Skip to main content

Ολοκλήρωση της αξιολόγησης το β' τρίμηνο του 2017 βλέπει ο Fitch

Οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να συνεχιστούν έως και το β΄τρίμηνο του 2017, εκτιμά ο διεθνής οίκος αξιολόγησης.

Οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μπορεί να συνεχιστούν έως και το β΄τρίμηνο του 2017, εκτιμά ο Fitch.

Στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι είναι «αδύναμη» η ελληνική ιδιοκτησία του προγράμματος, εκτιμά ότι δεν αποκλείονται οι πολιτικές εκπλήξεις και σημειώνει ότι είναι πιθανό οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση να συνεχιστούν και το 2017.

Ο Fitch επιβεβαιώνει στην έκθεσή του την αξιολόγηση CCC για την ελληνική οικονομία, ενώ αναφέρει ότι άποψή του είναι πως παραμένει υψηλό το ρίσκο της εφαρμογής του προγράμματος, παρότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και η έγκριση της δεύτερης δόσης έδειξε βελτιωμένες σχέσεις με τους δανειστές, σημειώνοντας παράλληλα ότι αυτή η συμφωνία επετεύχθη αρκετούς μήνες αργότερα από ότι αρχικά είχε προγραμματιστεί.

Οι δημοσιονομικές επιδόσεις έως τώρα φέτος είναι σύμφωνες με τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 0,5% για το 2016, αλλά οι υπόλοιποι δημοσιονομικοί στόχοι, για 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% το 2017 θα είναι ολοένα πιο δύσκολο να επιτευχθούν, τονίζει ακόμη ο Fitch.

«Για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης η κυβέρνηση νομοθέτησε προαπαιτούμενα μέτρα, από τα οποία πάνω από τα 2/3 έρχονται από τη συνταξιοδοτική και φορολογική μεταρρύθμιση. Η σχετικά αδύναμη εγχώρια ιδιοκτησία του προγράμματος όμως κάνει δύσκολη την πλήρη εφαρμογή τους», αναφέρει ακόμη η έκθεση.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση, ο Fitch επισημαίνει ότι τα εργασιακά θα είναι το πιο αμφιλεγόμενο ζήτημα. Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αρκετά «μαξιλάρια ρευστότητας» έως και το δεύτερο τρίμηνο του 2017, χωρίς την αποδέσμευση χρημάτων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, κάτι που αυξάνει την πιθανότητα οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν την επόμενη χρονιά, όπως αναφέρει η έκθεση.

Ακόμη, ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι η φύση της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι πιθανό να εξαρτηθεί από τη χαλάρωση των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων και το βαθμό δέσμευσης για την ελάφρυνση χρέους. Μέχρι τώρα το Εurogroup έχει καθορίσει μόνο γενικές παραμέτρους για πιθανή συμφωνία για το χρέος, σημειώνει η έκθεση.

Σε αυτή γίνεται αναφορά και στην πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει έδαφος στις δημοσκοπήσεις από τη ΝΔ. Παρά την ισχνή πλειοψηφία περιμένουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορέσει να συνεχίσει να βασίζεται στις ψήφους των κεντρώων κομμάτων αλλά η πιθανότητα πολιτικών εκπλήξεων παραμένει», αναφέρει ακόμη η έκθεση, που χαρακτηρίζει ως μεγάλη πρόκληση τη διατήρηση της υποστήριξης για την υλοποίηση των απαιτητικών όρων έως το 2017, ιδιαίτερα από την άποψη του ιστορικού των προηγούμενων προγραμμάτων, όπως επισημαίνεται.

Τέλος, γίνεται αναφορά και στον τραπεζικό τομέα, για τον οποίο επισημαίνεται ότι η βασική πρόκληση είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά, με τον Fitch να σημειώνει ότι είναι αργή η επίλυση του προβλήματος.