Skip to main content

ΟΤΘ: Στη Θεσσαλονίκη γνωστός Ισραηλινός δημοσιογράφος

Ο Jacob Maor ήρθε στην Θεσσαλονίκη για ένα ταξίδι εξοικείωσης που συνδιοργάνωσαν ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης και το Γραφείο ΕΟΤ του Ισραήλ.

Mια αναζήτηση προσώπων που βρίσκονται πίσω από τις ονομασίες κτηρίων και τοποθεσιών της πόλης ήταν για τον γνωστό Ισραηλινό δημοσιογράφο Jacob Maor, η τετραήμερη επίσκεψη του στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Maor ήρθε στην Θεσσαλονίκη, την αποκαλούμενη κάποτε και «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων» για ένα ταξίδι εξοικείωσης που συνδιοργάνωσαν ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης και το Γραφείο ΕΟΤ του Ισραήλ. Ο Ισραηλινός δημοσιογράφος ακολούθησε όλη την Εβραϊκή διαδρομή και επισκέφτηκε τη Συναγωγή των Μοναστηριωτών, το Εβραϊκό Μουσείο, το Μνημείο Ολοκαυτώματος, τη Συναγωγή Γιαδ Λεζικαρον, τη βίλα Μπιάνκα, τη βίλα Αλλατίνι, την αγορά Μοδιάνο και το Εβραϊκό νεκροταφείο.

Την δεύτερη μέρα επισκέφθηκε την Εβραϊκή Συναγωγή της Βέροιας (μια από τις παλιότερες στην Βόρεια Ελλάδα και στην Ευρώπη) και την εβραϊκή συνοικία, με τα πλακόστρωτα δρομάκια και τα επιβλητικά αρχοντικά. Δεν παρέλειψε όμως να γνωρίσει και τις βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες στο κέντρο της Βέροιας αλλά και τους Βασιλικούς Τάφους της Βεργίνας.

Ο Jacob Μaor άντλησε στοιχεία για την εβραϊκή κληρονομιά. Μελέτησε την ιστορία και τον ιστορικό πολιτισμό της περιοχής της Μακεδονίας για τα άρθρα του με επίκεντρο την Θεσσαλονίκη, μια πόλη για την οποία οι αναγνώστες των εφημερίδων στο Ισραήλ «διψούν» να διαβάζουν.

Όπως είπε η πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης – αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου ,«η προβολή της Θεσσαλονίκης στο Ισραήλ είναι ψηλά στην ατζέντα του Οργανισμού. Αυτός είναι ο λόγος και για το συγκεκριμένο press trip».

«Το τελευταίο διάστημα οι προσπάθειες που έγιναν από όλους τους φορείς της πόλης», πρόσθεσε η κα Πατουλίδου «έχουν αποδώσει μια εκτίναξη της αύξησης των διανυκτερεύσεων Ισραηλινών επισκεπτών στην Θεσσαλονίκη το 8μηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου σε σύγκριση με το 2016. Από τις περίπου 29.000 διανυκτερεύσεις πέρυσι, το αντίστοιχο διάστημα του 2017 έχουν ξεπεράσει τις 55.500».