Skip to main content

Παγκόσμιο βραβείο καλής πρακτικής στο δήμο Θεσσαλονίκης

Το βραβείο αφορά εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί και τη λειτουργικότητα και προσφορά τους στους πολίτες, στο πλαίσιο των υπηρεσιών «έξυπνης πόλης»

Παγκόσμιο βραβείο καλής πρακτικής πάνω στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών ανάμεσα σε 100.000 Εταιρίες, Φορείς και Οργανισμούς Παγκοσμίως κατέκτησε ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Το βραβείο αφορά τις εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί καθώς και τη λειτουργικότητα και προσφορά τους στους πολίτες, στο πλαίσιο των υπηρεσιών «έξυπνης πόλης» και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που παρέχει o δήμος τα τελευταία χρόνια.

Από τις 27 Ιουνίου μέχρι την 01 Ιουλίου 2016, διεξήχθη στο Σαν Ντιέγκο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής το Παγκόσμιο Συνέδριο της ESRI που διοργανώνεται κάθε έτος, επί 35 χρόνια, με σκοπό τη συγκέντρωση των χρηστών του Arc GIS σε Παγκόσμιο επίπεδο. Το φετινό συνέδριο παρακολούθησαν πάνω από 16.000 σύνεδροι, με περισσότερες από 1.000 παρουσιάσεις εργασιών και καλών πρακτικών.

Στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων και Οργανισμών απ’ όλο τον κόσμο Υπουργείων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και Εταιριών κατασκευής και εμπορίας λογισμικών και τεχνολογιών (για παράδειγμα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη - UAV), που διαλειτουργούν με ένα Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών. Ειδικότερα, πήραν μέρος πάνω από 300 εταιρείες παγκοσμίου εύρους.

Μέσα στα πλαίσια του Συνεδρίου και προκειμένου να δημιουργηθούν περαιτέρω κίνητρα βελτίωσης και εκσυγχρονισμού παρεχομένων υπηρεσιών, έχουν θεσπιστεί βραβεία σε επιμέρους θεματικές ενότητες, τα λεγόμενα Special Achievements in GIS.

Στην θεματική ενότητα με αντικείμενο τις καινοτόμες πρωτοβουλίες και εφαρμογές στην πληροφόρηση του κοινού, με τεχνολογίες GIS και λογική «έξυπνης πόλης» (Applications for Smart Communities), έθεσε υποψηφιότητα ο Δήμος Θεσσαλονίκης, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα στις 29/6/2016, σε ειδική συνεδρία, τις εφαρμογές, το περιβάλλον του Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών που λειτουργεί στο Φορέα από το 2008, αλλά και τα σύνολα γεωχωρικών δεδομένων του. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη χρήση των ανοικτών γεωχωρικών δεδομένων που αποτελούν την αφετηρία ανάπτυξης και προσδίδουν προστιθέμενη αξία στη χρησιμοποιούμενη τεχνολογία.

Η κριτική επιτροπή, με προεδρεύοντα τον Jack Dangermond, ιδρυτή και κύριο μέτοχο της ESRI, σε ειδική εκδήλωση την 29η Ιουλίου 2016, απένειμε στον Δήμο Θεσσαλονίκης το Παγκόσμιο βραβείο καλής πρακτικής πάνω στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών και ξεχώρισε ανάμεσα σε 100.000 Εταιρίες, Φορείς και Οργανισμούς Παγκοσμίως, συνεκτιμώντας τη χρησιμοποιούμενη καινοτόμα τεχνολογία αλλά και τις εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί καθώς και τη λειτουργικότητα και προσφορά τους στους πολίτες, στο πλαίσιο των υπηρεσιών «έξυπνης πόλης» και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που παρέχει ο Δήμος τα τελευταία χρόνια.

Η διάκριση που αποκόμισε ο δήμος αφορά την εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών και την διείσδυση τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνιών στην καθημερινή ζωή και συνείδηση των δημοτών.

«Με δεδομένες τις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που διανύει η Ελλάδα στην διάρκεια των τελευταίων ετών, η βράβευση αυτή αποτελεί μία επίσημη Παγκόσμια αναγνώριση του επιπέδου και της ποιότητας των παρεχόμενων ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης, με τεχνολογίες Γεωγραφικών συστημάτων Πληροφοριών» σημειώνεται από τον δήμο.