Skip to main content

Δήμος Θεσσαλονίκης: Ολοκληρώθηκε η λογοδοσία των δημοτικών κοινοτήτων

Οι κάτοικοι έλαβαν τον λόγο, αναγνωρίζοντας ως θετικά στοιχεία την πολιτιστική δραστηριότητα που αναπτύχθηκε κατά το 2016.

Ολοκληρώθηκε στις 5 Ιουλίου 2017 η δημόσια ανοικτή λογοδοσία των Δημοτικών Κοινοτήτων, με αντικείμενο τα πεπραγμένα του έτους 2016, διαδικασία την οποία ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει θεσμοθετήσει παράλληλα με τον ετήσιο απολογισμό πεπραγμένων της Διοίκησης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στη διάρκεια της διαδικασίας τα Κοινοτικά Συμβούλια και οι Θεματικές Επιτροπές των πέντε Δημοτικών Κοινοτήτων και της Δημοτικής Ενότητας Τριανδρίας παρουσίασαν στους δημότες τους, σε ειδικές δημόσιες συνεδριάσεις, τις δράσεις που πραγματοποίησαν κατά το έτος 2016.

Στο πλαίσιο των συνεδριάσεων οι κάτοικοι έλαβαν τον λόγο, αναγνωρίζοντας ως θετικά στοιχεία την πολιτιστική δραστηριότητα που αναπτύχθηκε κατά το 2016, καθώς και τις προσπάθειες των Κοινοτικών Συμβουλίων και των υπηρεσιών τους προς την επίλυση ποικίλων προβλημάτων, ενώ ταυτόχρονα άσκησαν κριτική σχετικά με τις μακροχρόνιες καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν σε αρκετές περιπτώσεις και για τη γραφειοκρατία της ανταλλαγής εγγράφων, που μειώνει την αποτελεσματικότητα στην παραγωγή έργου. Παράλληλα, κατέθεσαν τις προτάσεις τους για δράσεις βελτίωσης της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής στις γειτονιές.

«Οι Δημοτικές Κοινότητες, πρέπει να πάψουν να αποτελούν απλό διαμεσολαβητή αιτημάτων μεταξύ των δημοτών και της Κεντρικής Διοίκησης» αναφέρει ο Αντιδήμαρχος Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Κοινωνίας των πολιτών, Νίκος Φωτίου και συμπληρώνει: «Είναι ώριμο το αίτημα να αποκτήσουν οι Κοινότητες αυξημένο θεσμικό ρόλο στο πλαίσιο της ενδοδημοτικής αποκέντρωσης και της συμμετοχής των πολιτών στη διαμόρφωση των τοπικών αποφάσεων. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, θα συμμετάσχει ενεργά στον διάλογο για τις αλλαγές στον ‘’Καλλικράτη’’, που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο, καταθέτοντας συνολικές αλλά και ειδικές προτάσεις, προς την κατεύθυνση αναβάθμισής τους».