Skip to main content

Προς μετωπική στο λιμάνι - Μείωση στα containers λόγω των απεργιών

Σήμερα η κρίσιμη απόφαση των εργαζομένων για τις κινητοποιήσεις στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Έτοιμη για χρήση ένδικων μέσων η διοίκηση του ΟΛΘ.

Σε ανοικτή αντιπαράθεση φαίνεται πως τελικώς θα οδηγηθούν εργαζόμενοι και διοίκηση του ΟΛΘ, καθώς οι μεν πρώτοι δείχνουν να εμμένουν στη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων, ενώ η δε δεύτερη θα πρέπει να πάρει μέτρα για να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του λιμανιού, κάτι για το οποίο πιέζουν οι παραγωγικοί φορείς της Θεσσαλονίκης, όπως και το ΤΑΙΠΕΔ.

Οι αποφάσεις και από τις δύο πλευρές θα ληφθούν σήμερα Δευτέρα, δεύτερη ημέρα της 48ωρης κυλιόμενης απεργίας που αποφασίστηκε την προηγούμενη Πέμπτη και για τις ημερομηνίες 3 και 6 Ιουνίου, ενώ μεσολάβησε και η αποχή από την εργασία στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Η διοίκηση της ΟΛΘ Α.Ε. δηλώνει ότι δεν μπορεί να αφήσει να συνεχίζεται η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο λιμάνι και η οποία είχε σαν αποτέλεσμα η αύξηση στη διακίνηση containers, που είχε καταγραφεί στο πρώτο τετράμηνο του 2016, να πάρει αρνητικό πρόσημο εξαιτίας του δεκαημέρου των αποχών στο Μάιο. Στο τετράμηνο, συγκεκριμένα, η αύξηση στη διακίνηση containers στο ΣΕΜΠΟ ήταν 8,5%, που γύρισε σε αρνητικό πρόσημο και -1,6% στο Μάιο.

Οι κινητοποιήσεις διώχνουν πλοία από το λιμάνι και όπως πληροφορήθηκε η Voria.gr, περί τα επτά πλοία είναι αρόδο ενώ άλλα δέκα δεν επιχείρησαν να πιάσουν Θεσσαλονίκη.

Η διοίκηση του ΟΛΘ μιλάει για κινητοποιήσεις που δεν οδηγούν πουθενά καθώς αφενός ο πρωθυπουργός, αρχές Ιουλίου θα πάει στο Πεκίνο με ολοκληρωμένη τη διαδικασία πώλησης του ΟΛΠ στη Cosco, οπότε ό, τι προβλέπεται για τα εργασιακά στη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ, θα ισχύσει και στη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΘ.

Το δ.σ. του ΟΛΘ περιμένει να μάθει τι θα αποφασίσουν σήμερα Δευτέρα οι εργαζόμενοι, επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχουν περιθώρια για συζητήσεις που θα ρυθμίζουν κάποια δευτερεύοντα θέματα και μόνο. Επίσης, παραπέμπει στη διαβεβαίωση του υπουργού Ναυτιλίας κ. Δρίτσα που δήλωσε ότι οι εργασιακές σχέσεις εκ του νόμου προστατεύονται επαρκέστατα.

Από την άλλη πλευρά, οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία εξασφάλιση για τις θέσεις εργασίας και,το κυριότερο, ζητούν τη θεσμοθέτηση συλλογικών διαπραγματεύσεων και μετά την πώληση της ΟΛΘ Α.Ε.

Στο πλαίσιο των επαφών που γίνονται, το Σάββατο έγινε μία ακόμη συνάντηση με την τριϋπουργική επιτροπή στην Αθήνα, στην οποία κατατέθηκε νέο κείμενο στο οποίο επαναλαμβάνονται τα αιτήματα των εργαζομένων και εξηγούνται.

Όπως πληροφορήθηκε η Voria.gr, η υποβολή αυτού του νέου κειμένου δεν συνεπάγεται κάποια υπαναχώρηση των εργαζομένων από τις θέσεις τους οπότε, όπως εκτιμούν συνδικαλιστές του ΟΛΘ, το πιθανότερο είναι, στη σημερινή τους συνέλευση, να αποφασίσουν συνέχιση των κινητοποιήσεων και, "ας κάνει και η διοίκηση ό, τι νομίζει".