Skip to main content

Όλες οι θερινές παραστάσεις της Θεσσαλονίκης: Από Μήδεια μέχρι Πιάφ

Δείτε όλες τις θεατρικές παραστάσεις που θα παρουσιαστούν το καλοκαίρι στο Θέατρο Δάσους, Θέατρο Γης, Θέατρο Κήπου και στη Μονή Λαζαριστών.

Γλυκό αεράκι, στεντόρειες φωνές, ζεστά χειροκροτήματα, σφυρίγματα, κλεφτές ματιές στην εκθαμπωτική θέα της Θεσσαλονίκης από ψηλά, τετράγωνα φελιζόλ πάνω σε καυτό τσιμέντο και ο πωλητής που προσφέρει αναψυκτικά και μπύρες: όλα τους κομμάτια του υπέροχου αυτού μικρόκοσμου που δημιουργείται στα ανοιχτά θέατρα της πόλης, όπου για άλλο ένα καλοκαίρι θα παρελάσουν αγαπημένοι ηθοποιοί. 

Κλασικά και φέτος την τιμητική του θα έχει το αρχαίο θέατρο όπου Έλληνες αλλά και ξένοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες θα αναμετρηθούν με σπουδαίους ρόλους και θα βάλουν μεγάλα «θεατρικά στοιχήματα» όπως οι «Επτά επί Θήβας», ο «Κύκλωπας», η «Μήδεια», οι «Βάκχες», η «Λυσιστράτη» και η «Ειρήνη».

Από το πλούσιο φετινό ημερολόγιο παραστάσεων δεν θα λείπουν όμως και σύγχρονα έργα καθώς οι περισσότερες καλοκαιρινές περιοδείες θα κάνουν μια στάση στην πόλη μας. 

Ακολουθεί το καλεντάρι των παραστάσεων σε ανοιχτά θέατρα το καλοκαίρι του 2017:

Ιούνιος

Τετάρτη 14 Ιουνίου |21.00

Άγαμοι Θύται

Θέατρο Δάσους

H καινούρια, συλλεκτική παράσταση του Ιεροκλή Μιχαηλίδη για μία εμφάνιση στη Βόρεια Ελλάδα!

Άγαμοι Θύται και Σπύρος Παπαδόπουλος σ' ένα επετειακό υπερθέαμα με 16 ηθοποιούς, τραγουδιστές και μουσικούς σε κείμενα Δήμητρας Παπαδοπούλου, Ιεροκλή Μιχαηλίδη & Χρήστου Τολιάδη

Προπώληση:
Ανέργων: 10€, Μαθητικό, φοιτητικό και άτομα άνω των 65 ετών: 12€, Κανονικό: 15€

Στο ταμείο:
Ανέργων: 10€, Μαθητικό, φοιτητικό και άτομα άνω των 65 ετών: 15€, Κανονικό: 18€

Σάββατο 24 Ιουνίου|21.00

«Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου
Θέατρο Δάσους

Με αφετηρία το Θέατρο Δάσους ξεκινούν το θεατρικό ταξίδι τους οι «Επτά επί Θήβας», η απόλυτη επιτυχία του περσινού καλοκαιριού που επιστρέφει για ένα νέο κύκλο παραστάσεων με μεγάλη περιοδεία σε Ελλάδα και την Κύπρο.

Η παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, που κέρδισε κοινό και κριτικούς θα παρουσιαστεί το Σάββατο 24 Ιουνίου, στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Δάσους, λίγες μόνο ημέρες πριν «ανοίξει» το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου στις 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου 2017.

Δευτέρα & Τρίτη 26 - 27 Ιουνίου | 21.30

Μπαμπά μην ξαναπεθαίνεις Παρασκευή

Θέατρο Δάσους

Μία από τις μεγαλύτερες καλλιτεχνικές και εμπορικές θεατρικές επιτυχίες της σύγχρονης Αθήνας ταξιδεύει αυτό το καλοκαίρι στην Ελλάδα, για 9ησαιζόν σπάζοντας όλα τα ρεκόρ. Με έναν εξαιρετικά επιλεγμένο θίασο που προσφέρει άφθονο γέλιο και διασκέδαση. 

