Skip to main content

Ορθή διαχείριση των κεφαλαιακών ροών ζητεί ο Στουρνάρας

Ο διοικητής της ΤτΕ ζήτησε τη συνεργασία των φορέων χάραξης της νομισματικής πολιτικής στη διαχείριση των κεφαλαιακών ροών.

Τη συνεργασία των φορέων χάραξης της νομισματικής πολιτικής στη διαχείριση των κεφαλαιακών ροών, υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, από το βήμα συνεδρίου του ΟΟΣΑ.

Ο κεντρικός τραπεζίτης εξήγησε ότι η πολυμερής συνεργασία μπορεί να αμβλύνει τις διασυνοριακές επιδράσεις και να προσφέρει στις οικονομίες ένα χρήσιμο πλαίσιο για τη σταδιακή απελευθέρωση των κεφαλαιακών ροών.

Μάλιστα, ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι η συνεργασία καθίσταται ακόμη πιο αναγκαία λόγω της αυξανόμενης διασύνδεσης του διεθνούς περιβάλλοντος.

Επικαλούμενος ως παράδειγμα την Ευρωζώνη, ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι η νομισματική ενοποίηση εξαλείφει τον συναλλαγματικό κίνδυνο, μειώνοντας το κόστος των συναλλαγών και αυξάνοντας την ελαστικότητα υποκατάστασης των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων.

Καταλήγοντας, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η εμπειρία που έχει αποκτηθεί τα τελευταία χρόνια, μπορεί να βοηθήσει στην αποκόμιση σημαντικών οφελών.