Τρίτη 21 Αυγούστου 2018
x

ΠΑΦΙΛΗΣ ΓΙΑ ΠΓΔΜ: ΣΥΝΘΕΤΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΜΕ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ

Με όλο τον καυγά που γίνεται, υποτίθεται για το όνομα της ΠΓΔΜ και όλα τα υπόλοιπα, τι θα γίνει με τη διαπραγμάτευση, ανέφερε ο κ. Παφίλης.

«Το ΚΚΕ δεν είχε και δεν έχει πρόβλημα με την σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, αρκεί να τηρούνται και οι υπόλοιπες προϋποθέσεις», διαμήνυσε ο κουνοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Θανάσης Παφίλης, για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ξεκαθαρίζοντας πως »αν δεν δούμε το σύνολο της συμφωνίας, δεν μπορούμε να πούμε τίποτα», αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει το ΚΚΕ σε μια ενδεχόμενη ψηφοφορία.

Ο κ. Παφίλης τόνισε πως «με όλο τον καυγά που γίνεται, υποτίθεται για το όνομα της ΠΓΔΜ και όλα τα υπόλοιπα, τι θα γίνει με τη διαπραγμάτευση και τι θα κάνουν οι ΑΝΕΛ, αν θα ψηφίσουν ή όχι, κρύβουν από τον ελληνικό λαό ότι όλα αυτά τα κόμματα, πλην ΚΚΕ, συμφωνούν στο να γίνει συζήτηση, να βρεθεί λύση, όχι για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις, αλλά επειδή αυτό απαιτείται από το ΝΑΤΟ για να κλείσει και με την ένταξη της ΠΓΔΜ, και είναι φανερό γιατί, και βέβαια και στο πλαίσιο της ένταξης στην ΕΕ» .

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84», ανέφερε πως «το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι αυτοί που δημιουργούν και τις εστίες πολέμου και τις εντάσεις. Είναι αυτοί, και δεν πρέπει να ξεχνάει ο ελληνικός λαός, που βομβάρδισαν και διέλυσαν την Γιουγκοσλαβία. Είναι αυτοί που δημιούργησαν προβλήματα σε όλα τα Βαλκάνια στην λογική του «διαίρει και βασίλευε» και στη δημιουργία προτεκτοράτων, είναι αυτοί που έφτιαξαν την ανεξαρτησία του Κοσόβου».

«Κάποιος πρέπει να γυρίσει λίγο πίσω» - πρόσθεσε ο κ. Παφίλης - «και να σκεφθεί πως δημιουργήθηκε το πρόβλημα από την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και δεύτερον τι έλεγαν όλα τα κόμματα που σήμερα «βγαίνουν στα κεραμίδια» το 1992, όταν προέκυψε το θέμα του ονόματος».

«Τότε όλοι μαζί, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Συνασπισμός και οι άλλοι που ήταν ενταγμένοι σε αυτά τα κόμματα έτρεχαν στα εθνικιστικά συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα, έλεγαν ότι δεν δεχόμαστε με κανένα τρόπο το όνομα Μακεδονία και το ΚΚΕ τότε είχε πει: Αποδεχόμαστε ένα όνομα σύνθετο που θα περιέχει και το «Μακεδονία» με τον όρο ότι θα αποτελεί γεωγραφικό προσδιορισμό, ότι θα σταματήσουν οι οποιεσδήποτε αλυτρωτικές αντιλήψεις που υπάρχουν και μπορεί να είναι καταγεγραμμένες στο Σύνταγμα (της ΠΓΔΜ) και αλλού, ότι θα υπάρξει αμοιβαία εγγύηση και συμφωνία και από τις δύο χώρες, ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγής συνόρων και ότι εγγυώνται τα σύνορα που υπάρχουν σήμερα και να προχωρήσουμε σε μια τέτοια λύση και να εξομαλυνθεί», τόνισε.

«Το ΚΚΕ δεν εξαρτά την θέση του από τους συσχετισμούς και τις πολιτικές συγκυρίες» ξεκαθάρισε ο κ. Παφίλης, σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ «πήγε τότε κόντρα σε όλο το ρεύμα. Μάλιστα ο μακαρίτης Λ.Κύρκος μας είχε πει «όλοι πλην Λακεδαιμονίων» και του είχαμε απαντήσει «οι Λακεδαιμόνιοι πήγαν στις Θερμοπύλες» με την έννοια ότι είχαμε μια σταθερή θέση και περιγράφαμε που είναι το πρόβλημα».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