Τετάρτη 28 Ιουνίου | 21:15

 Η όπερα βγήκε από τον παράδεισο

 Θέατρο Δάσους

Τέσσερις διάσημοι λυρικοί τραγουδιστές- τενόρος, σοπράνο, μέτζο σοπράνο και βαρύτονος  φτάνουν σε ένα θέατρο με σκοπό να συναντήσουν έναν παραγωγό για να κλείσουν δουλειά. Εκεί τους υποδέχεται ένας μαέστρος ο οποίος τους ενημερώνει για το απίστευτο: έχουν πεθάνει σε αεροπορικό δυστύχημα και βρίσκονται σε μια ενδιάμεση κατάσταση αναμονής μεταξύ Παράδεισου και Κόλασης...  Ο “δημιουργός” δεν έχει αποφασίσει το πού θα τους στείλει και έχει δώσει εντολή να... περάσουν από ακρόαση ώστε να αποφασίσει τις μοίρες τους.

Παρασκευή 30 Ιουνίου| 21.15
Μουσική παράσταση «Breakin’ Mozart»

Θέατρο Δάσους

«Ένα μουσικοχορευτικό υπερθέαμα που θα μας κάνει να δούμε τον Μότσαρτ αλλιώς! Η μουσική που έγραψε το παιδί θαύμα από τη Βιέννη συναντά το μπρέικ ντανς»

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος (χωρίς αρίθμηση):

Early birds (περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων): 18€
Προπώληση και Ταμείο: 20€
- Φοιτητικό, Άνεργοι, ΑΜΕΑ, παιδιά: 18€

Παρασκευή 30 Ιουνίου | 21.00

Θεατρική Όπερα «Ευρώτας»

Θέατρο Γης

 Ο «Ευρώτας» είναι μια πρωτότυπη όπερα, ένα συνθετικό έργο τέχνης, που ενώνει επί σκηνής δύο τραγουδιστές, δύο ηθοποιούς, τρεις χορευτές και μια κλασική ορχήστρα 15 μουσικών.

Tο έργο αντλεί έμπνευση απ’ τη μυθολογία, το τοπίο και τους ήρωες της αρχαιότητας της Λακωνίας. Στις τρεις πράξεις του έργου,  οι πρωταγωνιστές Ίμερος, Ευρώτας (Τάσος Νούσιας) και Ταϋγέτη (Νάνα Παπαδάκη) θα συναντηθούν με την Αφροδίτη, την Αθηνά (Υψίφωνος Μαρία Κωστράκη) και τον Δία (Μπασοβαρύφωνος Γιώργος Ματθαιακάκης).

Γενική είσοδος: 15€, Προπώληση: 12€, Μειωμένο: 10€ (Φοιτητές, ΑμεΑ, άνω των 65 ετών). Προπώληση: στα Ταμεία του ΚΘΒΕ στην πλατεία Αριστοτέλους. 

ΙΟΥΛΙΟΣ

Δευτέρα, 3 Ιουλίου |21:30

«Ερωτόκριτος» του Δηµήτρη Μαραµή

Μονή Λαζαριστών

Με τη δύναµη της πρώτης του παρουσίασης σε µορφή µιούζικαλ, ο «Ερωτόκριτος» του Δηµήτρη Μαραµή έρχεται τώρα σε συναυλιακή µορφή, για µια µοναδική παράσταση που διοργανώνει το Κέντρο Πολιτισµού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Μελοποιώντας αυτό το αναγεννησιακό αριστούργηµα, ο Δηµήτρης Μαραµής προσπάθησε, µε σύγχρονο τρόπο, να «παντρέψει» την κρητική µουσική παράδοση µε αναφορές από το blues, την jazz, αλλά και την rock.
Τιµή εισιτηρίου: 5€ (ανέργων), 8€ (φοιτητικό), 10€ (κανονικό)

