Skip to main content

«Πάγο» στην ένταξη της Ελλάδας στο QE βάζει ο Ντράγκι

Μέχρι να προσδιοριστούν τα μέτρα ελάφρυνσης, εξακολουθούν να υφίστανται προβληματισμοί για τη βιωσιμότητα του χρέους, τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν είναι επί του παρόντος σε θέση να ολοκληρώσουν πλήρη ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας Νίκου Χουντή, ο κ. Ντράγκι ανέφερε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ότι αν και η απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου 2017 αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, εξακολουθεί να μην επαρκεί για την ορθή αξιολόγηση τόσο της ποσοτικής επίδρασης των μέτρων αυτών όσο και της χρονικής στιγμής κατά την οποία θα εκδηλωθεί ο αντίκτυπός τους στη δυναμική του ελληνικού δημόσιου χρέος σύμφωνα με διάφορα σενάρια.

Κατά συνέπεια, όπως σημείωσε ο κ. Ντράγκι, μέχρι να προσδιοριστούν λεπτομερώς και με επάρκεια τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, εξακολουθούν να υφίστανται σοβαροί προβληματισμοί αναφορικά με τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους της Ελλάδος.

Όσον αφορά τη δυνητική επίδραση στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας από την ενδεχόμενη ένταξή της στο πρόγραμμα της ΕΚΤ για την αγορά τίτλων του δημόσιου τομέα, ο κ. Ντράγκι επεσήμανε ότι το δ.σ. της Τράπεζας είναι εκείνο το οποίο θα αποφασίσει αν και με ποιον τρόπο θα διενεργηθούν αγορές ελληνικών κρατικών χρεογράφων με βάση τόσο τη βιωσιμότητα του χρέους (μόλις καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της σχετικής ανάλυσης) όσο και άλλα ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση κινδύνων.