Skip to main content

Ούριος άνεμος ανοίγει τα πανιά της κρουαζιέρας για τη Θεσσαλονίκη

Οι πρώτες αναγγελίες, είναι ικανοποιητικές σε αριθμό και δείχνουν ότι στη Θεσσαλονίκη επιστρέφουν, τακτικά, οι εταιρείες κρουαζιέρας.

Καλοί είναι οι οιωνοί για τη Θεσσαλονίκη και τη φετινή σεζόν τουρισμού κρουαζιέρας. Η χρονιά με βάση τα στοιχεία, θα ανοίξει με το Aegean Odessey, στις 27 Απριλίου ενώ οι 26 αναγγελίες που έχουν ήδη γίνει, δείχνουν πως ο τουρισμός κρουαζιέρας θα πάει καλά για τη Θεσσαλονίκη, εάν δεν υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις λόγω της ρευστής κατάστασης που υπάρχει στην Ανατολική Μεσόγειο.

Βάσει προαναγγελιών που έχει μέχρι σήμερα ο ΟΛΘ, στο λιμάνι θα δούμε να πιάνουν κρουαζιερόπλοια που είναι «τακτικοί επισκέπτες» της Θεσσαλονίκης, αρκετά μεγάλα πλοία αλλά και αρκετά μεσαίου μεγέθους, δηλαδή πλοία εταιρειών, στη δεύτερη περίπτωση, που οργανώνουν τις πιο ποιοτικές και ακριβές κρουαζιέρες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι έχουν συμπεριλάβει τη Θεσσαλονίκη, και φέτος, σε κρουαζιέρες τους, εταιρείες όπως η Silversea του Μονακό και η Royal Carribean.

Στα θετικά στοιχεία που προϊδεάζουν για μία καλή σεζόν, είναι τα εξής:

- Έγκαιρος προγραμματισμός από πλευράς εταιρειών που δείχνει ότι οι διοργανωτές εντάσσουν τη Θεσσαλονίκη στις κρουαζιέρες τους από επιλογή και όχι επειδή γίνονται ακυρώσεις άλλων λιμανιών, όπως π.χ. συνέβαινε προηγούμενες χρονιές. Σημειώνεται ότι το φαινόμενο αυτό είχε παρατηρηθεί το 2014, λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία, ενώ πέρυσι κρουαζιερόπλοια έπιασαν Θεσσαλονίκη, λόγω των γεγονότων που κατέληξαν σε ακυρώσεις της Κωνσταντινούπολης.

-Επιστροφή στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, κρουαζιερόπλοιων που είχαν πιάσει στον ΟΛΘ και προηγούμενες σεζόν, κάτι που δείχνει ότι η πόλη μπαίνει πλέον σαν σταθμός στα προγράμματα των εταιρειών κρουαζιέρας στην ανατολική Μεσόγειο.

Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα κρουαζιερόπλοια που πιάνουν Θεσσαλονίκη, ξεκινούν από Πειραιά ή Βόλο, δένουν για κάποιες ώρες στους ντόκους του ΟΛΘ και στη συνέχεια αποπλέουν για Καβάλα και Κωνσταντινούπολη ή το αντίστροφο. Κάποιες κρουαζιέρες που γίνονται νησιά των Σποράδων και του βορείου Αιγαίου, επίσης πιάνουν Θεσσαλονίκη, ενώ σπάνια ανεβαίνουν ως τη Θεσσαλονίκη κρουαζιερόπλοια που επισκέπτονται Κυκλάδες.

Με δεδομένο ότι οι περισσότερες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στη Θεσσαλονίκη, γίνονται τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, εκτιμάται ότι αν δεν υπάρξουν δυσάρεστα απρόοπτα η φετινή σεζόν θα είναι καλή για την κρουαζιέρα, η οποία αφήνει χρήματα στην αγορά της πόλης αλλά, το κυριότερο, αναδεικνύει τη Θεσσαλονίκη σαν τουριστικό προορισμό  στη διεθνή αγορά.

Βεβαίως, τα οφέλη για την τουριστική Θεσσαλονίκη θα είναι πολύ περισσότερα αν εταιρείες κρουαζιέρας επιλέξουν, πλοία τους, να διανυκτερεύουν στη πόλη ή, ακόμη καλύτερα, αν κάνουν hub το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Σε ό,τι αφορά στοιχεία σημειώνεται ότι το 2015 έπιασαν λιμάνι στη Θεσσαλονίκη 34 κρουαζιερόπλοια, τέσσερα περισσότερα από ό,τι το 2014 και 16 πιο πολλά από ότι το 2013.