Δευτέρα 3 Ιουλίου | 21.00

PIAF! THE SHOW

Θέατρο Γης

Με ένα εκατομμύριο θεατές σε 30 χώρες και διθυραμβικές κριτικές η παράσταση PIAF! THE SHOW συνεχίζει για τρίτη χρονιά την παγκόσμια περιοδεία της και έρχεται τον Ιούλιο σε επιλεγμένα θέατρα σε Ελλάδα και Κύπρο.

Η μουσικοθεατρική παράσταση, που έκανε πρεμιέρα στο Παρίσι το 2015 για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Εντίθ Πιαφ, είναι δημιουργία του Γάλλου παραγωγού και σκηνοθέτη Gil Marsala, ενώ τον ρόλο της Εντιθ Πιαφ ερμηνεύει η Ann Carrere, μία από τις σπουδαιότερες φωνές της σύγχρονης γαλλικής σκηνής.

Τετάρτη και Πέμπτη 5-6 Ιουλίου

Τρικυμία

Θέατρο Δάσους

Ρουμανία - Εθνικό Θέατρο «Ίων Λούκα Καρατζιάλε» (Teatrul National IL Caragiale). Βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ

 Η παράσταση σηματοδοτεί την επιστροφή στη Θεσσαλονίκη του Alexander Morfov,  του σημαντικού Βούλγαρου Σκηνοθέτη (Δον Ζουάν, Εθνικό Θέατρο Σόφιας 2011), αυτή τη φορά με το σαιξπηρικό αριστούργημα της Τρικυμίας και στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Πρόσπερο, τον καταξιωμένο σαιξπηρικό ηθοποιό και διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου του Βουκουρεστίου, Ίωνα Καραμήτρου. Πρόκειται για μια μεγάλη παραγωγή με πάνω από 70 συντελεστές που μεταφέρει την ατμόσφαιρα του παραμυθιού με τους ισχυρούς πολιτικούς συμβολισμούς στο σκηνικό μιας άγνωστης γης (terra incognita) μακριά από τον “πολιτισμένο” κόσμο, όπου όλα είναι δυνατόν να συμβούν.

Με ελληνικούς υπέρτιτλους

Παρασκευή 7 Ιουλίου | 21.15 

Για όνομα...

Θέατρο Γης

Η πολυσυζητημένη σύγχρονη κωμωδία του Mathieu Delaporte «ΓΙΑ ΟΝΟΜΑ…» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Η μετάφραση είναι του Θοδωρή Πετρόπουλου, η σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη και πρωταγωνιστούν ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, η Βίκυ Σταυροπούλου, ο Φάνης Μουρατίδης, η Μαρία Κωνσταντάκη και ο Αντώνης Λουδάρος.

Δευτέρα 10 και Τρίτη 11 Ιουλίου
Μουσική παράσταση «Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου»

Σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης

Τους ρόλους ερμηνεύουν: Θάνος Mικρούτσικος, Στέλιος Μάινας, Σταύρος Ζαλμάς, Ελισάβετ Μουτάφη, Νίκος Αρβανίτης, Μαριάννα Πολυχρονίδη, Ιωάννης Παπαζήσης, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Κώστας Φαλελάκης, Ελένη Ζαραφίδου, Παναγιώτης Γουρζουλίδης, Νατάσσα Σαραντοπούλου κ.α.
Τραγουδούν: Ρίτα Αντωνοπούλου – Κώστας Θωμαΐδης

Πέμπτη 13 Ιουλίου | 21.00

«Κύκλωπας» του Ευριπίδη

Θέατρο Δάσους

Ένας κόσμος αντρικός, ωμός και βίαιος, κόσμος αλληλοεξόντωσης και ανθρωποφαγίας, όπου το δίκαιο ορίζεται από τον εκάστοτε ισχυρό. Η παράσταση, με αποκλειστικά γυναικεία διανομή, διερευνά αυτόν τον άκρως αντρικό κόσμο, μέσα από τη γυναικεία φύση. Μέσα από τον ψυχισμό, τα εκφραστικά μέσα, το σώμα της γυναίκας. Και αναζητά την ισορροπία ανάμεσα στο σοβαρό και το γελοίο, ανάμεσα στο σπλάτερ και την κωμωδία. Πρώτη παράσταση πριν την παρουσίαση στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου.

