Skip to main content

Υπογράφουμε μνημόνιο μέχρι την Κυριακή αλλιώς χρεοκοπία και Grexit

Σε βαρύ κλίμα για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής των κρατών-μελών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. Τελεσίγραφο για συμφωνία μέχρι την Κυριακή.

Ολοκληρώθηκε, μετά από περίπου τέσσερις ώρες, μέσα σε βαρύ κλίμα για την Ελλάδα, η Σύνοδος Κορυφής των κρατών-μελών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, με την ευρωπαϊκή ηγεσία να στέλνει το τελικό τελεσίγραφο στη χώρα μας: Ή υπογράφετε μνημόνιο μέχρι την Κυριακή ή οδηγείστε σε άτακτη χρεοκοπία και Grexit.

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης συμφώνησαν ότι η Ελλάδα πρέπει να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις προς τους Θεσμούς μέχρι την Πέμπτη, οι οποίες στη συνέχεια θα κατατεθούν στο Eurogroup του Σαββάτου και, αν εγκριθούν, τελικά η συμφωνία θα επικυρωθεί από τη Σύνοδο Κορυφής, αυτή τη φορά των 28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή.

Είναι χαρακτηριστικό του κακού κλίματος ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, τόνισε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο (εννοώντας τη χρεοκοπία ή/και το Grexit), καθώς και ότι από την επόμενη Δευτέρα και μετά, χωρίς συμφωνία, δεν μπορεί να αποκλείσει κανένα ενδεχόμενο.

Επίσης, ο κ. Γιούνκερ επανέλαβε ότι η όποια συζήτηση για το χρέος θα γίνει, υπό προϋποθέσεις, τον Οκτώβριο, κάτι που δεν συνάδει με τους στόχους της ελληνικής πλευράς για πιο άμεση λύση.

Μέρκελ, Ολάντ και Τουσκ έστειλαν σαφές μήνυμα ότι η όποια συμφωνία, βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη, προϋποθέτει την τήρηση δύσκολων προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της χρηματοδότησης. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που οι Ευρωπαίοι ηγέτες μιλούν ανοιχτά για σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ενώ την ανησυχία αυξάνει το γεγονός ότι η Σύνοδος της Κυριακής θα είναι της ΕΕ και όχι απλώς της Ευρωζώνης.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη, ωστόσο είναι απολύτως προετοιμασμένη για ένα σενάριο Grexit», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ.

Από την πλευρά του ο κ. Τουσκ τόνισε πως στη σημερινή Σύνοδο συμφωνήθηκε να εξεταστεί το αίτημα της Ελλάδας προς τον ESM για τη χορήγηση νέου χρηματοδοτικού προγράμματος.

«Αποτυχία να καταλήξουμε σε συμφωνία την Κυριακή θα οδηγήσει σε χρεοκοπία της Ελλάδας. Είναι ένα "μαύρο σενάριο" που δεν μπορεί να αποκλειστεί. Αν δεν υπάρξει συναίνεση, θα σημάνει το τέλος των διαπραγματεύσεων με όλες τις πιθανές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένου του χειρότερου δυνατού σεναρίου στο οποίο όλοι θα είμαστε χαμένοι. Η ανικανότητά μας να φθάσουμε σε συμφωνία θα οδηγήσει σε πτώχευση της Ελλάδος και σε χρεοκοπία του τραοεζικού της συστήματος. Με πάσα βεβαιότητα, αυτό θα ήταν πάρα πολύ επώδυνο για τον ελληνικό λαό. Δεν έχω αμφιβολία ότι θα επηρέαζε και γεωπολιτικά την Ευρώπη. Αν κάποιος έχει την οπιαδήποτε αυταπάτη ότι δεν θα είναι έτσι, είναι αφελής» σημείωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι τέθηκε από τους εταίρους ένα σχέδιο συμφωνίας για μια βραχυπρόθεσμη χρηματοδοτική στήριξη της χώρας, διαρκείας από έναν έως τέσσερις μήνες, καθώς και ένα διετές ή τριετές δανειακό πρόγραμμα από τον ESM, ουσιαστικά για ένα νέο μνημόνιο, έναντι υλοποίησης συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων σε αμφότερες τις περιπτώσεις. Τελικά, πάντως, ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξει μία ενδιάμεση χρηματοδότηση, η κυβέρνηση καλείται να παρουσιάσει τις αμέσως επόμενες μέρες ένα συνολικό πειστικό πακέτο γισ το νέο μεσοπρόθεσμο.

Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, παρουσίασε στον Έλληνα πρωθυπουργό το σχέδιο της ΕΕ για την αντιμετώπιση μιας εξόδου της Ελλάδας στο ευρώ, και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.

Μέρκελ: Προτάσεις μέχρι την Πέμπτη

Τη νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης αναμένει, μέχρι την Πέμπτη, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου της ευρωζώνης.
Όπως είπε η ίδια, την Κυριακή θα διεξαχθεί νέα Σύνοδος Κορυφής με 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης «γιατί άφορα όλες της χώρες της Ένωσης το θέμα».

«Μετά από τις διαβουλεύσεις που είχαμε απόψε, οι προτάσεις δεν ήταν εκεί. Όλοι είπαμε ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι πρέπει για να σώσουμε το ευρώ. Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε να υποβάλλει μια νέα αίτηση στο ESM για δάνειο, θα συζητηθεί. Περιμένουμε λεπτομερείς προτάσεις από την Ελλάδα. Η Ελλάδα πρέπει να καταθέσει την πλήρης πρότασή της την Πέμπτη, για να γίνουν οι αξιολογήσεις. Μιλάμε για ένα πρόγραμμα το οποίο είναι πολύ πιο μακρόπνοο από αυτό που συζητήσαμε πριν από δέκα ημέρες», δήλωσε η κα Μέρκελ.

Ρέντσι: Ελπίζω σε «happy end» την Κυριακή

Την Κυριακή θα διεξαχθεί νέα Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης των Ευρωπαίων ηγετών.

«Δεν είμαι απαισιόδοξος για την Ελλάδα, ενδεχομένως την Κυριακή θα έχουμε συμφωνία για την Ελλάδα» τόνισε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την ελπίδα «να έχουμε ένα happy end».

«Πρέπει να επιλύσουμε άμεσα την επείγουσα κατάσταση στην Ελλάδα» συμπλήρωσε, ενώ πρόσθεσε ότι η Ευρώπη στερείται ενός οράματος.

Τσίπρας: Συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας

Παρά τα βαρύ κλίμα και τα σκληρά τελεσίγραφα των ηγετών της ΕΕ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε αισιόδοξος ότι ο αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα υπάρξει συμφωνία.

«Η συζήτηση έγινε σε θετικό κλίμα. Η διαδικασία θα είναι ταχύτατη για να καταλήξουμε το αργότερο ως το τέλος της εβδομάδας σε μια συμφωνία, η οποία θα είναι κοινωνικά δίκαιη και βιώσιμη για την Ελλάδα και ευρωζώνη», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός, όπως είπε, ότι «όλοι κατανοούν πως έχουμε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα κι όχι μόνο ελληνικό».