Skip to main content

Οπτικοακουστικές παραγωγές σε Κ. Μακεδονία βλέπουν αμερικανικά studio

Σε εξέλιξη είναι πρόγραμμα του ΟΑΣΘ για την εισαγωγή ηλεκτρονικού εισιτηρίου και τηλεματικής, δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

Αμερικανικά στούντιο ενδιαφέρονται για οπτικοακουστικές παραγωγές στην Κεντρική Μακεδονία. Αυτό αποκάλυψε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, ο οποίος μάλιστα ανακοίνωσε δύο μεγάλες δράσεις του υπουργείου, αλλά και την εισαγωγή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, όχι μόνο στις αστικές συγκοινωνίες του ΟΑΣΘ, αλλά και με το κοινό εισιτήριο για μετακινήσεις μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης, με λεωφορείο.

«Σε εξέλιξη είναι πρόγραμμα του ΟΑΣΘ, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, για την εισαγωγή ηλεκτρονικού εισιτηρίου και τηλεματικής στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, που θα παρέχει και συνδυαστικές υπηρεσίες (αγορά κοινών εισιτηρίων) με ΚΤΕΛ και ΟΑΣΑ, ώστε να διασφαλιστεί η διαλειτουργικότητα στις συγκοινωνίες», επισήμανε ο κ. Παππάς.

Πώς θα επιτευχθεί το κοινό ηλεκτρονικό εισιτήριο; Ο πολίτης με την αγορά ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα μπορεί να μετακινηθεί όχι μόνο με τις αστικές συγκοινωνίες σε όλη τη Θεσσαλονίκη, αλλά με το ίδιο εισιτήριο να μεταβεί με ΚΤΕΛ στην Αθήνα και να μετακινηθεί και στην πρωτεύουσα με τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ.

Ο κ. Παππάς επίσης μίλησε για την ψηφιακή υπογραφή στο Δημόσιο. Για ένα σύστημα διπλής αυθεντικοποίησης, όπως και στις τραπεζικές συναλλαγές από κινητά και τάμπλετ, όπου θα καταγράφονται όλες οι διαδικασίες κίνησης ενός εγγράφου στις δημόσιες υπηρεσίες ώστε να εντοπίζονται δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις. Θα εφαρμοστεί σε 21.000 φορείς του δημοσίου και για 150.000 υπογραφές δημοσίων υπαλλήλων. «Γλιτώνουμε περίπου 400 εκ. ευρώ και άπειρες εργατοώρες», είπε ο κ. Παππάς.

Ο υπουργός έκανε λόγο για δύο μεγάλες δράσεις:

-Αγρότες: Δημόσιο δίκτυο με 16.500 σταθμούς για να αξιοποιούν οι αγρότες τη γεωργία ακριβείας. Πρόσβαση σε πληροφορίες εξατομικευμένες για την κάθε αγροτική ιδιοκτησία.

-Ανασυγκρότηση Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μελετών - κίνητρα για νέες παραγωγές για πάνω από 150 επαγγέλματα στον συγκεκριμένο τομέα. Πολλαπλά είναι τα αναμενόμενα οφέλη, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και για την εικόνα της χώρας και της Κεντρικής Μακεδονίας προς τα έξω. Ανά περιφέρεια θα στηθούν κέντρα πληροφόρησης, που θα υποστηρίζουν οπτικοακουστικές παραγωγές. Η χρηματοδότηση είναι στα 75 εκ. ευρώ με επιστροφή 25% των δαπανών στην τοπική οικονομία. Πρόκειται για βιομηχανία που μπορεί να δώσει πνοή στην Περιφέρεια. Για την Κεντρική Μακεδονία υπάρχει ενδιαφέρον από μεγάλα ξένα στούντιο της Αμερικής για οπτικοακουστικές παραγωγές. Θα δημιουργηθεί ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα υπουργείου και Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για προβολή γεωγραφικού ανάγλυφου και πολιτιστικού πλούτου περιοχής.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, τόνισε ότι «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εφαρμόζει στις υπηρεσίες της την ψηφιακή υπογραφή εδώ και πολύ καιρό, ενώ σε εννέα στα δέκα έγγραφα δεν απαιτείται πολιτική υπογραφή και διεκπεραιώνονται χωρίς γραφειοκρατία. Η λύση για το δημόσιο δεν είναι οι απολύσεις, αλλά η καλύτερη κατανομή του εξαιρετικού ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτουμε», είπε ο κ. Τζιτζικώστας μίλησε όμως για ελλείψεις κυρίως σε ελεγκτικούς μηχανισμούς της Περιφέρειας.