Παίζουν: Στεφανία Γουλιώτη, Άννα Καλαϊτζίδου, Κατερίνα Λυπηρίδου, Νεφέλη Μαϊστράλη, Μαρία Μοσχούρη, Αμαλία Νίνου, Μυρτώ Πανάγου, Ελένη Τσιμπρικίδου

Δευτέρα και Τρίτη 17-18 Ιουλίου |21.15
«Οιδίπους επί Κολωνώ» του Σοφοκλή

Θέατρο Δάσους

Σκηνοθεσία: Σταύρος Σ. Τσακίρης
Παίζουν: Δημήτρης Λιγνάδης, Κώστας Καζάκος, Κόρα Καρβούνη, Τζένη Κόλλια, Άρης Τρουπάκης, Δημήτρης Ήμελλος, Δημήτρης Λάλος, Πέτρος Δασκαλοθανάσης, Παναγιώτης Διαμαντόπουλος, Θεόδωρος Παλτόγλου, Κωνσταντίνος  Τριανταφυλλίδης, Αντριάνα Ανδρέοβιτς, Βαλέρια Δημητριάδου, Παναγιώτης Καμμένος, Ορέστης Καρύδας, Αγγελίνα Κλαυδιανού


Τετάρτη και Πέμπτη 19-20 Ιουλίου

Το ψέμα

Θέατρο κήπου

Η νέα, σπαρταριστή κωμωδία του πιο δημοφιλούς σύγχρονου Γάλλου συγγραφέα Florian Zeller «Το Ψέμα» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Ο Θοδωρής Αθερίδης, η Σμαράγδα Καρύδη, η Μυρτώ Αλικάκη και o Κωνσταντίνος Κάππας θα μάθουν πώς ένα μικρό ψέμα μπορεί να διαταράξει τη ζωή δύο ζευγαριών.

Προπώληση από 13€.

Τετάρτη 19 Ιουλίου

«Φιλιώ Χαϊδεμένου»

Θέατρο Δάσους

Η σημαντική πορεία της γυναίκας με το όνομα Φιλιώ, αυτής της εμβληματικής προσωπικότητας της Μικράς Ασίας, έγινε η αφορμή να γεννηθεί το θεατρικό έργο που εξιστορεί τη ζωή της, βασισμένη στις προσωπικές της μαρτυρίες. Πέρα από την προσωπική ιστορία αυτής της σημαντικής προσωπικότητας, η δύναμη της θέλησης και ο αγώνας της για επιβίωση μέσα σε ένα ολόκληρο αιώνα συνιστά ένα φωτεινό παράδειγμα αντίστασης.

Η θεατρική παράσταση περιλαμβάνει μουσικές και τραγούδια που συντρόφευαν τη Φιλιώ σε όλες τις περιόδους της ζωής της, αλλά και μουσική και τραγούδια που έγραψε ο Ζαχαρίας Καρούνης ειδικά για τη "Φιλιώ Χαϊδεμένου", σε στίχους Χρήστου Παπαδόπουλου.

Πρωταγωνιστεί η Δέσποινα Μπεμπεδέλη.

