Skip to main content

Όταν οι δανειστές αποθεώνουν, με αστερίσκους, την Ελλάδα

Η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί στις τεράστιες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί μέχρι στιγμής για να εδραιώσει την πλήρη αξιοπιστία της

Η ελληνική οικονομία παρέμεινε πιο ανθεκτική από ό, τι αναμενόταν σε ένα δύσκολο περιβάλλον. Οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό.

Τέλος σε εξέλιξη βρίσκονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σε τομείς όπως η φορολογική διοίκηση, το επιχειρηματικό περιβάλλον, η ενέργεια, οι ιδιωτικοποιήσεις και η δημόσια διοίκηση.

Διαπιστώσεις μάλλον αποθεωτικές της ασκούμενης δημοσιονομικής – οικονομικής πολιτικής, οι οποίες γίνονται μεταξύ των δανειστών της χώρας και προκαλούν μεγάλη εντύπωση για το... αποθεωτικό του χαρακτήρα τους. Βεβαίως, αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν και αστερίσκοι. Γιατί οι θεσμοί επιμένουν ότι μπορεί η Ελλάδα να έχει προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες σε όλους τους τομείς της οικονομίας, θα πρέπει όμως να συνεχίσει με ταχύτερους και αποφασιστικότερους ρυθμούς τις μεταρρυθμίσεις.

Το σίγουρο είναι ότι δεδομένου πως το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018, τόσο η Αθήνα όσο και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να αποφύγουν μια πολιτικά τοξική συζήτηση σχετικά με ένα πρόγραμμα διάσωσης, που θα μπορούσε να συνοδεύεται με νέες εντάσεις.

Το σίγουρο είναι πως η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί στις τεράστιες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί μέχρι στιγμής για να εδραιώσει την πλήρη αξιοπιστία της, να στηρίξει την εμπιστοσύνη και να προωθήσει ένα θετικό επενδυτικό κλίμα στο εξής.

Κι όλα αυτά γιατί κάτι τέτοιο θα έχει αποφασιστική σημασία για την επανέναρξη της οικονομίας και θα αποτρέψει την ανάγκη οικονομικής βοήθειας ύστερα από οκτώ χρόνια, θέτοντας τη βάση για την επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη και την πρόσβαση στις αγορές.