Skip to main content

«Όχι» σε επαγγελματίες πολιτικούς, λέει ο Μάκης Στεργίου

Κάλεσμα στους πολίτες να στείλουν το μήνυμα της αλλαγής για την πόλη απευθύνει ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Μάκης Στεργίου με συνέντευξή του στη Voria.gr.
Συνέντευξη στην Κάτια Γερακαρίτου

Κάλεσμα στους πολίτες να στείλουν το μήνυμα της αλλαγής για την πόλη απευθύνει ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Μάκης Στεργίου με συνέντευξή του στη Voria.gr.  «Στα 5,5 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ είχα κάνει καταγγελίες στο Μαξίμου και στη Ρηγίλλης για όσα αντιλαμβανόμουν στην κυβέρνηση, αλλά η απάντηση που πήρα ήταν η σιωπή», τονίζει ο κ.Στεργίου, ο οποίος στηρίζεται από το ΛΑΟΣ.

Όπως τονίζει ο επικεφαλής της παράταξης «Εξουσία Πολιτών», η πόλη κουράστηκε από τους επαγγελματίες πολιτικούς, ενώ εμφανίζεται αισιόδοξος για τη νικηφόρα πορεία του συνδυασμού του. Ο κ. Στεργίου προαναγγέλλει μείωση των δημοτικών τελών και παρεμβάσεις ώστε να μην κλείσει καμία επιχείρηση.

Αναλυτικά όλη η συνέντευξη του υποψήφιου δημάρχου Θεσσαλονίκης Μάκη Στεργίου έχει ως εξής:

Ποιο είναι τα διακύβευμα των εκλογών; Εκτιμάτε ότι ο κόσμος θα  ψηφίσει με βάση το Μνημόνιο ή τα προβλήματα της περιοχής τους;

Μέσα από τις εκλογές αυτές οι πολίτες θα πρέπει να στείλουν το μήνυμα της αλλαγής για την πόλη μας. Η Θεσσαλονίκη πρέπει να γυρίσει σελίδα, να αναπτύξει όλες τις δυνατότητες και να γίνει μία πόλη που δεν θα απαξιώνουν οι πολίτες της.

Οι πολίτες με τη συμμετοχή τους στις εκλογές έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν για το μέλλον της πόλης τους. Τους καλούμε να μην απέχουν από τις εκλογές και με την ψήφο τους να αποφασίσουν για το ποιος θα διοικήσει το Δήμο Θεσσαλονίκης την επόμενη τετραετία.

Κυρίαρχο κριτήριο για την επιλογή τους, πρέπει να είναι το ποιος συνδυασμός έχει τις προτάσεις, αλλά και τον τρόπο να τις υλοποιήσει προκειμένου να δώσει νέα δυναμική στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Εμείς προτρέπουμε τους συμπολίτες μας να μην ψηφίσουν τους υποψηφίους δημάρχους των δύο πρώην μεγάλων κομμάτων, γιατί εάν τους ψηφίσουν θα είναι σαν να επιδοκιμάζουν την πολιτική που οδήγησε στην καταστροφή την Ελλάδα και τους Έλληνες, δηλαδή τα σκάνδαλα και τις κλοπές που έγιναν κατά την περίοδο της κυβέρνησης της ΝΔ και τα βάρβαρα μέτρα που εφαρμόζει τώρα το ΠΑΣΟΚ. 

Ποιες είναι οι πρώτες λέξεις που σας έρχονται στο μυαλό όταν ακούτε: Μετρό, Υποθαλάσσια, Μετεγκατάσταση της ΔΕΘ;

Το Μετρό είναι ένα ζήτημα που απασχολεί την πόλη μας για περισσότερα από 20 χρόνια. Η έναρξη των εργασιών πριν από μερικά χρόνια αποτελεί το πρώτο βήμα για την υλοποίησή του, όμως οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται επιβαρύνουν σημαντικά το κυκλοφοριακό και έχουν καίριες επιπτώσεις στον τζίρο των καταστημάτων, αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών που διαμένουν στις περιοχές που εκτελούνται οι εργασίες. Το έργο είναι αρμοδιότητα της κεντρικής εξουσίας, όμως, ως δήμος θα ενώσουμε τη φωνή μας με τους πολίτες, προκειμένου να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς οι εργασίες, αλλά και να αποζημιωθούν οι επαγγελματίες που έχουν υποστεί ζημίες από τις καθυστερήσεις υλοποίησης του έργου.

Η υποθαλάσσια αποτελεί ένα πάγιο αίτημα των πολιτών, αλλά η αναποφασιστικότητα και οι λάθος επιλογές της κεντρικής εξουσίας, αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν κοστίσει περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ στους Θεσσαλονικείς, λόγω της ακύρωσης της σχετικής σύμβασης. Οι ατυχείς αυτές επιλογές στέρησαν τη Θεσσαλονίκη από ένα σημαντικό χρηματικό ποσό, το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να αξιοποιηθεί για την προσφορά κοινωνικών παροχών σε όλους τους πολίτες και την οικονομική ελάφρυνση των Θεσσαλονικέων με τη μείωση των δημοτικών τελών.   

