Skip to main content

Ομπάμα για την επίθεση στην Καλιφόρνια: Δεν θα τρομοκρατηθούμε

Έμμεση παραδοχή του προέδρου των ΗΠΑ ότι τζιχαντιστές χτύπησαν στην Καλιφόρνια: «Είμαστε ισχυροί. Είμαστε ανθεκτικοί. Και δεν θα τρομοκρατηθούμε»

Η χώρα δεν θα «τρομοκρατηθεί» διαβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, έπειται από το φονικό κτύπημα στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνιας, για το οποίο το FBI προκρίνει πλέον το σενάριο της τρομοκρατίας.

«Είμαστε Αμερικανοί. Θα υπερασπιστούμε τις αξίες μας, αυτές μιας ανοικτής και ελεύθερης κοινωνίας. Είμαστε ισχυροί. Είμαστε ανθεκτικοί. Και δεν θα τρομοκρατηθούμε», τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα στην εβδομαδιαία ομιλία του από τον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του FBI, το φονικό της Τετάρτης, που στοίχισε τη ζωή σε 14 ανθρώπους, είχε προετοιμαστεί λεπτομερώς, Τίποτε ωστόσο δεν δείχνει σ' αυτό το στάδιο πως το ζευγάρι που διέπραξε την επίθεση --η Τασφίν Μαλίκ και ο Σαγέντ Φαρούκ-- αποτελούσαν μέρος μιας μεγάλης οργανωμένης ομάδας ή ενός «πυρήνα».

«Είναι απολύτως δυνατό αυτοί οι δύο δράστες να είχαν ριζοσπαστικοποιηθεί. Αν αυτό συνέβη, καθίσταται φανερή η απειλή στην οποία επικεντρωνόμαστε εδώ και χρόνια: ο κίνδυνος που δημιουργούν άνθρωποι οι οποίοι υποκύπτουν σε βίαιες εξτρεμιστικές ιδεολογίες», υπογράμμισε ο Ομπάμα.

«Γνωρίζουμε πως η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και άλλες ομάδες ενθαρρύνουν ενεργά --σ' όλο τον κόσμο και στη χώρα μας-- ανθρώπους να διαπράττουν τρομερές ενέργειες, συνχά ως μοναχικοί λύκοι», συνέχισε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ομπάμα κάλεσε όλους τους Αμερικανούς να παραμείνουν ενωμένοι, κάτι που, όπως είπε, είναι η καλύτερη δυνατή απάντηση για να «τιμήσουμε τις ζωές που χάθηκαν στο Σαν Μπερναρντίνο» και «να στείλουμε ένα μήνυμα» σ' αυτούς που θέλουν να τα βάλουν με τις ΗΠΑ.

Ο αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε επίσης πως η τραγωδία στο Σαν Μπερναρντίνο υπενθυμίζει την ανάγκη να καταστεί δυσκολότερο για τους εγκληματίες να αποκτούν όπλα.

Χαρακτήρισε «παράλογο» το γεγονός ότι δεν απαγορεύεται να αγοράζουν όπλα Αμερικανοί που περιλαμβάνονται στη «λίστα απαγόρευσης πτήσεων».

«Αν είσαι πολύ επικίνδυνος για να επιβιβαστείς σ' ένα αεροπλάνο, είσαι εξ ορισμού πολύ επικίνδυνος για να αγοράσεις όπλα», τόνισε ο Ομπάμα.