Skip to main content

Open House Thessaloniki: Ένα ταξίδι στον χρόνο στο Αλατζα Ιμαρέτ (vid)

Την ώρα που οι επισκέπτες άκουγαν την ιστορία του κτηρίου στο Αλατζά Ιμαρέτ, ξεπήδησε μπροστά τους μία τραπεζοκόμος του 15ου αιώνα.

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε όσους επισκέφθηκαν χθες το Αλατζά Ιμαρέτ για την ξενάγηση που διεξάγεται στον χώρο στο πλαίσιο του Open House Thessaloniki.

Την ώρα που οι επισκέπτες άκουγαν την ιστορία του κτηρίου, ξεπήδησε μπροστα τους η Αϊσέ, μια Τουρκάλα της Θεσσαλονίκης, που εργάστηκε ως τραπεζοκόμος στο πτωχοκομείο που στεγαζόταν στο Αλατζά Ιμαρέτ την περίοδο μετά το 1484.

Φορώντας μια μαντήλα στο κεφάλι και ζωσμένη με κουτάλες και τεντζερέδες, η ηθοποιός Μαρία Ντίνου που υποδήθηκε την Αϊσέ, πραγματοποίησε μια σύντομη περφόρμανς δίνοντας στο κοινό μια γεύση από το πώς ήταν η ζωή στο Αλατζά αιώνες πριν.

«Το συσσύτιο του Αλατζά Ιμαρέτ ήταν πολύ γνωστό. Ιστορικά αναφέρεται ότι καθε ημέρα έπαιρναν 40 κιλά ρύζι και 100 κιλά αλεύρι για να ταΐσουν όλο αυτόν τον κόσμο που περίμενε με σούπα και εκμέκ, ψωμί δηλαδή" δήλωσε στη Voria.gr η κ. Ντίνου.

Η ίδια αναφέρει ότι είναι πολύ όμορφη η αίσθηση της περφόρμανς σε έναν τέτοιο χώρο με αυτή την μακρά ιστορία, παρά τις όποιες δυσκολίες. 

Αντίστοιχες εκπλήξεις πραγματοποιούνται ακόμα στο Ολύμπιον, το Μπενσουσάν Χαν, την Παραδοσιακή Κατοικία του 19ου αιώνα, το Κρατικό Ωδείο, την Έπαυλη Μοδιάνο και τη Βίλα Καπαντζή.

Τη σκηνοθεσία της περφόρμανς στο Αλατζά Ιμαρέτ ανέλαβε η Αγγελική Νικολαίδου.