Skip to main content

Οργή των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας της Germanwings

Οι οικογένειες των θυμάτων ετοιμάζονται να τιμήσουν τη μνήμη των δικών τους αναφορικά με τη συμπλήρωση δύο ετών από την τραγωδία

Την οργή του εξέφρασε ο των συγγενών των θυμάτων της συντριβής του A320 της Germanwings για την επικοινωνιακή επιχείρηση των συγγενών του Γερμανού συγκυβερνήτη Αντρέας Λούμπιτς, που διατείνονται, δύο χρόνια μετά την τραγωδία, ότι επρόκειτο για δυστύχημα.

Οι οικογένειες των θυμάτων ετοιμάζονται να τιμήσουν τη μνήμη των δικών τους αναφορικά με τη συμπλήρωση δύο ετών από την τραγωδία που εκτυλίχθηκε την 24η Μαρτίου του 2015. Εκείνη την ημέρα ο Αντρέας Λούμπιτς, ο συγκυβερνήτης του A320 που εκτελούσε το δρομολόγιο Βαρκελώνη-Ντίσελντορφ, είχε εσκεμμένα ρίξει το αεροσκάφος στις γαλλικές Άλπεις, με αποτέλεσμα τον θάνατο 149 ανθρώπων.

Με αφορμή την θλιβερή επέτειο, ο πατέρας του πιλότου, Γκίντερ Λούμπιτς, συγκάλεσε συνέντευξη τύπου για την Παρασκευή στο Βερολίνο. Στόχος είναι με τη στήριξη ενός «ειδικού στα αεροσκάφη, διεθνούς φήμης», του δημοσιογράφου Τιμ Φαν Μπέβερεν, να παρουσιάσει την έρευνα που διεξήγαγε ο ίδιος και να επιχειρήσει να αποδείξει την αθωότητα του γιου του.

«Έως σήμερα, όλος ο κόσμος βασιζόταν στο σενάριο του συγκυβερνήτη που έπασχε από κατάθλιψη πολύ καιρό, ο οποίος εσκεμμένα οδήγησε το αεροσκάφος στη συντριβή στις πλαγιές του βουνού, σε μια προσχεδιασμένη ενέργεια. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό είναι λάθος» επισημαίνει ο πατέρας σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Για τον δικηγόρο των συγγενών των θυμάτων, αυτή η πρωτοβουλία είναι «ανεύθυνη» και ενέχει τον κίνδυνο να αποτελέσει μια ιδιαίτερα τραυματική εμπειρία για τις οικογένειας που πενθούν.

«Υποψιάζομαι ότι ο Λούμπιτς επιχειρεί να διαδώσει μια θεωρία που θα μπορούσε να απαλλάξει τον γιο του από κάθε ενοχή» δήλωσε ο δικηγόρος Έλμαρ Γκιεμούλα στην εφημερίδα Rheinische Post.

Η έρευνα της γερμανικής δικαιοσύνης καθόρισε ότι τη συντριβή την προκάλεσε εσκεμμένα ο 27χρονος συγκυβερνήτης, Αντρέας Λούμπιτς, που έπασχε από κατάθλιψη και αυτοκτονικές τάσεις. Ο Λούμπιτς είχε εκμεταλλευτεί την απουσία του κυβερνήτη από την καμπίνα, κλειδώθηκε μέσα κι έριξε το αεροπλάνο στο βουνό.