Skip to main content

Επιστροφή στα κέρδη για τον όμιλο Doppler- Ξεκινά η παραγωγή στην Κίνα

Μέσα στο 2017 μπαίνει σε ρυθμούς παραγωγής η συνεργασία με κινεζική βιομηχανία ανελκυστήρων. Το 95% του τζίρου γίνεται στη διεθνή αγορά.

Το 2016 ήταν η χρονιά που η βιομηχανία ανελκυστήρων Doppler, στα ενοποιημένα της αποτελέσματα προ φόρων, επέστρεψε σε κέρδη μετά από αρκετά χρόνια ζημιών που οφείλονταν στις μεγάλες ανατροπές και αναγκαστικές αναπροσαρμογές που έκανε η εισηγμένη μητρική, στο διάστημα της κρίσης.

Σύμφωνα με τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις ο κύκλος εργασιών του Ομίλου διαμορφώθηκε το 2016 σε 17,3 εκατ ευρώ, έναντι 16,426 εκατ ευρώ της προηγούμενης εταιρικής χρήσης, ενώ στα προ φόρων αποτελέσματα καταγράφηκαν κέρδη 113.790 ευρώ, έναντι ενοποιημένων ζημιών 750.190 ευρώ το 2015.

Η μητρική είχε κύκλο εργασιών 17,078 εκατ ευρώ, έναντι 15,329 εκατομμύρια το 2015, ενώ τα προ φόρων αποτελέσματα ήταν οριακά αρνητικά, στις -38.016 ευρώ, έναντι των  μεγαλυτέρων ζημιών της προηγούμενης χρήσης που είχαν ανέλθει σε – 560.719 ευρώ.

Το 2017, όπως είπε ο πρόεδρος της Doppler κ. Στ. Σταυρόπουλος, θα αρχίσει μετά από διαδικασίες περίπου δύο ετών, να φέρνει χειροπιαστά αποτελέσματα η συνεργασία της ελληνικής εταιρείας με την  κινεζική βιομηχανία παραγωγής μηχανικών ανελκυστήρων Sichuan Express Elevator, ενώ θα υπάρξουν και ευρύτερες ανακατατάξεις στον Όμιλο.

«Μέσα στο επόμενο δίμηνο θα ολοκληρωθεί το τυπικό της συμφωνίας, σύμφωνα με το οποίο η Doppler θα αποκτήσει το 10% της Sichuan Express Elevator, σαν αντιπαροχή για την τεχνογνωσία που θα παρέχουμε αλλά και το δικαίωμα χρήσης του ονόματος Doppler, με την κινεζική βιομηχανία να μετονομάζεται σε Sichuan Doppler», είπε ο κ. Σταυρόπουλος προσθέτοντας ότι στόχος του joint venture είναι να φτάσει στην επόμενη πενταετία στην παραγωγή 5.000 μηχανικών ανελκυστήρων ετησίως. Οι ανελκυστήρες αυτοί θα διατίθενται στην κινεζική αγορά καθώς μόνο στην επαρχία Sichuan απορροφώνται περί τις 30.000 ανελκυστήρες τον χρόνο.

Σημειώνεται ότι η Doppler καταλαμβάνει στην κινεζική βιομηχανία τον ρόλο του εταίρου που κατέχει υψηλότερου επιπέδου τεχνογνωσία, παίρνοντας την θέση που προηγουμένως κατείχε η OTIS.

Το 2017 θα είναι και χρονιά ευρύτερων αναδιαρθρώσεων στο πλαίσιο του Ομίλου καθώς ορισμένες από τις θυγατρικές που έχουν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια, δεν έχουν αποδώσει στον αναμενόμενο βαθμό λόγω δυσκολίας στήριξής τους από κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό.

Όπως είπε ο κ. Σταυρόπουλος, το μεγαλύτερο βάρος της ανάπτυξης στη διεθνή αγορά συνεχίζει να σηκώνει η μητρική, παρότι ο Όμιλος, κάτω από την Holding της Κύπρου – Doppler Manufacturer- έχει παρουσία με εμπορικές εταιρείες σε Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ντουμπάι, Ιταλία, Αλβανία και Ινδία.

Η Doppler στα χρόνια της κρίσης της εθνικής οικονομίας έχει κάνει στροφή προς τις αγορές του εξωτερικού έτσι που το 2016 το 95% των πωλήσεών της έγινε εκτός Ελλάδος. Πιο συγκεκριμένα, περίπου το 1/3 των εξαγωγών κατευθύνεται στις χώρες της Ευρώπης και κυρίως της βόρειας. Ένα επιπλέον 1/3 εξάγεται στην ανατολική Ευρώπη και ως επί το πλείστον στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, ενώ  αντίστοιχο ποσοστό κατευθύνεται στις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Οι τελευταίες προσπάθειες της Doppler για ανάπτυξη των εξαγωγών έχουν στραφεί στη Λατινική Αμερική κάνοντας αρχή από το Εκουαδόρ, το οποίο, παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει την τελευταία διετία, επενδύει στην ανάπτυξη και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων.