Skip to main content

Παύση πληρωμών από το Κίεβο και χρεοκοπία της Ουκρανίας

Το Κίεβο αποφάσισε να επιβάλει μορατόριουμ στις πληρωμές των χρεών της στο εξωτερικό, ενώ η χρεοκοπία της Ουκρανίας απειλεί τις ρωσικές Τράπεζες.

Σε ισχύ τέθηκε στην Ουκρανία από τις αρχές Ιουνίου ο νόμος, βάσει του οποίου η χώρα μπορεί ως την 1η Ιουλίου του 2016 να προχωρήσει σε πρόσκαιρη αναστολή της πληρωμής του εξωτερικού χρέους, όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS.

Ειδικότερα, το μορατόριουμ μπορεί να επεκταθεί στα ευρωομόλογα της Ουκρανίας ύψους 3 δισ. δολαρίων, τα οποία αγόρασε η Ρωσία το 2013. Σε μια τέτοια περίπτωση, η ρωσική πλευρά σκοπεύει να επιδιώξει την εξόφληση του χρέους και ως μια επιλογή εμφανίζεται η προσφυγή σε διεθνές δικαστήριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του επικεφαλής του αναλυτικού τμήματος της μεσιτικής-συμβουλευτικής εταιρίας Romanov Cap, Πάβελ Σιπάνοφ, η Ουκρανία ετοιμάζεται για την αναπόφευκτη χρεοκοπία που θα επιφέρει παρατεταμένες νομικές διενέξεις με τους διεθνείς δανειστές. Όπως ανέφερε στο TASS ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Αντόν Σιλουάνοφ, «πρόκειται επί της ουσίας για πτώχευση. Για την ώρα δεν έχουμε λόγους να προβάλλουμε αξιώσεις στην Ουκρανία, τον Ιούνιο αναμένουμε την εξόφληση 75 εκατ. δολαρίων από την Ουκρανία». Και πρόσθεσε, ότι αν η εξόφληση δεν πραγματοποιηθεί στις 20 Ιουνίου, η Ρωσία θα προσφύγει σε διεθνές δικαστήριο.

Στα τέλη του 2013, η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε τη χορήγηση στον τότε πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς δάνειο ύψους 15 δισ. δολ. ως το τέλος του 2015, αλλά πρόλαβε να εκταμιεύσει μόνο την πρώτη δόση των 3 δισ. Ένας από τους όρους της ρωσικής οικονομικής βοήθειας ήταν ότι σε περίπτωση που το ουκρανικό κρατικό χρέος ξεπεράσει το 60% του ΑΕΠ, η Ρωσία μπορεί να απαιτήσει την επιστροφή του χρέους.

Το ουκρανικό εξωτερικό χρέος ανέβηκε σε αυτό το επίπεδο ήδη από το τρίτο τρίμηνο του 2014 και στις αρχές Μαΐου του 2015 έφτασε τα 42 δισ. δολ., που μεταφράζεται στο 70% του ΑΕΠ, αλλά η Ρωσία δεν απαίτησε την επιστροφή των χρημάτων. Σύμφωνα όμως με τις προγνώσεις της Εθνικής τράπεζας της Ουκρανίας, μέσα στο 2015 το κρατικό χρέος θα αυξηθεί στο 93% του ΑΕΠ.

Τον Απρίλιο του 2015 η Ρωσία κατάφερε να συμφωνήσει με άλλους κατόχους ουκρανικών ευρωομολόγων για την μη διαγραφή του βασικού ποσού του χρέους, αναφέρει η ρωσική οικονομική εφημερίδα Vedomosti.

Ειδικότερα, την απόφαση αυτή έλαβε η Επιτροπή ιδιωτών πιστωτών της Ουκρανίας, η οποία περιλαμβάνει τους πέντε μεγαλύτερους κατόχους τίτλων αξίας περίπου 10 δισ. δολ. (η Ρωσία δεν περιλαμβάνεται σε αυτούς). Κύριος κάτοχος ουκρανικών ομολόγων είναι η Franklin Templeton της οικογένειας Ρότσιλντ, στην οποία ανήκουν -σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg- ουκρανικά ομόλογα αξίας 7,6 δισ.

Ο Μακεδών