορισμένες χώρες, καθυστερήσεις στην αποκατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ανεπαρκή πρόοδο στην επιβολή της αναγκαίας πειθαρχίας και ευελιξίας που είναι αναγκαίες για μια λειτουργία χωρίς δυσκολίες της νομισματικής ένωσης και μια ανεπαρκή διακυβέρνηση της ζώνης».

Σύμφωνα με το Ταμείο, «το δημοσιονομικό πλαίσιο της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά για την επίτευξη της συλλογικής δημοσιονομικής ευθύνης που απαιτείται για να λειτουργεί σωστά μια νομισματική ένωση».

«Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε προς το κέντρο την ικανότητα να υιοθετούμε στόχους για τα ελλείμματα που θα δεσμεύουν τα κράτη, με βάση μια υγιή οικονομική εκτίμηση για τη θέση και τη βιωσιμότητα του χρέους κάθε χώρας, καθώς και για τις ανάγκες όλης της ζώνης», προτείνει το ΔΝΤ.

Σημειώνει, ωστόσο, πως «μια τέτοια μεταρρύθμιση θα απαιτήσει την οικοδόμηση μιας συναίνεσης για την τροποποίηση των Συνθηκών, η οποία θα πάρει χρόνο».

Αναφέρεται, τέλος, στις αδυναμίες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο, όπως παρατηρεί, «δεν ενθάρρυνε τα κράτη μέλη να αδράξουν την ευκαιρία, κατά τις ευνοϊκές περιόδους, για τη δημιουργία επαρκών αποθεματικών και μείωση του χρέους σε συνετά επίπεδα».