Skip to main content

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Χρειαζόμαστε ασφαλείς αμβλώσεις

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της ποινικοποίησης των αμβλώσεων ο ΠΟΥ ρίχνει το βάρος της εκστρατείας του στη νομική κατοχύρωση και την ασφάλεια.

Παγκόσμια ημέρα κατά της ποινικοποίησης των αμβλώσεων σήμερα και στην Ευρώπη τουλάχιστον κινητοποιούνται γυναικείες οργανώσεις με διαδηλώσεις και συλλαλητήρια στις Βρυξέλλες αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της γηραιάς ηπείρου. Ιδιαίτερα στην έδρα των ευρωπαϊκών θεσμών επιδίδουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατάλογο με υπογραφές ζητώντας από την Κομισιόν και την Ευρωβουλή να διαφυλάξουν το βασικό δικαίωμα αυτοδιάθεσης του σώματος των γυναικών.

«Ασφαλείς εκτρώσεις»

Κυρίως σε χώρες αυστηρά καθολικές οι αμβλώσεις είτε απαγορεύονται είτε αντιμετωπίζονται με πολύ περιοριστικό τρόπο. Για παράδειγμα η Ιρλανδία. Μόλις το 2014 ψηφίστηκε νόμος που για πρώτη φορά επέτρεπε διακοπή της κύησης σε ειδικές περιπτώσεις, όταν η ζωή της εγκύου βρίσκεται σε κίνδυνο ή έχει τάσεις αυτοκτονίας. Μάλιστα η Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ χαρακτήρισε τη σχετική νομοθεσία παραβίαση των συμφωνιών που ισχύουν παγκοσμίως για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση να την επικαιροποιήσει. Μόλις προχθές ο πρωθυπουργός της χώρας Λέο Βαραντκάρ ανακοίνωσε ότι μέσα του 2018, πριν την επίσκεψη του Πάπα στη χώρα, προτίθεται να προκηρύξει δημοψήφισμα για την ακόμη μεγαλύτερη χαλάρωση της νομοθεσίας.

Τα βάρος της εκστρατείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι φέτος οι ασφαλείς εκτρώσεις παντού, όπως δηλώνει η ερευνήτρια Μπέλα Γκανάτρα από το τμήμα αναπαραγωγικής υγείας και έρευνας του διεθνούς οργανισμού. «Κάθε χρόνο καταγράφονται 25 εκ. μη ασφαλείς εκτρώσεις, ποσοστό 97% εξ αυτών γίνονται σε αναπτυσσόμενες χώρες. Όταν η άμβλωση γίνεται κάτω από μη ασφαλείς και βίαιες συνθήκες, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές ή ακόμη και στον θάνατο».

Ανάγκη για διαφώτιση

Συνολικά 56 εκ. αμβλώσεις εκτιμάται ότι γίνονται σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Το ήμισυ εξ αυτών σε φτωχές χώρες χωρίς πρόσβαση σε αντισυλληπτικά, σε χώρες όπου έχει διακοπεί η αμερικανική βοήθεια για προγράμματα οικογενειακού προγραμματισμού και σεξουαλικής διαπαιδαγώγηγης. «Ο μοναδικός στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι να δώσει τη δυνατότητα σε κάθε γυναίκα, σε κάθε κορίτσι, να ενημερώνεται για τις σεξουαλικές και αναπαραγωγικές ανάγκες της», λέει η Μπέλα Γκανάτρα. «Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε σεξουαλική διαφώτιση, χρειαζόμαστε την αντισύλληψη για να μειώσουμε τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, άρα και τη διακοπή τους, και χρειαζόμαστε νομική κατοχύρωση για τις εκτρώσεις. Δεν πρόκειται για το ένα ή το άλλο ή για μια στρατηγική καλύτερη από την άλλη. Εκείνο που θα πρέπει να συγκρατήσουμε στο κεφάλι μας είναι ότι η υγεία και τα γυναικεία δικαιώματα θα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο».

Η ερευνήτρια εστιάζει στο ότι κυρίως οι μη ασφαλείς αμβλώσεις σχετίζονται άμεσα με τον βαθμό αυστηρότητας της σχετικής νομοθεσίας.    

Reuters, afp/Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: Deutsche Welle