Skip to main content

Όσα θα γίνουν σε λίγες ώρες στο Eurogroup - Οι τελευταίες πληροφορίες

Η στάση των δανειστών για το ελληνικό χρέος, η μάχη οπισθοφυλακής της ελληνικής πλευράς και τα... απειλητικά μήνυματα για τη Σύνοδο Κορυφής.

Θα είναι ένα (ακόμα) κρίσιμο Eurogroup, το νιοστό της τελευτίας οκταετίας, στο οποίο θα κριθεί η τύχη της χώρας. Το σημερινό, που ξεκινά νωρίς το απόγευμα στο Λουξεμβούργο, θα μπορούσε να είναι παράλληλα και λυτρωτικό, αλλά μάλλον δεν θα είναι. Κι αυτό γιατί, με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, που φτάνουν από τα «αντίπαλα» στρατόπεδα:

Α) η Ελλάδα τελικώς δεν θα πάρει την κατηγορηματική διαβεβαίωση για τη ρύθμιση του χρέους της, που επεδίωκε εδώ και καιρό. Αντ' αυτής, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα διασφαλίσει μια σχετική αναφορά στην τελική ανακοίνωση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών.

Β) Οι δανειστές αποφάσισαν να μην δώσουν στην χώρα μας ούτε την γαλλική «μέση» λύση, της αυξομειούμενης ωρίμασης του χρέους, επειδή το Βερολίνο κρίνει ότι τελικώς δεν προσφέρει και κάτι ιδιαίτερο στο ζήτημα.

Γ) Η Ελλάδα θα δώσει μια μάχη οπισθοφυλακής για να διασφαλίσει μια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δόση, τώρα. Δηλαδή, να πάρει 9,5 δις ευρώ, αντί των 7,5 δις ευρώ, που ήταν αρχικώς προγραμματισμένη. Κι έτσι να δώσει, με τα επιπλέον 2 δις ευρώ, μια ανάσα ρευστότητας στην εσωτερική αγορά που ασφυκτιά.

Δ) το ΔΝΤ θα κρατήσει – σύμφωνα με όλες τις έως τώρα ενδείξεις – μια στάση απαθούς παρατηρητή. Ζήτησε μεγάλο κούρεμα χρέους και δεν το πήρε, οπότε κάθε άλλη λύση το αφήνει αδιάφορο. Ωστόσο, δεν θα αποχωρήσει τώρα, για να μην δημιουργήσει πρόβλημα στην κ. Αγκελα Μέρκελ, ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Και η χώρα μας, πώς θα αντιδράσει σε όλα τα παραπάνω; Από το Μαξίμου αφήνονταν να εννοηθεί ότι «θα πάμε την υπόθεση στο επόμενο Συμβούλιο Κορυφής», που είναι προγραμματισμένο για τις 22 Ιουνίου.

Ωστόσο, το μήνυμα που στέλνουν όλοι οι δανειστές είναι σαφές: «Αυτά δεν γίνονται...», αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα μας δώσουν τη δόση και η χώρα θα οδεύσει προς πτώχευση...