Δευτέρα και Τρίτη 24-25 Ιουλίου

«Αλέξης Ζορμπάς» του Νίκου Καζαντζάκη

Θέατρο Δάσους

Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Διασκευή: Θανάσης Παπαθανασίου και Μιχάλης Ρέππας
Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής
Πρωταγωνιστούν αλφαβητικά: Γρηγόρης Βαλτινός, Νίκος Βερλέκης Στέλλα Γκίκα, Ναταλία Δραγούμη, Ταμίλα Κουλίεβα, Άννα Μονογιού, Μέμος Μπεγνής, Τάκης Παπαματθαίου, Γιώργος Παράσχος, Γρηγόρης Σταμούλης και ο Ρένος Ρώτας
Συμμετέχουν οι: Κωνσταντίνος Γιουρνάς, Βασίλης Ζαϊφίδης, Βασίλης Λέμπερος, Αλεξία Μουστάκα, Αρετή Πασχάλη, Δέσποινα Πολυκανδρίτου,  Μαριαλένα Ροζάκη, Αλέξανδρος Σιάτρας, Γιώργος Τσούρμας, Νικορέστης Χανιωτάκης

Πέμπτη 27 Ιουλίου

«Μήδεια» του Ευριπίδη

Θέατρο Δάσους
Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη
Παίζουν: Μαρία Ναυπλιώτου, Χάρης Φραγκούλης, Αλεξάνδρα Καζάζου, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Θεοδώρα Τζήμου, Σύρμω Κεκέ, Ιωάννα Μαυρέα, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Γεράσιμος Γεννατάς, Κωνσταντίνα Τάκαλου.
Μια συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Τετάρτη 2 Αυγούστου 

3 λαλούν και 2 χορεύουν

Θέατρο Κήπου

Το Θέατρο Coronet παρουσιάζει σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα την παράσταση «3 λαλούν και 2 χορεύουν». Ένα μουσικό πρόγραμμα σε... οικογενειακή συσκευασία, με τον Λευτέρη Ελευθερίου, τον Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο, τη Βανέσα Αδαμοπούλου, τη Νεφέλη Παπαδερού, τον Γιάννη Χατζηγεωργίου, την Τατιάνα Καλαντζή και τους Sleeping Band. Η παράσταση βασίζεται στην αναβίωση Του Αναψυκτηρίου, όπως το ξέραμε, με μια σημερινή φρέσκια ματιά. Το κύριο πρόγραμμα είναι η επιτυχία Αγαλματάκια ακούνητα, αμίλητα αγέλαστα, μία παράσταση που δεν έχει σκοπό να αφήσει τίποτε όρθιο: σκετσάκια και σατιρικά τραγούδια, μπαλάντες, αγαπημένα τραγούδια από τον κινηματογράφο και ροκ τραγούδια από τα 60s έως σήμερα...

Κανονικό: 12€
Ανέργων - φοιτητικό: 10€
Παιδικό (μέχρι 12 ετών): 8€

Παρασκευή 25 Αυγούστου

Ο Μαγικός Αυλός 

Θέατρο Κήπου

Η όπερα "Ο μαγικός αυλός" μεταμορφώνεται σε ένα μουσικό παραμύθι πλημμυρισμένο από τις υπέροχες μελωδίες του Μότσαρτ. Η παράσταση με διαλεχτούς ηθοποιούς-τραγουδιστές, με παραμυθένια σκηνικά και κοστούμια, χορογραφημένη στη λεπτομέρεια, γεμάτη χρώματα και φως, με μια συναρπαστική πλοκή κερδίζει το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων.

Δευτέρα 28 Αυγούστου

«Ειρήνη» του Αριστοφάνη

Θέατρο Δάσους

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης
Μια μουσική παράσταση σε σύνθεση του Νίκου Κυπουργού Με τη συμμετοχή της Καμεράτα – Ορχήστρα των φίλων της Μουσικής υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου
Παίζουν: Τζίμης Πανούσης (Τρυγαίος), Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Ειρήνη Καράγιαννη, Αιμιλιανός Σταματάκης.
Χορός: Ασημίνα Αναστασοπούλου, Θωμάς Βελισσάρης, Δημήτρης Γεωργιάδης, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Νίκος Καρδώνης, Γιασεμί Κηλαηδόνη, Γιάννης Κλίνης, Νάντια Κοντογεώργη, Ελίτα Κουνάδη, Ηλίας Κουνέλας, Ελένη Μπούκλη, Μαρία Νίκα, Μαρίνα Σάττι, Γιωργής Τσουρής, Αντιγόνη Φρυδά.
Εθνικό Θέατρο

