Skip to main content

Ο Κουρουμπλής σε ρόλο πυροσβέστη μεταξύ διοίκησης - εργαζομένων ΟΛΘ

Η αναστολή προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ για νέα δραστηριότητα που προβλέπει η τελωνειακή νομοθεσία. Οι φορείς προβληματισμένοι με τις νέες κινητοποιήσεις.

Για αύριο Τρίτη, στις 3 το μεσημέρι, έχει οριστεί η συνάντηση της διοίκησης της ΟΛΘ Α.Ε. και των εκπροσώπων των εργαζομένων με τον υπουργό Ναυτιλίας, με θέμα την αντιπαράθεση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ διοίκησης της Εταιρείας και της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας, σχετικά με την ανάκληση της απόφασης δ.σ. του ΟΛΘ που αφορά σε προσλήψεις για την εξυπηρέτηση των εγχωρίων προς εξαγωγή containers.

Μετά την κατά πλειοψηφία απόφαση του δ.σ. της ΟΛΘ Α.Ε., που λήφθηκε την Παρασκευή 5 Μαΐου, οι εργαζόμενοι ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε αποχή από υπερωριακή εργασία και εργασία κατά τις ημέρες Σάββατο και Κυριακή, μία απόφαση που προκάλεσε την παρέμβαση του υπουργού Ναυτιλίας κ. Κουρουμπλή, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, κάλεσε σε σύσκεψη, αύριο, στο γραφείο του, εκπροσώπους της διοίκησης αλλά και των εργαζομένων του ΟΛΘ.

Η κίνηση αυτή του υπουργού- που σαφέστατα έχει πυροσβεστικό χαρακτήρα σε μία κρίσιμη, μεταβατική περίοδο για το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης που βρίσκεται στη μέση διαδικασιών ιδιωτικοποίησης- έκανε τους εργαζομένους, προχθές Σάββατο, να αναστείλουν την κινητοποίησή τους και να εργασθούν την Κυριακή.

Σύμφωνα με πηγές της Voria.gr, εκπρόσωποι φορέων που θέλουν να αποφευχθεί οπωσδήποτε η επανάληψη των κινητοποιήσεων που έγιναν το 2016, επικοινώνησαν με το υπουργείο και ζήτησαν την παρέμβαση Κουρουμπλή. Κάποιοι θεωρούν λάθος τις προσλήψεις προσωπικού σε αυτή τη φάση και πριν αναλάβει το μάνατζμεντ ο ιδιώτης, μετά από λίγους μήνες. Κάποιοι άλλοι μιλάνε για ανακολουθία στις ενέργειες της διοίκησης που τη μια αποφασίζει να προχωρήσει την διαδικασία για προσλήψεις και μετά αποφασίζει την αναστολή τους κι' αφού κινήθηκε και το ΤΑΙΠΕΔ. 

Αυτό το οποίο ενδιαφέρει πρώτιστα τους φορείς της πόλης, όπως τονίσθηκε, είναι η ομαλή λειτουργία του λιμανιού, το οποίο λειτουργεί με περιορισμένο αριθμό προσωπικού, όπως έχει πολλές φορές επισημανθεί. Ο ΟΛΘ, αν δεν γίνονται υπερωρίες και βάρδιες τα Σαββατοκύριακα από το περιορισμένο προσωπικό που έχει, θα αντιμετωπίσει προβλήματα στην εξυπηρέτηση φορτίων, αυτό είναι περισσότερο από βέβαιο. 

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι προσλήψεις που αναστέλλονται με την απόφαση δ.σ. της 5ης Μαΐου, δεν αφορούν την διενέργεια εργασιών που εκτελούνται σήμερα εντός λιμένα. Όπως τονίζει ο πρόεδρος του  Συλλόγου Υπαλλήλων κ. Τρ. Αφεντουλιδης, αφορούν την υποχρέωση του ΟΛΘ και γενικότερα όλων των Οργανισμών Λιμένων που είναι ανώνυμες εταιρείες, να συμμορφωθούν με την  τελωνειακή νομοθεσία που ορίζει ότι τα εγχώρια προς εξαγωγή εμπορευματοκιβώτια θα πρέπει να εξυπηρετούνται από χώρους εντός των λιμένων.

«Μέχρι και σήμερα τα εγχώρια προς εξαγωγή containers εξυπηρετούνται από χώρους εκτός λιμένα. Ο ΟΛΘ έπρεπε να έχει προσαρμοστεί στα όσα προβλέπονται από την τελωνειακή νομοθεσία από το 2016, ζήτησε και έλαβε παράταση ενός έτους για να προετοιμαστεί και, για το σκοπό αυτό, λήφθηκε η αρχική απόφαση της 3/3/2017 για την πρόσληψη, μέσω ΑΣΕΠ, 78 ατόμων με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ. Επίσης, έγιναν έργα διαμόρφωσης χώρων, επενδύθηκαν κεφάλαια σε επέκταση του πληροφοριακού συστήματος, ενώ έχουν προβλεφθεί και έσοδα από την συγκεκριμένη δραστηριότητα 4,4 εκατομμύρια το 2017. Αυτή την απόφαση της 3ης Μαρτίου, ανέτρεψε η απόφαση του δ.σ. του ΟΛΘ που λήφθηκε κατά πλειοψηφία την Παρασκευή 5 Μαΐου», είπε ο κ. Αφεντουλίδης.

Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση του δ.σ. της ΟΛΘ Α.Ε. από τα 11 μέλη,  παρόντα  ήταν τα 7. Η απόφαση για αναστολή λήφθηκε με 5 ψήφους υπέρ (δύο ψήφισαν με εξουσιοδότηση), 3 ψήφοι ήταν κατά και 1 μέλος δήλωσε «παρών».

Το θέμα των προσλήψεων για την απόθεση και εξυπηρέτηση των εγχωρίων των προς εξαγωγή E/K, στο χώρο του λιμανιού, έχει οξύνει τα πνεύματα στον ΟΛΘ, σε μία περίοδο μεταβατική για την Εταιρεία, που στο  διάστημα των επομένων λίγων μηνών και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα περάσει στο management του ιδιώτη επενδυτή.

Προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα, να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση φορτίων και, να τηρηθούν οι νόμιμες απαιτήσεις λειτουργίας, ελπίζεται, όπως δηλώνουν οικονομικοί φορείς της πόλης, η παρέμβαση ΚουΡουμπλή αύριο να βοηθήσει στην εκτόνωση της έντασης και στην εξεύρεση λύσης.