Skip to main content

Ομπάμα προς τραπεζίτες: Ανοίξτε τις στρόφιγγες

Μήνυμα πως πρέπει να ανοίξουν τις στρόφιγγες του δανεισμού στο καταναλωτικό κοινό και στις επιχειρήσεις, ώστε και η ανάκαμψη στις ΗΠΑ να παγιωθεί, έστειλε ο αμερικανός πρόεδρος σε συνάντηση που είχε
Μήνυμα πως πρέπει να ανοίξουν τις στρόφιγγες του δανεισμού  στο καταναλωτικό κοινό και  στις επιχειρήσεις, ώστε και η ανάκαμψη στις ΗΠΑ να παγιωθεί και να μειωθεί αισθητά το ποσοστό 10% των ανέργων, έστειλε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προς δέκα κορυφαίους τραπεζίτες και επικεφαλής μεγάλων επενδυτικών ομίλων των ΗΠΑ, τους οποίους δέχθηκε στο Λευκό Οίκο.

Κορυφαίοι παράγοντες της American Express, της Chase Manhattan, της J.P. Morgan, της Bank of America, της Goldman Sachs και της Wells Fargo ήταν οι συνομιλητές του προέδρου Ομπάμα σήμερα. Όλοι ενημερώθηκαν για τα προεδρικά σχέδια σχετικά με τη μεταρρύθμιση στους χρηματο-επενδυτικό-πιστωτικούς τομείς, για την ανάγκη να δανειστούν μεγαλύτερα ποσά οι μεγάλες αλλά κι οι μικρές αμερικανικές επιχειρήσεις, για τις προοπτικές της ανάκαμψης στις ΗΠΑ, για την ανάγκη να βελτιωθούν, τέλος, οι όροι δανεισμού των ιδιωτών, σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εκδόθηκε.

Ο πρόεδρος Ομπάμα τόνισε στους συνομιλητές του ότι τώρα που με χρήματα του φορολογούμενου «σώθηκαν» από την κρίση, ήλθε η ώρα να βοηθήσουν κι αυτοί με τη σειρά τους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις». Επίσης τους τόνισε ότι «ένας υπεύθυνος δανειολήπτης δεν μπορεί να χάνει την κατοικία του», ενώ επεσήμανε ότι τα μπόνους για ανάληψη επιχειρηματικού κινδύνου ισχύουν μεν, όχι , όμως, πέραν ενός ορίου.

«Δεν ήμουνα υποψήφιος πρόεδρος, για να έχω τόσους χοντρούς τραπεζίτες στη Γουόλ Στρίτ», τόνισε δηκτικά στο μήνυμά του ο πρόεδρος Ομπάμα. Επιπλέον, η σύμβουλος του προέδρου για τα οικονομικά, Κριστίνα Ρόμερ, τόνισε από την πλευρά της ότι «ακόμα πληρώνουμε τη Γουόλ Στριτ», υπαινισσόμενη ευθέως τις αθέμιτες τακτικές, για τα «παχυλά μπόνους των γκόλντεν μπόϊς».