Skip to main content

ΟΛΘ: Νέα παράταση στο διαγωνισμό ζητάνε οι 3 από τους 4 υποψήφιους

Από τη στιγμή που λήφθηκε η απόφαση πώλησης της ΟΛΘ Α.Ε., η «καλύτερη» τακτική για την απαξίωση του λιμανιού είναι το "σύρσιμο" της διαδικασίας.

Αίτημα για να δοθεί νέα παράταση, μία ακόμη, στο διαγωνισμό πώλησης του 67% της ΟΛΘ Α.Ε., υπέβαλαν στο ΤΑΙΠΕΔ οι τρεις από τους τέσσερις υποψηφίους αγοραστές.

Υπενθυμίζεται ότι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών είναι η 24η Μαρτίου, παρότι ο διαγωνισμός, όπως διαβεβαίωνε πέρυσι το ΤΑΙΠΕΔ, επρόκειτο να ολοκληρωθεί έως τον Απρίλιο του 2016.

Για τις επανειλημμένες παρατάσεις και καθυστερήσεις, υπήρχαν ή προβάλλονταν διάφοροι λόγοι, που είχαν να κάνουν με τους όρους της σύμβασης παραχώρησης, τα αιτήματα των εργαζομένων στον ΟΛΘ, τις διαφορές μεταξύ υπουργείου Ναυτιλίας και ΤΑΙΠΕΔ ως προς τις επενδύσεις, το τίμημα, το εργασιακό καθεστώς κ.λ.π.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, οι τρεις που θέλουν να μεταφερθεί η καταληκτική ημερομηνία για τις δεσμευτικές προσφορές, είναι η Ρ&Ο του αραβικού ομίλου της Dubai Ports World, η ιαπωνική Mitsui και η ΙSTC από τις Φιλιππίνες. Πάντα σύμφωνα με την ίδια πηγή, η κοινοπραξία DIEP- Σαββίδη- ευρωπαίου terminal operator, διαφοροποιούνται γιατί δεν ζήτησαν παράταση.

Εάν για μία ακόμη φορά αναβληθεί η ημερομηνία για τις προσφορές, ο ΟΛΘ, που έχει ήδη χάσει χρόνο τουλάχιστον 12 μηνών στη διαδικασία πώλησης, απαξιώνεται ακόμη περισσότερο την στιγμή που οι ανταγωνιστές του επενδύουν στην αξιοποίηση του χρόνου για την προσέλκυση φορτίων. Η ημερομηνία για τις δεσμευτικές προσφορές έχει αλλάξει τουλάχιστον πέντε φορές.

Πέραν αυτού, σε μία ρευστή πολιτικά και οικονομικά συγκυρία, μία ακόμη αναβολή ενδέχεται να "ρίξει" την όλη διαδικασία στις "ξέρες" της εκλογολογίας, στις γνωστές ελληνικές καλένδες.

Επισημαίνεται από παραγωγικούς φορείς ξανά και ξανά, ότι από τη στιγμή που λήφθηκε η απόφαση πώλησης της ΟΛΘ Α.Ε., η "καλύτερη" τακτική για την απαξίωση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης είναι το "σύρσιμο" της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Αναμένουμε να πληροφορηθούμε εάν το ΤΑΙΠΕΔ θα ικανοποιήσει το αίτημα για νέα αναβολή ή εάν εμμείνει στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος.