Skip to main content

Σπίρτζης για Μητσοτάκη: Τον πειράζει που ο Τσίπρας είναι αγαπητός

Επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών σε εκδήλωση για το μετρό. Έπαινοι για τον Γιάννη Μπουτάρη.

Ανοιχτά, με οξύ αλλά και σαρκαστικό ύφος επιτέθηκε κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υπουργός Υποδομών & Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, από το βήμα της εκδήλωσης «Και αρχαία και μετρό», που διοργάνωσε η Αττικό Μετρό Α.Ε. στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Από τις δηλώσεις Μητσοτάκη, για τον εκλογικό νόμο, τις εκλογές, τη δημόσια τηλεόραση, τον ΟΑΣΘ, «φαίνεται, πως όλα φταίνε στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας», είπε ο κ. Σπίρτζης.

«Του φταίει πάνω απ' όλα ο πρωθυπουργός... μαύρη η ώρα που γεννήθηκε ένα πράγμα... που είναι αγαπητός στον κόσμο, του φταίνε τα αναπτυξιακά συνέδρια, του φταίει το Γραφείο Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν είναι κατάρα το Γραφείο, ίσως όμως να είναι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που έγινε», είπε.

Ο κ. Σπίρτζης, έφερε τη συζήτηση στο παρόν και μάλιστα στο σήμερα, καθώς επέλεξε μέσα από την εκδήλωση να απαντήσει στις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επίσης, σήμερα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

Για τον υπουργό, η σημερινή εκδήλωση, με το «Και αρχαία Και μετρό», απαντάει στα διλήμματα που είχε θέσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2015, όταν ήταν «ή αρχαία ή μετρό», «ή δημόσιο ή ιδιωτικός τομέας - περίπτωση ΟΑΣΘ», «ή δρόμοι ή σιδηρόδρομος» πολλά διλήμματα που στην πραγματικότητα αφορούσαν ένα κεντρικό δίλημμα «ή πτώχευση ή νεοφιλελευθερισμός».

Και ο υπουργός συνέχισε να βάλει κατά του κ. Μητσοτάκη, για τις δηλώσεις του για τις φορολογικές ελαφρύνσεις, για τις ασφαλιστικές εισφορές, για τους μετακλητούς του Δημοσίου, για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

«Όμως υπάρχει και άλλος τρόπος σε αντίθεση με τα διλήμματα του 2015. Υπάρχει και το και αρχαία και μετρό, και δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, και λεωφορεία και μετρό», πρόσθεσε ο κ. Σπίρτζης κάνοντας μία ακόμη φορά αναφορά στο καθεστώς «παλαιοκομματισμού και ΟΑΣΘ», για να... περάσει και τη γραμμή των συνόρων, αναφερόμενος και σε νέου τύπου σχέσεις με τους βόρειους γείτονές μας, ώστε «να σπάσουμε την απομόνωση των διαφόρων ψευτοπατριωτών».

Λεύκωμα και εκδηλώσεις για τις αρχαιότητες

Στην εκδήλωση παρούσα ήταν και η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, η οποία μίλησε για τη σχέση της σύγχρονης πόλης με την ιστορία και τον πολιτισμό της, σχέση που βρίσκεται στον πυρήνα της επιλογής «Και αρχαία και μετρό», σχέση που άφησε το αποτύπωμά της στη διατήρηση των αρχαιοτήτων στους σταθμούς «Βενιζέλου» και «Αγία Σοφία».

Η υπουργός αναφέρθηκε με ιδιαίτερη θέρμη στον αγώνα όσων απαίτησαν το «Και αρχαία και μετρό», τονίζοντας τον ξεχωριστό ρόλο του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

Η έφορος αρχαιοτήτων πόλης Θεσσαλονίκης κ. Βελένη απάντησε στην κριτική που έχουν δεχθεί τα προηγούμενα χρόνια οι αρχαιολόγοι, για δήθεν χρονοτριβή στην αρχαιολογική έρευνα, ανακοινώνοντας ότι πλέον υπολείπεται μόνο το 5% του αρχαιολογικού έργου.

Το έργο που επιτελέσθηκε όλα αυτά τα χρόνια ήταν τεράστιο και έδωσε 300.000 κινητά ευρήματα και 50.000 νομίσματα.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε., Γιάννης Μυλόπουλος ο οποίος μίλησε για το «έγκλημα» του διλήμματος «ή αρχαία ή μετρό» και την επιλογή της κοινωνίας και του πνευματικού κόσμου που επέβαλε το «και αρχαία και μετρό», δηλαδή το συνδυασμό τεχνολογίας και πολιτισμού που υπηρετεί το πρότυπο της βιώσιμης ανάπτυξης.

Όπως ανακοινώθηκε σε ένα μήνα θα γίνει η παρουσίαση ενός λευκώματος, για τα αρχαιολογικά ευρήματα στους σταθμούς του μετρό, ενώ σε δύο κεντρικούς σταθμούς θα γίνουν φωτογραφικές εκθέσεις αλλά και αντιγράφων ευρημάτων.