Skip to main content

Σε οριακό σημείο παραμένει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Νέος έκτακτος ELA, ο οποίος θα είναι της τάξης των 2 δις ευρώ, αναμένεται να αποφασιστεί μέχρι αύριο, καθώς η κατάσταση στις τράπεζες είναι οριακή.

Είναι η οριακή κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα, η λυδία λίθος που θα επιταχύνει τις εξελίξεις ως προς το ελληνικό ζήτημα και θα δώσει κάποια λύση στο πρόβλημα, αν τη δώσει βεβαίως;

Η δραματική παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για έκτακτη ενίσχυση της ρευστότητας μέσω του ELA, που από κάποια στιγμή και μετά έγινε επαναλαμβανόμενη, λειτούργησε μια φορά ως καμπανάκι κινδύνου για όλους.

Τώρα έρχεται το δεύτερο καμπανάκι. Γιατί ήταν και παραμένει μεγάλος φόβος, για όλους τους έχοντες άμεση ή έμμεση σχέση με το ελληνικό πρόβλημα ότι αν δεν υπάρξει σοβαρή ενίσχυση, τότε οι τράπεζες και τυπικά θα επιβάλουν capital control μέσα στο επόμενο διάστημα.

Αυτό που μαθαίνουμε από ελληνικές τραπεζικές πηγές είναι ότι τελικώς αναμένεται και νέος, έκτακτος ELA, ο οποίος θα είναι της τάξης των 2 δις ευρώ, μέχρι και αύριο.

Αν επαληθευτεί στην πράξη τότε με τα λεφτά αυτά θα καλυφθεί η έλλειψη ρευστότητας και το σύστημα θα πάρει «παράταση ζωής». Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ELA δεν θα είναι εδώ εφ' όρου ζωής.

Αν δεν υπάρξει κάποια στιγμή οριστική συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα, θα διακοπεί. Υπολογίζεται ότι τα λεφτά που έχει πάρει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από το συγκεκριμένο μηχανισμό, μέχρι σήμερα, προσεγγίζει τα 100 δις ευρώ! Το ποσό είναι ...εξωφρενικό, αλλά αντιστοιχεί 100% στην πραγματικότητα.