Η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ, αποτελεί ομολογουμένως μία αναγκαιότητα για να αποσυμφορηθεί το κέντρο της πόλης και στη θέση της να γίνει ένα Μητροπολιτικό Πάρκο ευρωπαϊκών προδιαγραφών που θα ενοποιηθεί με την παραλία και το Γ΄ Σώμα Στρατού, το οποίο επίσης, θα αξιοποιήσουμε δημιουργώντας πάρκα και χώρους πρασίνου και περιπάτου για όλους τους Θεσσαλονικείς. Πιστεύουμε, όμως, ότι τον πρώτο λόγο για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ πρέπει να έχουν οι ίδιοι οι πολίτες, οι οποίοι θα αποφασίσουν με βάση συγκεκριμένες μελέτες, που θα πραγματοποιηθούν από εξειδικευμένους επιστήμονες.     

Με ποιο τρόπο θα μπορούσατε να βοηθήσετε τους δημότες σας, τους καταστηματάρχες που βλέπουν το τζίρο τους να πέφτει, αλλά και τις κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες, σε περίπτωση εκλογής σας, δεδομένου ότι μειώνονται τα κονδύλια προς τη Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Βασικές προτεραιότητες του συνδυασμού για τη στήριξη των καταστηματαρχών της πόλης μας, είναι να μειώσουμε τα Δημοτικά τέλη ανάλογα με την αντοχή και τη βιωσιμότητα της κάθε επιχείρησης, του κάθε επαγγελματία. Επιπλέον, σε συνεργασία και με τους ίδιους τους καταστηματάρχες θα προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις μέσα από τις οποίες θα στηρίξουμε δυναμικά και στην πράξη όλους τους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους, για να μην κλείσει ούτε μία επιχείρηση, για να μην απολυθεί ούτε ένας εργαζόμενος.

Παράλληλα, θα λάβουμε μέτρα για να καταπολεμήσουμε το παρεμπόριο, που αποτελεί μία «πληγή»  για τα εμπορικά καταστήματα της πόλης, ενώ θα δώσουμε κίνητρα στους καταναλωτές επιδοτώντας τις θέσεις στάθμευσης για όλους τους πελάτες των καταστημάτων του Ιστορικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης και δίνοντάς τους ειδική κάρτα για δωρεάν στάθμευση στα πάρκινγκ της πόλης. 

Για εμάς η τόνωση της αγοραστικής κίνησης των καταστημάτων της Θεσσαλονίκης, αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την οικονομική και την ευρύτερη ανάπτυξη της πόλης και στο πλαίσιο αυτό είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε τις προτάσεις και να συναποφασίσουμε με τους εμπόρους και τους καταναλωτές για όλες τις παρεμβάσεις που θα συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Όσον αφορά στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, προγραμματίζουμε να μειώσουμε σημαντικά, έως και 50%, τα Δημοτικά Τέλη, προκειμένου να τους ελαφρύνουμε οικονομικά, αλλά και να δημιουργήσουμε συγκεκριμένες δομές και δράσεις που θα στελεχώνονται από εξειδικευμένους ανθρώπους της πόλης μας, μέσα από τις οποίες θα μπορέσουμε να στηρίξουμε ουσιαστικά και στην πράξη όλους τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, χωρίς διαχωρισμούς και διακρίσεις. 

Εσείς προέρχεστε από το χώρο της ΝΔ. Γιατί σήμερα κατέρχεστε εναντίον της παράταξης στην οποία υπηρετούσατε τόσα χρόνια;

Στα 5,5 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ είχα κάνει καταγγελίες στο Μαξίμου και στη Ρηγίλλης για όσα αντιλαμβανόμουν στην κυβέρνηση. Η απάντηση που πήρα ήταν η σιωπή.
 
Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συμπολίτες μου, οι οποίοι επί 10 χρόνια με τίμησαν με τη στήριξή τους, αναδεικνύοντάς με πρόεδρο της μεγαλύτερης Νομαρχιακής της χώρας με ποσοστό που έφτανε το 95%, αποφάσισα να διεκδικήσω το Δήμο Θεσσαλονίκης ως ανεξάρτητος υποψήφιος και μαζί με τους υποψήφιους συμβούλους του συνδυασμού μου να κάνουμε τη δική μας εναλλακτική πρόταση για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Η πόλη έχει κουραστεί από τους επαγγελματίες πολιτικούς και έχει ανάγκη από ένα Δήμαρχο πολίτη και όχι πολιτικό, που στόχο του έχει να δώσει και όχι να πάρει από την πόλη.

Σε περίπτωση που πάμε σε δεύτερο γύρο και περάσουν οι συνδυασμοί Μπουτάρη και Γκιουλέκα, ποιον από τους δυο θα στηρίξετε;

Συμμετέχουμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου για να πετύχουμε μία μεγάλη νίκη για το συνδυασμό μας, μία νίκη που θα είναι πρωτίστως νίκη της Θεσσαλονίκης και των πολιτών της. Βλέποντας και τη θετική ανταπόκριση που έχει η υποψηφιότητά μας από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, πιστεύουμε ότι οι Θεσσαλονικείς θα μας δώσουν την ψήφο εμπιστοσύνης τους και θα πετύχουμε ένα καλό αποτέλεσμα για το συνδυασμό μας.