Skip to main content

Η ονομασία των Σκοπίων και η κόκκινη γραμμή στην Ελβετία

Το καμπανάκι από το παρελθόν για τις διαπραγματεύσεις για το όνομα, η τσακισμένη κόκκινη γραμμή για το Κυπριακό και η περίπτωση Μακρόν

Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, δήλωσε ότι εάν η Ελλάδα δεν εμποδίσει την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, θα δημιουργηθεί ένα πολύ θετικό κλίμα για την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος. Ο υπουργός τόνισε ότι έλαβε την απάντηση της Ελλάδας, ότι, δηλαδή, δεν είναι ακόμη έτοιμη να δώσει πράσινο φως στη χώρα του.

Να μη ξεχνάμε: Η Ελλάδα δεν εμπόδισε την Αλβανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, χωρίς να θέσει κανένα όρο, και αμέσως μετά τα αλβανικά κόμματα συναγωνίζονται ποιο θα ασκήσει περισσότερο εχθρική πολιτική εναντίον της Ελλάδας. Αν θα μπουν και τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ με τους δικούς τους όρους, τρέχα μετά να τους συμμαζέψεις.

Την τσακίσαμε στην Ελβετία την κόκκινη γραμμή που είχαμε θέσει, ότι αν συμφωνήσουμε στο ζήτημα ασφάλεια/εγγυήσεις, τότε θα συζητήσουμε και τα υπόλοιπα. Όμως, συζητούνται όλα, παράλληλα. Κι έγραψα εδώ, ότι οι Τούρκοι θα το τραβήξουν το θέμα των εγγυήσεων για να συμφωνήσουμε σε όλα τα άλλα, και δυσκολευτούμε μετά να επιμείνουμε στο θέμα ασφάλεια/εγγυήσεις.

Δυστυχώς, δικαιώθηκα [πάλι, να μη ξεχνιόμαστε] και ο Τσαβούσογλου δήλωσε «βρείτε τα στα άλλα κεφάλαια (διακοινοτικές συνομιλίες) και μετά ελάτε να μου πείτε, για να κουβεντιάσουμε την ασφάλεια/εγγυήσεις».

Κυκλοφορεί ότι ο Κοτζιάς ετοιμάζεται να προτείνει όπως παραμείνουν στην Κύπρο ελληνικά και τουρκικά αγήματα, σε αριθμό ανάλογο της πληθυσμιακής κατάστασης. Είναι λάθος. Και ένας στρατιώτης να μείνει στην Κύπρο σηματοδοτεί το δικαίωμα της Τουρκίας για ανάμιξη. Η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος, δεν μπορεί να δεχθεί ξένα στρατεύματα, την δε ασφάλεια Τ/κ και Ε/ εγγυάται μόνον το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Πολύ γρήγορα άρχισαν οι Γάλλοι να διασκεδάζουν με τον Μακρόν. Να θυμίσω, ότι εξ αρχής έγραψα εδώ ότι είναι "λίγος", δεν αρκεί να υπηρέτησε κάποιος στους Ρότσιλδ. Χιλιάδες τέτοιους έχουν. Και θυμίζω επίσης τον ενθουσιασμό των ημετέρων κυβερνητικών, που δήλωναν ότι μαζί με τον Μακρόν θα αλλάξουν την Ευρώπη. Τα ίδια έλεγαν για τον Σαρκοζί.

Ο αρχηγός του κόμματος του Ερμπακάν (στο οποίο ανατράφηκε ο Ερντογάν), υποστηρίζει ότι όχι μόνο δεν προβλέπεται να αποχωρήσουν τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα από την Κύπρο, αλλά προτείνεται και η δημιουργία μεγάλης στρατιωτικής-αεροπορικής βάσης στα Κατεχόμενα. Κι εμείς συζητάμε στην Ελβετία για "ειρηνική λύση".

Προς Φίλη, Γαβρόγλου και λοιπούς ιδεοληπτικούς. Η αρχαία ελληνική φιλοσοφία παρέχει στον μελετητή ακόμη και ψυχοθεραπεία. Ψυχαναλυτές στις ΗΠΑ, αναλύουν ομαδικά σε ασθενείς τους κείμενα του Πλάτωνα. Ο λόγος είναι, να ξεχνούν τα δικά τους προβλήματα, βάζοντας το μυαλό τους να δουλεύει και να απαντά σε σοβαρά ερωτήματα.

Το θυμήθηκα, διαβάζοντας για τους λόγους που οδήγησαν τον Έζρα Πάουντ να μεταφράσει δυο έργα του Σοφοκλή, όπως αποκάλυψε η κόρη του, από εξομολογητική επιστολή που της έστειλε όταν είχε εγκλειστεί στο ψυχιατρείο: «Για να αντέξω τη δική μου τραγωδία έπρεπε να ακουμπήσω σε μια μεγαλύτερη», έγραψε.