Skip to main content

Ανεβάζει ρυθμούς η Κοινοπραξία για να πέσουν οι υπογραφές στον ΟΛΘ

Αναμένεται ως τη Δευτέρα να έχουν κατατεθεί όλα τα έγγραφα του φακέλου που βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Πιέζει ο χρόνος και το ΤΑΙΠΕΔ.

Η κοινοπραξία επενδυτών που έχει πλειοδοτήσει για το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης και το ΤΑΙΠΕΔ, βρίσκονται σε συνεννόηση ώστε μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, 16 του μηνός Οκτωβρίου, να έχουν λυθεί και οι τελευταίες γραφειοκρατικές εκκρεμότητες ώστε να σταλούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο όλα τα έγγραφα που απαιτούνται για να προχωρήσουν οι έλεγχοι που θα καταλήξουν στην υπογραφή της Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών (ΣΑΜ).

Ο χρόνος πιέζει την κοινοπραξία DIEP - Terminal Link – Belterra, καθώς η παράταση της μεταβατικής περιόδου από το δημόσιο στο ιδιωτικό μάνατζμεντ, δεν βοηθάει στην επίλυση διαχειριστικών ζητημάτων του ΟΛΘ, αλλά, πιέζει και την ελληνική κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ που θέλουν να εγγράψουν στα έσοδα του 2017, τα 231,9 εκατ. ευρώ από την πώληση του 67% του ελληνικού δημοσίου.

Όπως έχει γίνει γνωστό, οι τρεις εταίροι της Κοινοπραξίας –  το γερμανικό fund DIEP, η γαλλική Terminal Link και η ελληνική εταιρεία του Ιβάν Σαββίδη Belterra- έχουν συστήσει την εταιρεία (spv) στην οποία θα μεταβιβαστεί το 67% του δημοσίου και υπολείπεται η κατάθεση στο ΤΑΙΠΕΔ και στο Ελεγκτικό Συνέδριο, δύο – τριών συνοδευτικών εγγράφων τα οποία ΤΑΙΠΕΔ και ΥΠΟΙΑΝ αναμένουν ότι θα κατατεθούν έως τις 16 Οκτωβρίου, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Πιτσιόρλας.

Με την έγκριση του φακέλου της Κοινοπραξίας από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αυτός θα διαβιβαστεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για να πάρει και από αυτή το πράσινο φως προκειμένου να προχωρήσει η υπογραφή της ΣΑΜ.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος της Κοινοπραξίας είναι να αναλάβει το μάνατζμεντ του ΟΛΘ ως το τέλος Δεκεμβρίου 2017 ή μέσα στον Ιανουάριο 2018.

Η περίπου δίμηνη καθυστέρηση στις διαδικασίες ολοκλήρωσης της αγοραπωλησίας, οφείλεται στο ότι ο αγοραστής της ΟΛΘ Α.Ε. δεν είναι ένας αλλά τρεις επενδυτές, οπότε όλες οι προβλεπόμενες από το νόμο και τη σύμβαση απαιτήσεις, πρέπει να διεκπεραιωθούν εις τριπλούν, ενώ υπάρχει και το θέμα του συντονισμού των τμημάτων και των συμβούλων των τριών εταίρων.