Skip to main content

Οριστικά στη Μενεμένη το Καλλιτεχνικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

Έπειτα από αρκετές παλινωδίες και χρονοτριβή χρόνων η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη λύση της Μενεμένης που είχαν προτείνει εδώ και καιρό οι φορείς

Στο οικόπεδο το οποίο βρίσκεται επί της οδού Μοναστηρίου, στην περιοχή της Μενεμένης, πρόκειται τελικά να κατασκευαστεί το σχολικό συγκρότημα το οποίο θα αποτελέσει την οριστική στέγη του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης. Έπειτα από αρκετές παλινωδίες και χρονοτριβή χρόνων η κυβέρνηση φαίνεται να προσανατολίζεται σε αυτήν τη λύση, την οποία είχαν προτείνει εδώ και πολύ καιρό δήμαρχοι και φορείς της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Για το θέμα αυτό έγινε χθες σύσκεψη στο δημαρχείο Αμπελοκήπων Μενεμένης στην οποία συμμετείχαν ο δήμαρχος Λάζαρος Κυρίζογλου, η Ανδριάνα Σκαλτσά, προϊσταμένη του τμήματος Τοπογραφικών Αποτυπώσεων Χωροταξίας και Απόκτησης Γης της εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» (ΚΤΥΠ), καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες. Η κ. Σκαλτσά ζήτησε και έλαβε όλα τα αναγκαία στοιχεία ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία μεταβίβασης του οικοπέδου, έκτασης τεσσάρων στρεμμάτων, από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου όπου ανήκει σήμερα, προς τις ΚΤΥΠ ώστε να ξεκινήσει στη συνέχεια η ανέγερση του Καλλιτεχνικού Σχολείου.

Η μεταβίβαση θα γίνει μέσω αγοράς του οικοπέδου από την ΚΤΥΠ, στο 50% της αξίας του και το συνολικό τίμημα θα καταβληθεί σε δέκα εξαμηνιαίες δόσεις. Προηγουμένως, η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου στην οποία ανήκει το οικόπεδο, θα συγκροτήσει επιτροπή η οποία θα προσδιορίσει την τιμή πώλησης.

Τη λύση αυτήν είχε προτείνει εδώ και χρόνια ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης ενώ είχε περιληφθεί και στην επιστολή την οποία είχαν στείλει έξι δήμαρχοι της δυτικής Θεσσαλονίκης, τον Ιανουάριο του 2018, προς την Κατερίνα Νοτοπούλου η οποία είχε τότε την ιδιότητα της διευθύντριας του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη.

Περίπου έξι μήνες μετά η λύση αυτή υιοθετήθηκε και σε σύσκεψη η οποία είχε γίνει τον Ιούνιο 2018 στο κτήριο όπου στεγάζονται οι λυκειακές τάξεις του καλλιτεχνικού γυμνασίου και στην οποία συμμετείχαν ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας και νυν επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη Γιώργος Αγγελόπουλος, ο κ. Κυρίζογλου, ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ανανιάδης κ.ά.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την περσινή σχολική χρονιά η κυβέρνηση είχε εξετάσει προτάσεις για τη μετεγκατάσταση του σχολείου σε άλλη περιοχή. Μεταξύ των κτηρίων τα οποία είχαν συζητηθεί για να φιλοξενήσουν το σχολείο ήταν και αυτό του «Παπαφείου» ιδρύματος. Το ενδεχόμενο αυτό είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις δημάρχων και φορέων της δυτικής Θεσσαλονίκης και τελικώς, η κυβέρνηση επανεξέτασε το θέμα και φαίνεται πως κατέληξε οριστικά στη λύση της ανέγερσης νέου σχολείου, στην περιοχή της Μενεμένης. Το οικόπεδο είναι κατάλληλο καθώς είναι χαρακτηρισμένο για σχολείο, έπειτα από σχετική τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου στην οποία προχώρησε ο δήμος Αμπελοκήπων Μενεμένης.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την περσινή σχολική χρονιά στο καλλιτεχνικό σχολείο φοιτούσαν 277 μαθητές (157 στο γυμνάσιο και 120 στις λυκειακές τάξεις) από ολόκληρο το νομό Θεσσαλονίκης.

Σε δηλώσεις του στη Voria.gr ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης κ. Κυρίζογλου τόνισε πως «τη λύση αυτή εμείς την έχουμε προτείνει εδώ και χρόνια, είναι η πλέον ενδεδειγμένη. Έτσι το καλλιτεχνικό σχολείο θα μπορέσει να αποκτήσει μια μόνιμη στέγη, σύγχρονη, η οποία θα ανταποκρίνεται πλήρως στις ιδιαίτερες ανάγκες του. Ελπίζω οι διαδικασίες να τρέξουν γρήγορα ώστε το νέο σχολείο να είναι έτοιμο τα ταχύτερο δυνατόν».