Skip to main content

Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού στη Νέα Δημοκρατία;

«Γαλάζια» στελέχη μόνο προσωρινό δε βλέπουν τον Β. Μεϊμαράκη στο τιμόνι της ΝΔ. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουν αποφασιστεί οι διαδικασίες.

Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού, λένε αρκετά «γαλάζια» στελέχη στη Θεσσαλονίκη μετά την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά από την ηγεσία της ΝΔ και την ανάληψη καθηκόντων από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Ήδη αρκετοί βγαίνουν ακόμη και επωνύμως και τονίζουν ότι η λύση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην ηγεσία του κόμματος μπορεί να προβλήθηκε ως προσωρινή, όμως είναι πιθανό να καταλήξει μόνιμη, δεδομένων των πολιτικών εξελίξεων, αλλά και της ρευστότητας που επικρατεί τόσο στις διαπραγματεύσεις, όσο και στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του πρώην προέδρου της ΝΔ Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Τσάμη, ο οποίος έκανε μια πολύ συγκεκριμένη δήλωση στην εφημερίδα «Μακεδονία»: «Οι εσωκομματικές εξελίξεις στη ΝΔ είναι αναμενόμενες και ασφαλώς άργησαν πολύ. Ο κ. Σαμαράς όφειλε να είχε αλλάξει εδώ και μήνες. Τώρα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει δύσκολη αποστολή. Ο όρος «προσωρινός πρόεδρος» που λανθασμένα και επιπόλαια χρησιμοποίησε ο κ. Σαμαράς είναι αδιανόητος. Ο νέος αντιπρόεδρος δεν είναι υπηρεσιακός. Με την απόλυτη υποστήριξη των βουλευτών και της Πολιτικής επιτροπής έχει να διαχειρισθεί την κρίσιμη επικαιρότητα, να εκφράσει τις εθνικές θέσεις της ΝΔ, να συμμαζέψει το κόμμα και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ανάδειξης νέου προέδρου. Άρα δεν θα είναι ούτε βραχύβιος».

Ανάλογη εικόνα έχουν όμως και πολλά άλλα στελέχη, σημειώνοντας ότι άμεσα δεν μπορεί να κινηθεί καμιά διαδικασία ανάδειξης νέου προέδρου. Ειδικά το δίμηνο του καλοκαιριού κανείς δε βλέπει αλλαγές, καθώς μια ενδεχόμενη προσπάθεια μπορεί να οδηγήσει σε... φιάσκο (προσέλευση κόσμου, αδιαφορία ισχυρών υποψηφίων, πολιτικές εξελίξεις σε σχέση με την πορεία των διαπραγματεύσεων...).

Το αν θα γίνει πάντως κάτι μέσα στο καλοκαίρι θα αποφασιστεί μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, όπως τονίζει η ηγεσία του κόμματος και βεβαίως πολλά θα κριθούν από τις σημερινές και αυριανές εξελίξεις στο επίπεδο της συμφωνίας με τους εταίρους. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουν προσδιοριστεί οι διαδικασίες για την ανάδειξη νέου προέδρου ή θα παραπεμφθεί για το φθινόπωρο η όποια κινητικότητα στο συγκεκριμένο ζήτημα. Σημαντικό ρόλο θα παίξει, όπως έλεγαν στελέχη του κόμματος στη Voria.gr, το καταστατικό, αλλά και η διάθεση που θα εκφράσουν στα όργανα τα στελέχη.

Ενδεικτική είναι και η ανάρτηση του γραμματέα του κόμματος, Ανδρέα Παπαμιμίκου, στο facebook: «Πάντα πίστευα πως πρέπει να μιλάμε λιγότερο και να δουλεύουμε περισσότερο. Ακόμα περισσότερο σε τόσο κρίσιμες στιγμές», έγραψε πριν από λίγο ο κ. Παπαμιμίκος, απευθυνόμενος στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς βλέπει να διαρρέουν πολλά και κυρίως ανυπόστατα...