Τετάρτη 30 Αυγούστου

«Βάκχες» του Ευριπίδη

Θέατρο Δάσους

Ο θεός Διόνυσος φτάνει στην πόλη με ανθρώπινη μορφή και ο βασιλιάς Πενθέας παλεύει να οχυρώσει εαυτόν και το άστυ απέναντι στην έλευση μιας θρησκείας που εξισώνει τους πάντες –νυν και πρώην βασιλιάδες, θεούς και δούλους, μάντεις και αγγελιοφόρους, γυναίκες και άνδρες– σε έναν κόσμο συμφιλίωσης του ανθρώπου με τα πιο ζωώδη, αλλά και αγνά του ένστικτα. Πρόκειται για τη μοναδική σωζόμενη τραγωδία όπου ο Διόνυσος συμμετέχει ως πρόσωπο του δράματος, αλλά και ως παντεπόπτης σκηνοθέτης- συγγραφέας. Η παράσταση εξερευνά τη σύγκρουση ανάμεσα στην ατομικότητα του ήρωα και την πολυφωνικότητα του χορού: οκτώ αφηγητές, εντάσσοντας τα χορικά στη βασική πλοκή, παρακολουθούν τη διαδικασία της σταδιακής σύνθεσης και αποσύνθεσης ενός μικτού συνόλου, την αντίσταση των μελών του, αλλά και τη λαχτάρα τους να ανέβουν φαντασιακά στο ιερό βουνό ως μαινάδες και να μετατραπούν σε βάκχες. Μια τελετή μύησης στη λατρεία του "άλλου", της οποίας πρώτο στάδιο είναι να σταθούν δύο άτομα αντιμέτωπα υπό το βλέμμα ενός θεατή- μάρτυρα.

Παίζουν: Ανθή Ευστρατιάδου, Έκτορας Λυγίζος, Βασίλης Μαγουλιώτης, Άρης Μπαλής, Αργύρης Πανταζάρας, Ανέζα Παπαδοπούλου, Μαρία Πρωτόπαππα, Χρήστος Στέργιογλου.

Συμπαραγωγή: Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου και ΔΗ-ΠΕΘΕ Λάρισα

Πέμπτη 31 Αυγούστου και Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου

«Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη

Θέατρο Δάσους

Η Αθηναία ηρωίδα συλλαμβάνει την απόλυτη ιδέα: να συνασπιστεί με τις γυναίκες της πόλης της, της αντιπάλου Σπάρτης, αλλά και άλλων πόλεων, και να διαμηνύσουν στους άντρες πως αν δεν φροντίσουν για την ειρήνη, θα προχωρήσουν σε σεξουαλική αποχή.
Σκηνοθεσία – Απόδοση: Γιάννης Μπέζος
Παίζουν: Πέτρος Φιλιππίδης, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Ναταλία Τσαλίκη (Μυρρίνη) και ο Γιάννης Μπέζος (Πρόβουλος), Δανάη Μπάρκα, Ελευθερία Μπενοβία, Αλεξάνδρα Καρακατσάνη, Κατερίνα Μισιχρόνη, Δάφνη Δαυίδ, Ντένια Στασινοπούλου, Χριστίνα Σπατιώτη, Γιώργος Γιαννακάκος, Παναγιώτης Κατσώλης, Στέλιος Ιακωβίδης, Θάνος Κοντογιώργης, Γιώργος Κατσής, Σταύρος Μαρκάλας, Γιάννης Ζαράγκαλης.