Skip to main content

Ομόλογα αξίας 1,8 δισ. ευρώ «σκούπισε» η ΕΤΕ το Νοέμβριο

Η τράπεζα με ανακοίνωσή της έκανε γνωστές τις αγορές της κατά τη διάρκεια ενός από τους δυσκολότερους μήνες.
Ομόλογα της τάξης των 1,8 δισ. ευρώ αγόρασε η Εθνική κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου. Αυτό έκανε γνωστό η ίδια αργά σήμερα το απόγευμα με ανακοίνωσή της. Συγκεκριμένα, όπως έκανε γνωστό:

«Η Εθνική Τράπεζα είναι σταθερά και διαχρονικά ο μεγαλύτερος διαχειριστής του δημόσιου χρέους. Επί σειρά ετών αναδεικνύεται στην πρώτη θέση μεταξύ των βασικών διαπραγματευτών του δημόσιου χρέους.

Ταυτόχρονα, η Εθνική Τράπεζα διατηρεί επενδύσεις ύψους 18 δισ. ευρώ σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου, ποσό που τόσο ως απόλυτο μέγεθος όσο και ως ποσοστό του ενεργητικού της 16% την καθιστά τον βασικό επενδυτή του δημόσιου χρέους διεθνώς.

Ειδικά κατά την πρόσφατη περίοδο υψηλής διακύμανσης των περιθωρίων των τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου, η Τράπεζα, προστατεύοντας την ήδη μεγάλη επενδυτική της θέση σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, συνέχισε να στηρίζει την αγορά του δημόσιου χρέους με την πεποίθηση ότι οι φόβοι που διακινούνταν σε βάρος της Εθνικής οικονομίας, του τραπεζικού συστήματος και των τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου ήταν τουλάχιστον υπερβολικοί.

Προς την κατεύθυνση αυτή η Τράπεζα από τις αρχές Νοεμβρίου 2009 μέχρι σήμερα αύξησε τη θέση της σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου κατά 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ, στηρίζοντας την αγορά, γεγονός που επαληθεύεται και από τα στοιχεία εκκαθάρισης των συναλλαγών του συστήματος Άυλων Τίτλων της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι μεταγενέστερες εξελίξεις στην αγορά των τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου και η ταχεία αποκλιμάκωση του περιθωρίου έναντι των Γερμανικών ομολόγων δικαίωσαν την επιλογή μας αυτή».