Skip to main content

Ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι για την «υπόθεση Βόλβης» στη Θεσσαλονίκη

Σε λίγες μέρες αναμένεται το νέο πόρισμά των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για την «υπόθεση Βόλβης» σε ό,τι αφορά στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

Σειρά στοιχείων συγκέντρωσαν μέσα σε τέσσερις μέρες κατά τους ελέγχους τους στη Θεσσαλονίκη, τα μέλη του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, που ετοιμάζουν το νέο πόρισμά τους, για την περιβόητη «υπόθεση Βόλβης» (συμπληρωματικές συμβάσεις επεκτάσεων στα σχέδια πόλης).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο πόρισμα θα αφορά αποκλειστικά στο Δήμο Θεσσαλονίκης, αφού το πρώτο αφορούσε τις υποθέσεις του Δήμου Θέρμης.

Επί διήμερο, το κλιμάκιο των Επιθεωρητών (τρία μέλη από την Αθήνα και δύο από τη Θεσσαλονίκη) έκαναν φύλλο και φτερό τις υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης και ειδικά την Πολεοδομία, ενώ μια μέρα μετέβησαν στο Δήμο Θερμαϊκού και την τελευταία μέρα (την προηγούμενη Παρασκευή) στο Δήμο Βόλβης (και οι δυο Δήμοι πολεοδομικά καλύπτονται από την Πολεοδομία Θεσσαλονίκης).

Είναι χαρακτηριστικό ότι το κλιμάκιο εξέτασε από τον Δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη, μέχρι και παλιούς διευθυντές της Πολεοδομίας Θεσσαλονίκης, ενώ την τιμητική τους (όπως είναι λογικό) είχαν τα μέλη της νομικής υποστήριξης του Δημάρχου, που κλήθηκαν να δώσουν λεπτομέρειες για τις ενέργειες που έγιναν από το Δήμο και την Πολεοδομία του σε όλο το διάστημα της υπόθεσης, προκειμένου να υπάρξει συμμόρφωση, ειδικά μετά την καταδίκη της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2011.

Ο έλεγχος στο Δήμο Βόλβης ήταν σχετικά σύντομος, αφού διήρκεσε περίπου μία ώρα, όπως πληροφορείται η Voria.gr, και ζητήθηκαν κυρίως κάποια έγγραφα πριν από το 2010, τα οποία και στέλνει σήμερα η δημοτική αρχή. Οι Επιθεωρητές επικέντρωσαν τις ερωτήσεις τους κυρίως στους λόγους για τους οποίους ο Δήμος Βόλβης δεν έχει δική του Πολεοδομία και έχει επιβλέπουσα αρχή την Πολεοδομία του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Πάντως, το συγκεκριμένο Δήμο είχαν επισκεφτεί εντός του 2016 οι Επιθεωρητές ακόμη μια φορά και τότε είχαν πάρει αναλυτικά στοιχεία για την υπόθεση, πραγματοποιώντας ενδελεχή έρευνα. Ο τότε έλεγχος έγινε μετά τη συνάντησή τους με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε συζητήσεις που γίνονται από αυτοδιοικητικά στελέχη που γνωρίζουν πολύ καλά την πολύκροτη αυτή υπόθεση, η οποία απειλεί τη χώρα ή τους Δήμους με πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ (πάνω από 70 υπολογίζεται), θεωρείται ότι όλοι αυτοί οι έλεγχοι γίνονται προκειμένου να βγουν τα πορίσματα των Επιθεωρητών και αυτά να σταλούν στην ΕΕ, ώστε να επιμεριστούν τα τελικά ποσά των προστίμων και οι ευθύνες σε όσους αναλογούν. Εξάλλου, όπως έλεγαν στη Voria.gr, αξιόπιστες αυτοδιοικητικές πηγές από τους εμπλεκόμενους Δήμους, «η ΕΕ εμπιστεύεται πλέον μόνο τα πορίσματα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, καθώς θεωρεί ότι πρόκειται για αξιόπιστο φορέα, σε αντίθεση με τα υπουργεία και τους Δήμους, που φάνηκε πως μέχρι σήμερα ήθελαν να αποφύγουν τις ευθύνες για τις παρανομίες, οι οποίες οδήγησαν στην καταδίκη της χώρας και στα εξοντωτικά πρόστιμα»...

Πληροφορίες επίσης θέλουν το πόρισμα των Επιθεωρητών να εκδίδεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα συγκέντρωναν τις τελικές λεπτομέρειες και έχουν αναλυτική γνώση των παρατυπιών ή παραλείψεων, που συνιστούν «μη συμμόρφωση» ως προς τις επιταγές της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.