Skip to main content

«Όχι» στο περίπτερο μπροστά στο κτήριό του λέει το ΕΒΕΘ

Την άμεση ανάκληση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης για χωροθέτηση περιπτέρου μπροστά από το νεοκλασικό κτήριό του ζητά το ΕΒΕΘ, με επιστολή του στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης.

Την άμεση ανάκληση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης για χωροθέτηση περιπτέρου μπροστά από το νεοκλασικό κτήριό του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της πόλης ζητά η διοίκηση του ΕΒΕΘ με επιστολή του προς το δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη.

Μάλιστα, θέλοντας να εκφράσει την αγανάκτησή του για τη συγκεκριμένη απόφαση, το ΕΒΕΘ προχώρησε σε φωτομοντάζ προκειμένου να δείξει την εικόνα που θα παρουσιάζει το κτήριο σε περίτπωση που τοποθετηθεί μπροστά του το περίπτερο.

Συγεκριμένα, το Επιμελητήριο εκφράζει την «κατάπληξη και την αγανάκτησή της» για τη σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που θεώρησε ότι «η ενδεδειγμένη νέα χωροθέτηση του περιπτέρου που βρίσκεται επί της οδού Τσιμισκή 37, είναι στην ίδια οδό, στον αριθμό 29, εκεί δηλαδή όπου ευρίσκεται το νεοκλασικό κτίριο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης».

«Μας φαίνεται αδιανόητο ότι τόσο τα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Θεσσαλονίκης, όσο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, που έλαβαν την απόφαση αυτή, δεν γνωρίζουν ότι στην οδό Τσιμισκή 29 εδρεύει το Επιμελητήριό μας, ένα από τα ελάχιστα διατηρητέα κτίρια της οδού Τσιμισκή, που αντιπροσωπεύοντας την αρχιτεκτονική του Μεσοπολέμου, έχει συντηρηθεί με περισσή επιμέλεια και ιδίοις εξόδοις από τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου, προκειμένου να αποτελεί ένα κόσμημα για την πόλη μας», σημειώνει στην επιστολή ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος.

«Είναι άξιον απορίας πώς η, κατά τη γνώμη μας, αισθητική και λειτουργική αστοχία της τοποθέτησης ενός περιπτέρου μπροστά ακριβώς από ένα διατηρητέο, δημόσιο κτίριο,  θα οδηγήσει στην εξυγίανση του μνημειακού άξονα της Αριστοτέλους, με γνώμονα την ανάδειξη της ιστορικής φυσιογνωμίας του χώρου, την προστασία των διατηρητέων και την ελεύθερη κυκλοφορία των πεζών», όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου του Δήμου», προσθέτει.

Στην επιστολή του ο κ. Μπακατσέλος υπογραμμίζει ακόμη ότι «η υλοποίηση μιας τέτοιας απόφασης θα δημιουργήσει μείζονα προβλήματα ασφαλείας και τάξης κατά την υποδοχή προσωπικοτήτων εθνικού και παγκόσμιου βεληνεκούς, που επισκέπτονται το ΕΒΕΘ, στα πλαίσια εκδηλώσεων που διοργανώνει ή φιλοξενεί το Επιμελητήριό μας, καθώς, γι’ αυτή τη μοναδική του εμφάνιση και υποδομή συχνά επιλέγεται ως χώρος διεξαγωγής κορυφαίων εκδηλώσεων της πόλης μας».

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΒΕΘ, «σε μία περίοδο που η επιχειρηματικότητα στην χώρα μας και ιδιαίτερα στην περιοχή μας ταλανίζεται, αναζητώντας στηρίγματα για να οδηγηθεί και πάλι σε ρυθμούς ανάπτυξης, είναι απαράδεκτο να γίνεται προσπάθεια να τρωθεί, ένα από τα λίκνα της, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης».