Skip to main content

Ουρά στην Τράπεζα της Ελλάδος για μια τραπεζική άδεια

Πολύ μεγάλο το ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για πλήρη τραπεζική άδεια, κάτι το οποίο στην εποχή των capital controls είναι δυσεύρετο.

Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον η πώληση της άδειας λειτουργίας της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδας. Ως γνωστόν, η τελευταία ανήκε στον όμιλο της κυπριακής τράπεζας Λαϊκή, η οποία τελεί υπό εκκαθάριση, μετά τα δραματικά γεγονότα του 2016.

Η Επενδυτική είχε την έδρα της στην Ελλάδα κι εξ αυτού του λόγου, τώρα, πωλήτρια της «βγαίνει» η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ). Το μεγάλο της πλεονέκτημα; Όπως έχει ήδη γράψει η Voria.gr, διαθέτει πλήρη τραπεζική άδεια, κάτι το οποίο στην εποχή των capital controls είναι δυσεύρετο. Εξ αυτού του λόγου, λοιπόν, και το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκφράζεται είναι μεγάλο.

Ηδη, όλοι οι «συνήθεις ύποπτοι» έχουν ζητήσει από την Τράπεζα της Ελλάδας τον φάκελο της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδας. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, η άδεια της τελευταίας βγαίνει προς πώληση μέχρι το τέλος Μαΐου. Στην ΤτΕ εμφανίστηκε ο όμιλος Βαρδινογιάνη, από κοινού με βρετανικό fund, αλλά και μεμονομένοι ενδιαφερόμενοι. Όπως, για παράδειγμα, ο Άνθιμος Θωμόπουλος, εκπροσωπώντας δύο funds, που κατά δήλωση του κοιτάζουν την περίπτωση, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι πέριξ της Πανεπιστημίου κινούνται επίσης κι άλλοι Ελληνες, πρώην τραπεζίτες και όχι μόνο. Ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση του ομίλου Γερμανού, που φέρεται ότι επιθυμεί να αποκτήσει παρουσία στον τραπεζικό κλάδο.