Skip to main content

Το ΣτΕ παγώνει την εκκαθάριση του ΟΑΣΘ - Παραμένει το νέο Δ.Σ.

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει η απερχόμενη διοίκηση του Οργανισμού, κάνοντας λόγο για αντισυνταγματικότητα του νόμου του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών.

Παγώνουν τα κυβερνητικά σχέδια για την εκκαθάριση του ΟΑΣΘ μέχρι τη συζήτηση της αίτησης αναστολής, σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ.

Υπενθυμίζεται ότι στο ΣτΕ είχε προσφύγει η απερχόμενη διοίκηση του Οργανισμού, προσπαθώντας να σταματήσει την κρατικοποίηση, κάνοντας λόγο για αντισυνταγματικό νόμο.

Πιο συγκεκριμένα, είχαν ζητήσει με προσωρινή διαταγή να «παγώσει» η διαδικασία εκκαθάρισης και η μεταβίβαση των μετοχών στη νέα εταιρεία που φτιάχνει το Δημόσιο, και επιπλέον είχαν ζητήσει να ακυρωθεί η τοποθέτηση νέου Δ.Σ.

Tο ΣτΕ έκανε δεκτό μόνο το σκέλος τη έκδοσης προσωρινής διαταγής παγώματος της εκκαθάρισης αλλά απέρριψε αυτό του διορισμού νέου Δ.Σ. το οποίο παραμένει στη θέση του.

Υπενθυμίζεται ότι η εκδίκαση της προσφυγής είναι προγραμματισμένη για τις 5 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη συνεδρίαση του νέου Δ.Σ., το οποίο αξιολογεί την απόφαση του ΣτΕ, προκειμένου να προετοιμάσει τις επόμενες κινήσεις του.

Σύμφωνα με την απόφαση, διατάσσεται η προσωρινή δικαστική προστασία των αιτούντων μέχρι την έκδοση απόφασης επί της εκκρεμούς αιτήσεως αναστολής.

Πιο συγκεκριμένα:

Έχοντας υπόψη το άρθρο 52 των π.δ. 18/1959, όπως ισχύει, και εκτιμώντας εκατέρωθεν τους εκατέρωθεν ισχυρισμούς των διαδίκων, όπως διατυπώνονται στα κατατεθέντα δικόγραφα και συμπληρώθηκαν κατά την προφορική ανάπτυξη

1. Απορρίπτουμε το αίτημα προσωρινής διαταγής καθόσον στρέφεται ευθέως κατά των διατάξεων των άρθρων 22 και 23 του ω. 4482/2017, καθώς και του εκδοθέντος βάσει του νόμου από 7-8-2017 πρακτικού της γενικής συνέλευσης των μετόχων του ΟΑΣΘ, με το οποίο διορίζονται, μεταξύ άλλων τα μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου και τίθεται ο ΟΑΣΘ, σε εκκαθάριση εν λειτουργία και προσωρινή συνέχιση της λειτουργίας του.

2. Διατάσσουμε ως προσωρινό μέτρο για την αποτελεσματική προσωρινή δικαστική προστασία των αιτούντων να μην κινηθεί η κατά το άρθρο 25 παρ του ν. 4482/2017 διαδικασία μέχρι την έκδοση απόφασης επί της εκκρεμούς αιτήσεως αναστολής.

Υπενθυμίζεται, ότι στην αίτηση που κατατέθηκε στο ΣτΕ, ο πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης, ο τέως αντιπρόεδρος του οργανισμού, Νικόλαος Πετρογιάννης και ένα πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου, η Αγγελική Γρηγοριάδου, ζητούν με προσωρινή διαταγή-μεταξύ άλλων- να παγώσει η διαδικασία εκκαθάρισης του οργανισμού, καθώς και η μεταβίβαση των μετοχών στη νεοσυσταθείσα εταιρεία Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ Α.Ε.), που αναμένεται να λειτουργήσει τον Δεκέμβριο του 2019.