Skip to main content

«Πάγωσαν» 240 πρόσφυγες στην Πέτρα Ολύμπου-Μεταφέρθηκαν στο Βαγιοχώρι

Άρον άρον τους μεταφέρουν στο Βαγιοχώρι.Ανάμεσά τους και 80 παιδιά ακόμη και νεογνά που μέχρι να τους περιθάλψουν στο παλιό Ψυχιατρείο ξεπάγιασαν χθες

Στο κέντρο φιλοξενίας του δήμου Βόλβης, στο Βαγιοχώρι, μεταφέρονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτοι από τους 240 εναπομείναντες πρόσφυγες από τη δομή της Πέτρας Ολύμπου, προτού υπάρξουν θύματα από το ψύχος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη του δήμου Κατερίνης, 240 πρόσφυγες, που έχουν απομείνει από το σύνολο των 1.200 που ήταν στην Πέτρα Ολύμπου, έζησαν χτες εφιαλτικές στιγμές, λόγω των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών και της ανυπαρξίας θέρμανσης. Ανάμεσά τους 80 παιδιά και νεογνά μόλις λίγων μηνών!

Οι τοπικοί φορείς κινητοποιήθηκαν και μετέφεραν τους ανθρώπους στις παλιές εγκαταστάσεις του Ψυχιατρείου της Πέτρας Ολύμπου και άρχισαν να μεταφέρουν θερμάστρες και ό,τι μπορούσε να χρησιμεύσει για να ζεσταθούν οι παγωμένοι πρόσφυγες.

Στην περιοχή, που είναι σε μεγάλο υψόμετρο επικρατούσαν χτες θερμοκρασίες υπό του μηδενός και χιόνιζε. Όπως τόνισαν στελέχη του δήμου, «όταν λειτουργούσε το Ψυχιατρείο, οι υπάλληλοι εγκλωβίζονταν μέχρι και δέκα μέρες».

Σήμερα, άρον άρον η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ μίσθωσε τρία λεωφορεία για να μεταφέρει τους πρόσφυγες στο Βαγιοχώρι.

Μόλις χτες, οι δήμαρχοι στη συνέντευξη τύπου εν όψει του συνεδρίου της ΚΕΔΕ τόνιζαν ότι οι πρόσφυγες στα υφιστάμενα κέντρα είναι εκτεθειμένοι στις άσχημες καιρικές συνθήκες και το ένα τρίτο του πληθυσμού τους είναι παιδιά. Προειδοποιούσαν μάλιστα ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και χωρίς επαρκή θέρμανση, θα υπάρξουν θύματα... Στην περιοχή του Δερβενίου και στα κέντρα του δήμου Λαγκαδά οι θερμοκρασίες ήταν στους μηδέν βαθμούς Κελσίου ή και παρακάτω και εκατοντάδες παιδιά πέρασαν τη νύχτα σε συνθήκες ψύχους.